De NPO heeft slecht nieuws voor veel fans van het EK

Het EK-voetbal is in volle gang. Waarschijnlijk kijk je het toernooi via de NPO. Over de Publieke Omroep zijn nu klachten vanwege de beeldkwaliteit.

We zitten inmiddels allemaal voor de buis voor de wedstrijden van het EK. Eindelijk is ons Nederlands Elftal weer bij een eindtoernooi. De eerste wedstrijd tegen Oekraïne was een echte achtbaan van emoties. Gelukkig wonnen we alsnog. Toch was niet iedereen blij met de uitzending van de NPO. De Publieke Omroep heeft verschillende klachten gekregen over de beeldkwaliteit van de uhd-beelden van het toernooi.

Het EK in 4k op de NPO

Het EK wordt door NPO 1 uitgezonden in een 4k-resolutie en in hdr. Om 4k te kunnen ontvangen heb je een speciaal decoder nodig van je kabelaar. Zo is het bij KPN en Ziggo mogelijk om een speciaal 4k-abonnement af te sluiten.

Voor de NPO is dit een experiment en dat gaat niet vlekkeloos, meldt Tweakers. Verschillende kijkers klagen over de kleuren die volgens hen donker of flets zijn. De NPO laat het volgende aan het medium weten: “In onze eindregie ziet het er goed uit, maar het lijkt alsof niet alle settopboxen er even goed op reageren. Daarbij is belangrijk te melden dat KPN er ook nog een andere versie van maakt.”

Niet alles verloopt vlekkeloos

Overigens betekent het experiment niet dat de NPO verder niets doet. Het bedrijf is nog steeds aan het sleutelen aan de beelden om alles in topkwaliteit aan te leveren. Eerder ontbrak er bijvoorbeeld nog een score- en tijdbalk bovenin. Daarbij is de NPO ook afhankelijk van de UEFA. Het kreeg de balk pas laat door. Ook tijdens de wedstrijd tussen België en Rusland ging het mis. Toen schakelde KPN tussen het 4k- en 1080i-signaal.

Om de wedstrijden van de NPO in 4k te kijken moet je overigens wel naar een speciaal kanaal. Bij KPN bevindt deze zich op 690. Bij Ziggo moet je hiervoor naar kanaal 999.

Tweakers

Reageer op artikel:
De NPO heeft slecht nieuws voor veel fans van het EK
Sluiten