5 redenen om je 4K-tv te vervangen voor een 4K-beamer

Televisies Dennis Mons 26 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Veel mensen houden van hun 4K-tv, maar 4K-beamers zijn een prima alternatief. Je levert een beetje qua helderheid in maar WANT-redacteur Dennis Mons vindt dat grote formaat toch wel heel sexy. Dit zijn wat punten waarom een beamer eigenlijk wel beter is.

Naar een bioscoop gaan is prachtig. De vele formats zorgen ervoor dat je geniet van nieuwe films zoals Oppenheimer, die op de hoogste resolutie (IMAX) is geschoten door regisseur Christopher Nolan en de uitkomst is verbluffend. Thuis IMAX fiksen is duur en vrijwel onmogelijk (en als je een IMAX thuis hebt, mail me even), maar een beamer werkt voor je bioscioopervaring beter dan een 4K-tv. Hier is waarom.

Een televisie of toch een beamer?

Een televisie met hoge resolutie is bijna gemeengoed, maar 4K-beamers bieden je toch echt wel iets meer. Zo is de resolutie evenzo hoog, maar het beeld is veel groter (als in véél groter, zoals 21:9 en meer). Overstappen? Mm, wellicht wel vanwege deze pluspunten, maar natuurlijk zijn er minpunten.

#1 4K-tv is een mooie sparringspartner voor 4K-beamer

De charme van een 4K-beamer is ongekend als het gaat om formaat. Je ‘lullige 65” 4K-tv is bijna schattig. Met de juiste muur word je ondergesneeuwd met visuele informatie.

Het is letterlijk een minibioscoop dankzij bijvoorbeeld de Samsung onbetaalbare beamer. Een goede beamer dekt vier keer het formaat in een veel hogere resolutie.

2. Licht en zwartwaardes zijn niet meer een issue met een 4K-beamer

Een van de aannames is dat een beamer altijd last heeft van buitenlicht en lampen. Dat is zeker waar, maar schuif je gordijnen dicht en ineens is het verschil redelijk miniem.

BenQ TK800
Ook benQ draagt zijn steentje bij. (Afbeelding: BenQ)

We begrijpen natuurlijk dat een OLED of QLED een hogere lichtopbrengst hebben, zeker op je ogen (tenzij je gaat graven in de krochten van onbetaalbaar). Maar het moge duidelijk zijn dat je niet meer in een grot hoeft te zitten om een film te kijken. Dankzij nieuwe techonologie van onder andere Samsung, LG, BenQ en Sony (met de X1 Ultimate processor) is dit geen issue meer.

3. 4K-beamers zijn draagbaar en compact

Een andere charme is het meebrengen van je beamer. Ze zijn klein en compact en weinig weinig. Deze 4K-beamer van Viewsonic X11 is daar een goed voorbeeld van. Die kost slechts 1.525 euro op Amazon en past in een tas. Daarvoor krijg je 2.400 LUMEN én het Android-besturingssysteem.

Dan heb je ook nog de Anker Nebula Apollo die ook Android heeft, Apple Airplay ondersteunt en zelfs een accu heeft. Met 20 ANI haal je ook het lichtvolume van de Viewsonic niet, maar de Achor kost je slechts 414 euro. In alle eerlijkheid: dit is niet 4K full, maar potdomme wel mooi beeld voor weinig.

4. Ultra short throw is niet mogelijk op je 4K-tv

Niet veel mensen zijn bekend met het idee van short throw. Het principe is dat je niét je beamer achter je moet hebben hangen maar voor je scherm of muur kan plaatsen. Dankzij short throw staat het apparaat gewoon ervoor. Je hebt dus geen last van bolle koppen die door het beeld lopen, net als bij een tv. Oh wacht. They do.

Nebula 04
Nubula: Hoppa in je rugzak. Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Maar los daarvan is een beamer dus ideaal: het zijn vaak apparaten die groot zijn als een gaming pc of een flinke Xbox. Het voordeel moge duidelijk zijn; je hoeft niet een muur van de buren uit te breken. Je zet gewoon een beamer voor je tv neer.

5. De cinematische ervaring met een 4K-beamer

Laat ik voorop stellen dat het kijken naar content op een 4K-tv ongelofelijk indrukwekkend is; een goede beamer weet dat te pakken. Het heeft echter wat hoeden en randen. Want hoe goed je tv ook klinkt, het aansluiten van een Sonos 300 is de ideale compagnon.

Als je dan toch investeert (en zoals gezegd hoeft dat echt niet veel duurder te zijn dan een 4K-tv) en je combineert het met een goed scherm en fijne gordijnen, dan is dit de nummer één keuze.

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen