Uit elkaar gaan heeft volgens de wetenschap serieuze gevolgen voor je brein

Gezondheid Sam Dille 24 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Net als alles in het leven, komt aan veel relaties een einde en dat doet pijn – niet zo’n beetje ook. Volgens de wetenschap hebben je hersenen het er ook moeilijk mee.

Een relatiebreuk wordt soms verwacht, maar kan ook als donderslag bij heldere hemel komen. Hoe dan ook, ze kunnen ronduit pijnlijk en verwarrend zijn. Al helemaal als je jaren samen bent geweest met een partner.

Dat nare gevoel heeft ook effect op onze hersenen. Het is zelfs zo dat het brein een verandering ondergaat tijdens een relatiebreuk. We leggen je even uit hoe dat zit.

Dit doet een relatiebreuk met onze hersenen volgens de wetenschap

Om erachter te komen wat de effecten van een relatiebreuk zijn op onze hersenen, is het eerst belangrijk om te weten wat er met je hersenen gebeurt als je verliefd bent. Als je vlinders in je buik hebt, worden neuronen zoals dopamine, serotonine en oxytocine geactiveerd.

Dopamine zorgt voor het obsessieve verlangen naar iets, of het nu gaat om een persoon of een medicijn. Serotonine brengt je het gevoel van plezier en geluk, terwijl oxytocine ervoor zorgt dat je je verbonden voelt met anderen. Bepaalde delen van je hersenen, zoals de orbitofrontale cortex in het voorste deel van je brein, worden ook beïnvloed.

Gebroken hart
Een gebroken hart én een gebroken brein? (Afbeelding: Unsplash)

Na afloop van een relatie komt aan deze dagelijkse dosis gelukshormonen abrupt een einde. En dat zorgt voor ontwenningsverschijnselen, vergelijkbaar met wanneer een verslaafde stopt met het gebruik van alcohol of drugs. Die ontwenning heeft verschillende symptomen waaronder: slaapproblemen, stemmingswisselingen, hoofdpijn en vermoeidheid.

Maar er komt meer bij kijken dan hormonen. De delen van onze hersenen die te maken hebben met verlangen en het reguleren van emoties, gaan harder werken. Dit zijn onder andere het ventrale tegmentale gebied (VTA), ventrale striatum en cingulate gyrus. Deze gebieden worden volgens de wetenschap vaak geassocieerd met verslavingen en het verlangen om bij iemand te zijn van wie je houdt.

Zijn er ook effecten voor de lange termijn?

De vervelende gevoelens na het einde van een relatie hebben invloed gehad op onze collectieve manier van denken. Sterker nog: de chemische reacties op het verbreken van relaties zijn evolutionair, omdat ze ons aanmoedigen om een nieuwe partner te zoeken.

Toch is de kans dat je hersenen voor lange tijd veranderen volgens de wetenschap niet heel groot. Meestal worden de gevoelens met het verstrijken van de tijd minder. Al helemaal na het vinden van een nieuwe partner. Geef het dus een paar weken of maanden en weest niet te hard voor jezelf.

Wat doen de hersenen op het moment dat jij helemaal niets doet?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen