[REVIEW] Daemon X Machina: Aparte game op de Nintendo Switch

Games Jelle van Es 24 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

De laatste tijd heb ik heel wat toffe games op de Nintendo Switch gespeeld. Het lijkt daarbij wel alsof er elke maand een uitstekende exclusieve game uitkomt. Deze maand heeft Zelda: Link’s Awakening die theorie bewezen. Maar er is nog een exclusieve game verschenen in de vorm van Daemon X Machina. Een titel die wellicht iets te Japans is voor de gemiddelde gamer.

Daemon X Machina is gemaakt door het Japanse Marvelous, een ontwikkelaar die je wellicht kent van de games uit de No More Heroes-reeks, maar ook van de aparte Senran Kagura-serie. Games die niet heel erg goed verkopen in het Westen, maar wel in Japan populair zijn. Daemon X Machina is een game die je de mogelijkheid geeft om met Mechs het op te nemen tegen vele vijanden. Die strijd is ontstaan nadat de maan is gebotst op de planeet en als gevolg daarvan is alles dat voorzien is van AI er nu op uit om de mensheid uit te roeien. In deze strijd ben jij een nieuwkomer, die tegelijkertijd de klappen van de zweep moet leren als mede de keiharde strijd aan te gaan. Dit zijn de punten die opvielen.

Daemon X Machina speelt goed

Wanneer je begint met Daemon X Machina, dan word je redelijk in het diepe gegooid. Er wordt gelijk van je verwacht dat je begrijpt hoe je vijanden moet verslaan. Gelukkig speelt de game behoorlijk goed. Binnen de kortste keren had ik door wat er van me werd verwacht en knalde ik er vrolijk op los. Vijanden werden snel afgemaakt, ik maakte goed gebruik van de voorwerpen die je onderweg kunt oppakken en inzet en wanneer het te heet onder mijn voeten werd, had ik ook veel opties om vijandelijke aanvallen te ontwijken. Wat dat betreft is de game voorzien van genoeg actie om je echt in de game te houden.

Daemon X Machina
Veel actie in de game. (Bron: Nintendo)

Veel te verbeteren

Tussen de missies door valt er ook genoeg te doen in de game. Er is namelijk veel te verbeteren aan je Mech. Het is mogelijk om het visueel aan te passen, zodat je een Mech hebt die een beetje bij jouw smaak past. Maar interessanter is de optie om wapens en alles aan te passen. Op die manier creëer je je eigen speelstijl. Het loont dan ook echt om na het verslaan van een vijand te kijken of daar wat loot valt te halen. Daarnaast is het ook zo dat je vaak aan het einde van de missie een bepaalde beloning krijgt.

Daemon X Machina
Pas je Mech naar hartelust aan. (Bron: Nintendo)

Visuele stijl is tof

De games van Marvelous maken vaak gebruik van een toffe visuele stijl en Daemon X Machina is daar geen uitzonder op. Alles ziet er super tof uit en het kleurgebruik is zeer apart. Op die manier heb je een game die echt anders oogt dan wat je van de andere games op de Nintendo Switch gewend bent.

Aparte stijl (Bron: Nintendo)

Wel veel van hetzelfde

Toch kent de game zijn beperkingen. Zo wordt Daemon X Machina na verloop van tijd wel wat eentonig. De meeste missies die je speelt zijn een gevalletje ‘schiet alles en iedereen kapot’. Hoewel de game goed speelt, wordt dat wel wat saai als je het een tijd achter elkaar speelt. Wat dat betreft is het echt een typische Japanse game zoals we dat van vroeger kennen.

(Bron: Nintendo)

Verhaal is lastig te volgen

Een ander nadeel van Daemon X Machina is dat het een verhaal kent dat eigenlijk nauwelijks te volgen is. Het gaat alle kanten op en je maakt kennis met veel verschillende personages, zonder dat je daar echt de diepgang bij krijgt die je wellicht had gewild. Er zitten zeker diepere lagen in die draaien om vertrouwen en te ontdekken wie er goed is en wie niet, maar het zit allemaal iets te veel als los zand bij elkaar. Het is een geval van een ontwikkelaar die iets te veel wilt doen zonder de basis goed neer te zetten en dat is toch jammer.

(Bron: Nintendo)

Daemon X Machine is zodoende een game die niet voor iedereen geschikt is en wel wat beperkingen heeft. Er is echter een uitgebreide demo voor de game beschikbaar, waardoor je zelf kunt ontdekken wat je er van vindt. Als je daarna de game koopt, dan kun je verder gaan met het avontuur. De game is nu beschikbaar voor de Nintendo Switch. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen