Jelle van Es
Jelle van Es Smart Home 2 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

[REVIEW] devolo Magic 2 Wifi Next: Net weer wat beter

Het hebben van goed internet in huis is zeer belangrijk. Zeker in deze tijden waarin we al een paar maanden thuiswerken en het zeer goed mogelijk is dat dat de nieuwe standaard gaat zijn. Maar daarbij krijg je waarschijnlijk wel met een paar problemen te maken. Zo zijn er meer mensen die tegelijkertijd een beroep doen op het internet en is het maar de vraag hoe goed het bereik van je router is. Om je een handje te helpen met goed internet, is het handig om te kijken naar de devolo Magic 2 Wifi Next.

De devolo Magic 2 Wifi Next is de evolutie van de devolo Magic 2. Het is een systeem dat je de mogelijkheid geeft om via het stroomnet je overal internet te geven. Daarbij plaats je het basisstation in de buurt van de router en sluit je die aan via een ethernetkabel. Vervolgens plaats je een andere unit op de plek waar je internet niet zo goed is en huppa: je wifi wordt doorgetrokken. Tegelijkertijd heb je bij zo’n punt de mogelijkheid om een ethernetkabel er uit te trekken. Dat is weer ideaal als je bijvoorbeeld boven een pc of een spelcomputer hebt staan. Dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

Makkelijk in gebruik

Eén van de fijnste dingen van de devolo Magic 2 Wifi Next is dat hij zeer vriendelijk in gebruik is. Je plaatst de verschillende punten in het stopcontact, synchroniseert ze met elkaar, maakt gebruik van de handige app en binnen een minuut of tien loopt eigenlijk alles zoals het zou moeten. En dan kun je gewoon gebruik maken van goed, snel en stabiel internet voor alle nodige toepassingen die voor jou zijn gewenst.

devolo Magic 2 Wifi Next
Binnen een paar minuten overal internet (Afbeelding: devolo)

Altijd goede Wifi met de devolo Magic 2 Wifi Next

De devolo Magic 2 Wifi Next maakt gebruik van een techniek genaamd access point steering. Het idee hierachter is eigenlijk heel simpel. Het zorgt er voor dat jouw apparaat automatisch verbinding maakt met het punt dat de beste verbinding op dat moment heeft. Als je dus op zolder zit, dan verlaat als het goed is jouw apparaat het punt dat op de eerste verdieping staat en automatisch overgaat op het punt dat op zolder zit. Op die manier heb je niet alleen in huis overal goed internet, maar verbind je er ook gewoon keurig mee.

Acces point steering (Afbeelding: devolo)

Internet is snel

Wanneer je gebruik maakt van de kabel via een adapter van de devolo Magic 2 Wifi Next, dan kun je een maximale snelheid halen van 2400 Mbit/s. Zeker wanneer je veel moet downloaden op de pc of op de spelcomputer merk je dat je daardoor bestanden snel binnenhaalt. Gigabytes aan updates zijn wat dat betreft geen probleem meer. Wanneer je gebruik maakt van Wifi, dan halen de adapters op het 5 Ghz-band netwerk een snelhied van 867 Mbit/s en op de 2,4 Ghz-band een snelheid van 300 Mbit/s. In de praktijk is dat meer dan genoeg om Netflix in de hoogste resolutie te streamen zonder problemen.

Snel internet is fijn internet (Afbeelding: devolo)

De devolo Magic 2 Wifi Next is geen probleem voor meerdere gebruikers

Een ander voordeel die de devolo Magic 2 Wifi Next is dat hij gebruik maakt van de multi-user-MIMO-technologie. Daarmee kun je tegelijkertijd met meerdere apparaten gebruik maken van het Wifi-punt. Bij een gewoon Wifi-punten worden verbindingen met micro-seconden verdeeld over de verschillende apparaten. Hierdoor kan het wel eens gebeuren dat jouw verbinding even niet helemaal lekker werkt. Met deze techniek heb je daar geen last van en heb je onzder problemen met meerdere apparaten een stabiele verbinding.

Constant overal een goede verbinding (Afbeelding: devolo)

Upgrade voor de devolo Magic 2 is niet nodig

Ik heb voor het testen van de devolo Magic 2 Wifi Next lang gebruik gemaakt van de ‘gewone’ devolo Magic 2. Dat is gewoon een zeer fijne set die er voor zorgt dat je overal goed internet hebt. Nou, deze next-set doet eigenlijk hetzelfde. Hier en daar kent hij verbeterpunten, zoals de mogelijkheid dat hij automatisch op zoek gaat naar de beste Wifi-verbinding binnen het huis en het feit dat je makkelijk verschillende verbindingen tegelijkertijd kunt maken. Het is een perfecte set als je nog niks in huis hebt, maar is zeker niet interessant genoeg voor wanneer je al een bestaande devolo Magic 2-set in huis hebt staan.

devolo Magic 2 Wifi Next
Als je de oude hebt, is het verschil te klein (Afbeelding: devolo)

De devolo Magic 2 Wifi Next is nu beschikbaar. De starterskit heeft daarbij een adviesprijs van rond de 200 euro, terwijl de multi-room kit je zo’n 300 euro kost. Wil je meer lezen over de reviews die we eerder schreven over de producten van devolo, kijk dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!