[REVIEW] Dirt 5 is een snoeiharde arcaderacer die de moeite waard is

Games Jelle van Es 6 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

De Dirt-reeks is er één die al een lange tijd meegaat. Ooit werd de game neergezet als een serieus vervolg op de Colin McRae-serie. Maar inmiddels geldt dat het de arcade-achtige spin-off is van de Dirt Rally-reeks. Mocht je bij die serie de moeite hebben om de wagen goed op de weg te houden, dan is het het overwegen waard om aan de slag te gaan met Dirt 5.

Dirt 5 is namelijk een stuk toegankelijker. Makkelijk is de game overigens niet, want een klein stuurfoutje kan er voor zorgen dat je tegen de kant knalt en veel tijd verliest. En er is dan geen Rewind-knop. Op die manier moet je je echt goed focussen en proberen om zo goed mogelijk te presteren in de game. Dit zijn daarbij de punten die me tijdens het spelen zijn opgevallen.

Dirt 5 maakt gebruik van een heerlijk kleurgebruik

Vanaf het eerste moment dat je aan de slag gaat met Dirt 5 valt het kleurgebruik van de game op. En wat mij betreft in een zeer positieve manier. De ontwikkelaar heeft er voor gekozen om diverse felle kleuren in de game te gebruiken, waardoor het geheel heerlijk van je beeldscherm af spat. Zelfs de kleuren die wat koeltjes zijn, zoals het blauwachtige ijs, weet nog spectaculair te ogen, doordat je in zo’n ijsrace rijdt terwijl er op de achtergrond allemaal vuurwerk wordt afgeschoten. Dit is echt een game waarbij je blij bent dat je een flinke 4K-televisie hebt staan.

Dirt 5
Dit spat van het scherm (Afbeelding: Codemasters)

Arcade-achtige besturing werkt goed

Als ik de besturing van Dirt 5 met een andere game moet vergelijken, dan gaan mijn gedachten eerder uit naar een game als Motorstorm (je weet wel, die launchgame voor de PlayStation 3), dan dat ik aan een andere rallygame denk. En dat is niet verkeerd. Zeker wanneer je met volle snelheid met twaalf wagens op een bocht rijdt en dan al driftend via je handrem er door heen gaat, is de game op zijn best. Tegelijkertijd is de game hierdoor behoorlijk toegankelijk. Wel moet je zo snel mogelijk nieuwe auto’s kopen in de carrière, want je hebt de extra snelheid nodig om te strijden om de winst.

Beuken en glijden (Afbeelding: Codemasters)

Variatie in de races in Dirt 5

Een ander belangrijk element die Dirt 5 kent, is dat er een behoorlijke variatie in de races zitten. Deze variatie zit hem niet alleen in de ondergrond of het verschil tussen rondes of dat je van punt A naar B scheurt in een race. Nee, je hebt ook diverse wagens, die stuk voor stuk anders rijden. Een pickup truck achtige wagen rijdt echt compleet anders dan een soort van standaard rallywagen. Daarnaast krijg je per race een aantal uitdagingen om te voltooien. Hierdoor is de game lang leuk.

Dirt 5 playstation 4
Over het ijs (Afbeelding: Codemasters)

Genoeg te doen

Bovendien is er behoorlijk veel content te vinden in Dirt 5. Er zijn echt een berg aan races en uitdagingen in de game te vinden. Daarnaast is er een uitgebreide multiplayermodus. Maar belangrijker is wat mij betreft de toevoeging van de Playgrounds. Hier schreven we destijds al een apart stuk over. In deze modus is het mogelijk om je eigen banen te maken en die te delen met de rest van de wereld. En dus ook de optie om banen van andere spelers te proberen. Op die manier is dit echt een game om lang mee zoet te zijn.

Diverse uitdagingen (Afbeelding: Codemasters)

Laadtijden zijn op current-gen echt lang

Eén van de grote voordelen die de nieuwe generatie spelcomputers ons gaat brengen, is een flinke inperking van laadtijden. Dankzij de SSD van de PlayStation 5 en Xbox Series X gaat dat echt vooruit. Een game als Dirt 5 laat zien hoe belangrijk dat is. Want laadtijden op de Xbox One-versie die ik voornamelijk heb geteste zijn behoorlijk lang. En ze komen ook nog eens vaak voor, waardoor je niet heel erg soepel door de game gaat. Ik heb de game ook al even gespeeld op de Xbox Series X en dat is echt een wereld van verschil. Wat dat betreft is het dus top dat de game straks vanaf dag één goed werkt op de nieuwe spelcomputer.

Soms onnodig wachten (Afbeelding: Codemasters)

Dirt 5 is vanaf 6 november verkrijgbaar. De game is dan te spelen op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. De game komt ook bij de lancering van zowel de PlayStation 5 als de Xbox Series X.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen