[REVIEW] Dyson V11: schoonmaken is zo een stuk leuker
Dyson V11 (Afbeelding: Dyson)
Dyson is al een paar jaar aan de weg aan het timmeren met hun draadloze stofzuigers. Nieuwe modellen worden weer net wat krachtiger en interessanter. De Dyson V11 is daarbij het huidige topmodel. Als de schoonste van de redactie was het uiteraard aan mij om die eens even flink te testen.
Het wordt altijd aangehaald als een sterk punt in de verschillende reclames, maar ik kan ze daar alleen maar gelijk in geven. De Dyson V11 is een krachtige stofzuiger. Zelfs op de Eco-stand van het apparaat zuigt hij zonder moeite alles op. En als je iets meer krachtig wilt, dan kun je opschakelen naar normaal of zelfs de boost-functie. Die laatste is vooral handig wanneer je tussen gleuven iets wil opzuigen maar niet goed bij kan. De zuigkracht moet er in dat geval voor zorgen dat je alsnog vuil weg haalt.
Een sterk ding(Afbeelding: Jelle van Es / WANT)
Geen gedoe met draden
Een ander punt wat uniek is aan de Dyson V11 en andere stofzuigers van het bedrijf is dat het allemaal draadloos is. Je plaatst de accu er in en vervolgens is het vroem, vroem, zuig, zuig. Dat maakt het allemaal wat makkelijker om er bij te pakken. Komt een vader met zijn vieze schoenen naar binnen? Dan plak je gewoon de draadloze stofzuiger er bij en loop je achter hem aan. Daarnaast merkte ik dat ik minder op en neer hoefde te gaan. Dus geen bewegingen van voren naar achteren, dat is ook wel zo fijn.
Vrijheid, blijheid(Afbeelding: Jelle van Es / WANT)
Voor elke uitdaging een oplossing
De Dyson V11 zoals hij bij mij werd geleverd, werd voorzien van verschillende accessoires. Deze kun je makkelijk aansluiten en ontkoppelen. Zo word je stofzuiger ook gelijk een kruimeldief of kun je even een kleiner opzetstuk plaatsen om op die manier de trap makkelijk mee te nemen. Ik vond het alleen bij het uitpakken even schrikken, want je ziet door de bomen even het bos niet meer. Maar wanneer je alles hebt uitgepakt en geprobeerd, heb je het zo door.
Veel opties en mogelijkheden, maar wel even uitzoeken(Afbeelding: Jelle van Es / WANT)
Lcd-schermpje nodig uit om mee te spelen(Afbeelding: Jelle van Es / WANT)
Wel wat aan de zware kant
Tot zover de goede punten van de Dyson V11. Er zijn echter ook nadelen die ik ondervond wanneer ik het vergelijk met mijn standaard stofzuiger. Zo is hij wel wat aan de zware kant. Daar heb je geen last van wanneer je vijf minuten zuigt, maar na een kwartier, waarbij ik de beneden en boven verdieping heb gedaan, voel je het wel. Als totaal pakket is hij minder zwaar dan een gewone stofzuiger, maar daarbij til je alleen de stang. Hier heb je dus ook de motor in je hand en dat weegt gewoon wel wat.
Even uitrusten(Afbeelding: Jelle van Es / WANT)
Je moet de ‘actieknop’ ingedrukt houden
Een ander nadeel wat ik heb ervaren is hoe je hem gebruikt. Je moet namelijk constant de powerknop in drukken. Dat is een soort trigger die je met je vinger indrukt. Het voordeel daarvan is dat je alleen zuigt wanneer je het wilt en dus geen energie verspilt. Het nadeel is dan wel weer dat ook dat na een paar minuten vervelend is. Ik had liever een optie gehad waarbij je hem gewoon constant aan hebt, want dat doe ik in de praktijk nu eigenlijk.
Constant indrukken dus(Afbeelding: Jelle van Es / WANT)
Zodoende is de Dyson V11 een zeer fijne en flexibele stofzuiger. Het draadloze aspect is fantastisch en de zuigkracht is dik in orde. Maar er zijn ook zeker wat nadelen in de vorm van gewicht en de manier waarop je hem aan moet zetten. Wil je hem zelf scoren? Dan kun je hier terecht.