[REVIEW] Dyson V11: schoonmaken is zo een stuk leuker

Gadgets Jelle van Es 8 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Dyson is al een paar jaar aan de weg aan het timmeren met hun draadloze stofzuigers. Nieuwe modellen worden weer net wat krachtiger en interessanter. De Dyson V11 is daarbij het huidige topmodel. Als de schoonste van de redactie was het uiteraard aan mij om die eens even flink te testen.

Oké, dat is behoorlijk cheesy. Ik moet wel eerlijk zeggen dat dit de eerste keer was dat ik met zo’n draadloze stofzuiger aan de slag ben gegaan. Veel vergelijkingsmateriaal ten op zichte van concurrenten van de Dyson V11 heb ik zodoende niet echt. Zie mijn ervaring dan ook als die van iemand die twijfelt of hij of zij moet overstappen van de traditionele Blokker-stofzuiger naar een modern ding als deze. Dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

De Dyson V11 is een krachtige stofzuiger

Het wordt altijd aangehaald als een sterk punt in de verschillende reclames, maar ik kan ze daar alleen maar gelijk in geven. De Dyson V11 is een krachtige stofzuiger. Zelfs op de Eco-stand van het apparaat zuigt hij zonder moeite alles op. En als je iets meer krachtig wilt, dan kun je opschakelen naar normaal of zelfs de boost-functie. Die laatste is vooral handig wanneer je tussen gleuven iets wil opzuigen maar niet goed bij kan. De zuigkracht moet er in dat geval voor zorgen dat je alsnog vuil weg haalt.

Dyson V11
Een sterk ding (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Geen gedoe met draden

Een ander punt wat uniek is aan de Dyson V11 en andere stofzuigers van het bedrijf is dat het allemaal draadloos is. Je plaatst de accu er in en vervolgens is het vroem, vroem, zuig, zuig. Dat maakt het allemaal wat makkelijker om er bij te pakken. Komt een vader met zijn vieze schoenen naar binnen? Dan plak je gewoon de draadloze stofzuiger er bij en loop je achter hem aan. Daarnaast merkte ik dat ik minder op en neer hoefde te gaan. Dus geen bewegingen van voren naar achteren, dat is ook wel zo fijn.

Vrijheid, blijheid (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Voor elke uitdaging een oplossing

De Dyson V11 zoals hij bij mij werd geleverd, werd voorzien van verschillende accessoires. Deze kun je makkelijk aansluiten en ontkoppelen. Zo word je stofzuiger ook gelijk een kruimeldief of kun je even een kleiner opzetstuk plaatsen om op die manier de trap makkelijk mee te nemen. Ik vond het alleen bij het uitpakken even schrikken, want je ziet door de bomen even het bos niet meer. Maar wanneer je alles hebt uitgepakt en geprobeerd, heb je het zo door.

Veel opties en mogelijkheden, maar wel even uitzoeken (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Stofzuigen wordt daadwerkelijk leuk

Nu ik al een tijdje thuiswerk, verwacht mijn vrouw dat ik ook thuis wat in het huishouden doet. Althans, iets meer in het huishouden doe, waardoor het stofzuigen mijn pakje aan is. Ik denk dat er weinig mensen zijn die dat leuk vinden, maar met een koptelefoon op en een goede podcast is het al minder erg. Toch moet ik zeggen dat ik echt plezier had in het stofzuigen met de Dyson V11. Dat komt toch wel door het hoge gadget gehalte en het feit dat je hem er makkelijk bij pakt. Op één of andere manier weet zo’n klein lcd-scherm met daarop informatie over de zuigkracht en de batterij me te motiveren om alles net wat schoner te maken.

Lcd-schermpje nodig uit om mee te spelen (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Wel wat aan de zware kant

Tot zover de goede punten van de Dyson V11. Er zijn echter ook nadelen die ik ondervond wanneer ik het vergelijk met mijn standaard stofzuiger. Zo is hij wel wat aan de zware kant. Daar heb je geen last van wanneer je vijf minuten zuigt, maar na een kwartier, waarbij ik de beneden en boven verdieping heb gedaan, voel je het wel. Als totaal pakket is hij minder zwaar dan een gewone stofzuiger, maar daarbij til je alleen de stang. Hier heb je dus ook de motor in je hand en dat weegt gewoon wel wat.

Dyson V11
Even uitrusten (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Je moet de ‘actieknop’ ingedrukt houden

Een ander nadeel wat ik heb ervaren is hoe je hem gebruikt. Je moet namelijk constant de powerknop in drukken. Dat is een soort trigger die je met je vinger indrukt. Het voordeel daarvan is dat je alleen zuigt wanneer je het wilt en dus geen energie verspilt. Het nadeel is dan wel weer dat ook dat na een paar minuten vervelend is. Ik had liever een optie gehad waarbij je hem gewoon constant aan hebt, want dat doe ik in de praktijk nu eigenlijk.

Constant indrukken dus (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Zodoende is de Dyson V11 een zeer fijne en flexibele stofzuiger. Het draadloze aspect is fantastisch en de zuigkracht is dik in orde. Maar er zijn ook zeker wat nadelen in de vorm van gewicht en de manier waarop je hem aan moet zetten. Wil je hem zelf scoren? Dan kun je hier terecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen