Sam Dille
Sam Dille Gadgets 8 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Hekel aan koken? Deze robotkeuken kent 5.000 recepten en doet de afwas

Voor sommigen is koken een hobby en voor anderen een drama. Hoor jij bij de tweede categorie, dan moet je zeker deze robotkeuken eens checken. Met deze robot zal de keuken nooit meer hetzelfde zijn.

Een Londons bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van robots heeft afgelopen zondag ‘s werelds eerste robotkeuken onthuld. De machine zou vanaf nul een recept kunnen klaarmaken. Na het eten kan de machine alles ook nog eens afwassen. Met deze machine is het enige wat jij in de keuken nog moet doen een druk op de knop geven.

De keukenrobot doet alles voor je in een handomdraai

De Moley Kitchen robot, is een idee van Russisch wiskundige en computerwetenschapper Mark Oleynik. Zonder enige moeite kan deze robotkeuken 5.000 verschillende recepten voor je klaarmaken. De robotkeuken is zacht gezegd niet goedkoop te noemen. De robotkeuken kost minimaal 272.000 euro, wat evenveel is als een gemiddeld Brits huis. Volgens Oleynik is de prijs van de keuken inderdaad wat aan de hoge kant. Toch geeft hij aan al 1.205 aanvragen te hebben gehad. Het bedrijf hoopt in de toekomst echter goedkopere modellen te kunnen maken, door een hogere productie en meer schaalvoordelen.

De robotkeuken is ontwikkeld met hulp van Tim Anderson, winnaar van BBC’s MasterChef in 2011. Andersons kooktechnieken werden vastgelegd in 3D, zodat de robot deze bewegingen op een elegante manier kon kopiëren. Dit werd mogelijk gemaakt door op maat gemaakte algoritmes. Anderson en zijn collega’s hebben voor de demonstratie van de robot dertig recepten gemaakt. Het is de bedoeling dat er elke maand nieuwe recepten geüpload kunnen worden. Uiteindelijk kunnen de klanten zoals beloofd kiezen uit 5.000 verschillende recepten.

Een robot met handen

De robotkeuken heeft twee ‘mensenhanden’, die zijn ontwikkeld door het Duitse robotbedrijf Schunk. Met deze handen kan de robot bijvoorbeeld makkelijk ingrediënten uit de koelkast pakken of roeren in een pan, precies zoals een gewone kok dat zou doen.

Voor iedereen die bang is dat de robot teveel troep achterlaat heeft Oleynik nog een belangrijke mededeling. “De robotkeuken ruimt alles zelf op zonder daar ook maar één keer over te klagen.”

Naast robotkeukens ook andere technische snufjes in de maak

Niet alleen voor de keuken, maar ook voor de badkamer zijn er steeds meer leuke gadgets te vinden. Er is namelijk een speaker ontwikkeld die onder de douche te gebruiken is en werkt op waterkracht. Lees hier alles over de Shower Power.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!