[REVIEW] JBL Quantum One: Een echte premium headset-ervaring

Games Jelle van Es 20 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

De laatste tijd heb ik heel wat verschillende headsets kunnen testen en kunnen ervaren hoe een goede game nog beter tot zijn recht komt met het perfecte geluid. Daarbij heb ik veel goede ervaringen gehad. Met de JBL Quantum One heb ik echter vanaf het moment dat ik hem op heb gezet een fantastische ervaring. Dit is zo’n typische headset die je één keer probeert en daarna waarschijnlijk niet snel meer anders wil.

De JBL Quantum One is met recht een premium headset. Dat merk je al wanneer je de doos opent, die luxe oogt, met mooie prints van de headset. En als je hem er dan uit pakt, voelt hij gelijk goed. Natuurlijk, dat is slechts een eerste indruk, maar het wordt er na gebruik zeker niet minder op. Dit is een topproduct. Dit zijn daarbij de punten die mij zijn opgevallen.

Geluid wordt via headtracking gebracht

Eén van de meest unieke punten die de JBL Quantum One brengt is de zogenaamde Quantumsphere 360-techniek. Dat klinkt apart, maar het komt er op neer dat er in je headset een headtracking zit. Deze moet je van te voren via software kalibreren. Dat kost je een paar minuten. En als je dat dan hebt gedaan, dan krijg je een toffe ervaring. Door met je hoofd te draaien, verandert het geluid van richting. Dat is echt een geval van ervaren om het te begrijpen, maar het komt er op neer dat je op deze manier beter kunt bepalen waar geluiden vandaan komen. Je hoort echt goed wanneer iemand zich rechts van jou bevindt. Wil je dat zeker weten? Dan draai je je hoofd naar rechts en door die beweging merk je dat dat geluid dan van voren komt. Het is echt een toffe techniek die ik nog niet eerder, buten VR, heb ervaren.

JBL Quantum One
Geluid draait mee met je hoofd (Afbeelding: JBL)

De JBL Quantum One zit enorm lekker

En als de JBL Quantum One op zet, voelt het gewoon heel erg goed. Het is qua gewicht een headset die niet al te zwaar is en je hem daardoor uren achter elkaar op je hoofd kunt zetten. De oorschelpen zijn groot en weten je warmte goed af te voeren. Zelfs met de warme periode van de afgelopen tijd had ik er geen problemen mee om de headset een tijd op mijn hoofd te zetten.

JBL Quantum One
Kun je uren op houden (Afbeelding: JBL)

Active noise canceling

Het geluid is dus van een hoog niveau, hij zit lekker op je hoofd en bovendien heb je geen last van omgevingsgeluid. Dat komt door de active noise cancelation die er op zit. Dat kennen we al van diverse hoogwaardige headsets. Het zorgt er voor dat je bijna niks hoort van hetgeen dat buiten je game gebeurt. En daardoor word je nog meer gefocust op de game. Een zeer fijne functionaliteit dus.

Lekker rustig (Afbeelding: JBL)

Ook voor andere platformen te gebruiken

De JBL Quantum One is voornamelijk bedoeld voor de pc. Daar kun je gebruik maken van alle toeters en bellen, zoals de speciale Quantumsphere 360 audio. Maar mocht je ook een PlayStation 4 of een andere spelcomputer in huis hebben, dan kun je hem ook verbinden met je standaard 3.5 mm kabel. Op die manier is hij dus van alle markten thuis. En is het mogelijk om de headset voor diverse momenten in te zetten.

Verbind hem met je PlayStation 4-controller (Afbeelding: JBL)

JBL Quantum One is niet draadloos

Tot slot toch nog een nadeel voor de JBL Quantum One. De headset komt met een flink prijskaartje. En voor die prijs had ik wel gehoopt dat je hem draadloos kon gebruiken. Maar dat is niet het geval. Om alle toeters en bellen aan te zetten, heb je gewoon een USB-kabel verbinding nodig. Gelukkig is de kabel lang en komt met een draaischijf, waarmee je een balans kunt vinden tussen game-audio en chat-audio. Hierdoor voel je je niet beperkt, maar toch is het wel een hoop geld voor iets dat je niet draadloos kunt gebruiken.

Mocht je meer willen weten over de JBL Quantum One? Bezoek dan hier de website van het product. Wil je meer lezen over headsets? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen