Jelle van Es
Jelle van Es Gaming 31 aug 2020

[REVIEW] LEGO Super Mario is leuk speelgoed voor alle leeftijden

Ikzelf ben een joch dat is opgegroeid met LEGO. Tot mijn twaalfde vroeg ik voor bijna elke verjaardag of Sinterklaas wel LEGO. Al die voorraad is bij mijn ouders achtergebleven. En dat is fijn, want nu kunnen mijn twee kinderen daar er mee aan de slag, terwijl ze tegelijkertijd ook thuis een behoorlijke verzameling op hebben gebouwd. Wat dat betreft was ik erg benieuwd naar LEGO Super Mario en hoe zij daarmee aan de slag zouden gaan.

Want eerlijk is eerlijk, LEGO Super Mario is niet echt voor de volwassenen. Natuurlijk, deze doelgroep is nog altijd liefhebber van LEGO, maar dan meer om het bouwen. Dit is echter een reeks die vooral draait om het spelen. Je bouwt levels en kunt dan met een speciaal Mario-poppetje doorheen lopen. Onderweg bedenk je je eigen hindernissen en uitdagingen en uiteindelijk wil je met zoveel mogelijk muntjes aan de finish komen. Mijn kinderen hebben er een flinke tijd mee gespeeld (ik stiekem ook een paar keer, laten we wel eerlijk zijn) en dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

LEGO Super Mario is echt wat anders

LEGO is al vele tientallen jaren hetzelfde. Je koopt een doos, volgt de bouw instructie en zet wat in elkaar. Na een tijdje sloop je het en belandt het in de grote doos en ga je er zelf iets van bouwen. Met LEGO Super Mario is het echt wat anders. Het is nog steeds LEGO zoals je het kent, maar voegt allemaal gaming mechanics toe dankzij het Mario-personage. Deze het een scanner onder zijn benen. Daarmee kan hij bepaalde streepjescodes voor vijanden en punten in het eigen gemaakte level scannen, maar ook kleuren herkennen. Groen is daarbij veilig gras, blauw is water, geel is woestijn en rood is lava. Daarbij maakt het overigens niet uit of die kleuren van LEGO afkomen of iets anders. Een rode appel is wat dat betreft ook lava. En zodoende ga je dus je eigen verhalen verzinnen en levels maken die Mario aflegt. Het is naast de technische implementaties dus ook een set die spelen in plaats van bouwen uitnodigt.

Lego Super Mario
Mijn ervaren LEGO-bouwers waren verrast (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Je kunt je huidige LEGO-voorraad gebruiken

Het fijne aan dit alles is dat je je huidige LEGO-voorraad kunt inzetten om levels te maken. Dat is ook wel zo fijn, want als je ijkt wat je bij de basis set krijgt, dan is dat niet heel erg veel. Met je eigen LEGO kun je grotere en langere levels maken. Het bouwen daarvan is misschien nog wel leuker dan het daadwerkelijk afleggen van het parkoers.

De eigen kist werd er bij gepakt voor deze boot (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Creativiteit komt naar boven

Een ander sterk punt van LEGO Super Mario is dat het echt de creativiteit van de speler ontluikt. Mijn oudste zoon is sinds LEGO Masters op televisie al druk bezig om van alles en nog wat zelf te maken, terwijl mijn jongste vooral de dingen bouwt en daarna neerzet. Bij hem zag ik nu dat hij door had wat hij allemaal meer kon doen met zijn voorraad en langzaam maar zeker zag ik hem steeds interessantere en uitgebreidere levels bouwen. Het nadeel is dan wel dat ik tijdens werk om de vijf minuten moest kijken wat hij nu weer had veranderd.

Diverse dingen (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Smart-device is min of meer nodig voor LEGO Super Mario

Ja, je kunt aan de slag met LEGO Super Mario zonder gebruik te maken van een smartphone of tablet. Maar ik moet zeggen dat dat wel wat minder interessant is. Sowieso is het min of meer nodig om voor het spelen van een game zo’n device te hebben om alles in elkaar te zetten. Daarna kun je het zonder spelen in principe, maar dat is niet zo leuk. Met een device wordt namelijk echt goed bijgehouden hoe je presteert in je eigen gemaakte level. En die statistieken kun je dan weer delen met een vriendje en zo elkaar proberen af te troeven.

Met je iPad de score bij houden (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Behoorlijk prijzig

Het ding wat ik wel heb met LEGO Super Mario is dat het behoorlijk prijzig is. Nu is LEGO over het algemeen een behoorlijke investering. Zeker als je een beetje een groot bouwwerk wilt neerzetten, betaal je de hoofdprijs. Maar als je kijkt naar de hoeveelheid bouwstenen die je daadwerkelijk krijgt bij het starterspakket, dan is dat eigenlijk karig. Natuurlijk, er zitten kosten in Mario zelf, maar het had wel fijn geweest als je een paar extra platformen zou krijgen om echt wat grote levels te bouwen. En uitbreidingssetten geven ook niet heel erg veel meer ten op zichte voor de prijs die er voor wordt gevraagd. Daarmee is het dus echt handig om zelf wat LEGO al in huis te hebben om het maximale er uit te halen.

Super Mario LEGO
De Bowser’s Castle Boss Battle Expansion Set (Afbeelding: LEGO)

LEGO Super Mario is nu beschikbaar. De basisset kun je onder andere hier scoren. Wil je meer lezen over alles dat met LEGO te maken heeft? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
[REVIEW] LEGO Super Mario is leuk speelgoed voor alle leeftijden
Sluiten