[REVIEW] Need for Speed Heat: Tunen is top, maar…

Games Jelle van Es 14 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

De Need for Speed-reeks is er één die al heel wat jaren mee gaat. Vroeger was er elk jaar een nieuw deel in de reeks, maar de laatste tijd lijkt het er op dat uitgever Electronic Arts niet helemaal weet wat het met de serie moet doen. Nadat de reeks een korte break heeft gehouden, keert het nu terug met Need for Speed Heat.

In Need for Speed Heat reis je af naar een Miami-achtige stad. Daar doe je overdag mee met echte races waar je geld kunt verdienen. Maar wanneer de zon onder gaat, begint de echte acties en moet je in illegale races bewijzen dat jij de beste racer van de stad bent. Dit zijn daarbij de punten die mij tijdens het spelen zijn opgevallen.

Goed gevoel voor snelheid

Need for Speed Heat is een racegame. En één van de belangrijkste elementen daarvan is natuurlijk dat het goed racet. Eén van de eerste dingen die opvalt wanneer je het speelt, is dat het een goed gevoel voor snelheid kent. Op dat gebied weet de game te scoren. Dit is echt zo’n game waarbij je op het puntje van je stoel gaat zitten en lekker losgaat. Door de stedelijke omgeving is alles wat minder ruim en flits je overal langs. Zeker wanneer je je turbo aanzet, heb je echt het gevoel dat je vliegt. Helemaal op het moment dat je een sterke auto hebt.

Need for Speed Heat
Rondrijden door de stad (Bron: Electronic Arts)

Auto’s tunen in Need for Speed Heat geeft voldoening

Eén van de belangrijkste games uit de Need for Speed-serie is nog altijd Underground. Die game zette de reeks op de kaart en sindsdien is tuning altijd belangrijk geweest. In Need for Speed Heat heb je heel wat mogelijkheden om je auto aan te passen. Daarbij is het zowel mogelijk om aanpassingen te doen die er voor zorgen dat je wagen beter presteert, maar kun je ook losgaan met cosmetische mogelijkheden. Op die manier is het mogelijk om de wagen zo te pimpen zoals je dat zou willen.

Lekker tunen (Bron: Electronic Arts)

Need for Speed Heat is technisch in orde

Op het gebied van de techniek is het stevig wat Need for Speed Heat neerzet. Naast het eerder genoemde goede gevoel voor snelheid, is het ook een game die wel mooi is. De lichteffecten is daarbij een punt dat echt opvalt. Overdag is het de zon die vaak fel schijnt en zeker op een nat wegdek zorgt dat voor mooie schitteringen. Maar ook in de nacht is het mooi en flitsen de lantaarnpalen en andere bronnen van verlichting voorbij. Tot slot is de framerate dik in orde, ook wanneer je met een aantal auto’s dicht bij elkaar bent en je tegen objecten aan beukt.

Need for Speed
Mooie lichteffecten (Afbeelding: Electronic Arts)

Verhaal is wat matig

Bij de Need for Speed-reeks wil de ontwikkelaar altijd proberen om een verhaal neer te zetten. Soms levert dat een aardig geheel op, maar in Need for Speed Heat hebben we te maken met een geval van dat het niet had gehoeven. Je bent een opkomende racer die een naam voor zichzelf wilt maken, maar al snel in een groter geheel komt. Het is allemaal al een keer gedaan in andere games en zeker beter. Wat mij betreft hadden ze dit er gewoon uit gelaten en in plaats daarvan zich volledig gericht op het racen. Uiteindelijk is de drang om beter te worden de belangrijkste reden om de game te blijven spelen.

Need for Speed Heat
(Bron: Electronic Arts) Afbeelding: Electronic Arts

Politie kan frustrerend zijn

Wanneer het nacht is en je mee doet aan nachtraces, dan krijg je te maken met de politie. De komst van de handhavers van de wet zorgt voor actie, maar ik vond het vooral wat frustrerend. Dat komt omdat er best wel veel op het spel staat in de nachtraces en je best veel kunt verliezen als je door de tussenkomst van de politie de leiding verpest. Maar ook wanneer je in de nacht gewoon een beetje rondrijdt en je ding doet, kan de politie komen en je voortgang verpesten. Het is redelijk willekeurig wanneer je wordt lastig gevallen. Voor iemand die maar een paar uur in de week de tijd heeft om te gamen, kan het verlies van dit soort voortgang zeer frustrerend zijn.

(Bron: Electronic Arts)

Need for Speed Heat is nu beschikbaar. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen