[REVIEW] Once Upon a Time in Hollywood: “niet voor iedereen, wel geniaal”

Films & Series Martijn Pijnenburg 16 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Naast al het Marvel geweld en de live-action versies van Disney klassiekers kunnen we dit jaar ook genieten van een heel ander soort film. Dit omdat Quentin Tarantino het tijd vond voor zijn negende film. Het gaat hier om Once Upon a Time in Hollywood, waarin we een kijkje krijgen in het veranderende Hollywood van de jaren 60. Ook krijgen we wat mee van de gestoorde Manson family die destijds actief was.

Once Upon a Time in Hollywood review

Gezien Tarantino al het publiek al sinds zijn debuut weet te verassen was ik natuurlijk razend benieuwd naar zijn nieuwste film. Vandaar dat ik hem bekeken heb en hieronder zal vertellen of Tarantino het schrijven en regisseren nog een beetje in de vingers heeft.

Al in de eerste minuten van de film wordt het duidelijk dat het hier – zoals eigenlijk in alle films van Tarantino – gaat om één grote ode aan oude klassiekers. We krijgen een kijkje in het Hollywood van de jaren 60, compleet met een prachtige soundtrack en fragmenten uit allerlei niet-bestaande films.

Deze wereld is natuurlijk niet compleet zonder allerlei kleurrijke personages, waarbij vooral die van Brad Pitt en Leonardo DiCaprio eruit springen. Met name de chemie tussen de twee is een genot om naar te kijken. Een ander noemenswaardige acteerprestatie is die van Margot Robbie. Zij speelt Sharon Tate, een actrice die in 1969 is vermoord.

Once Upon a Time in Hollywood Margot Robbie
Bron: Sony Pictures Releasing

Naast deze drie zitten er ook nog een hoop andere topacteurs in de film. Zo komen onder andere Al Pacino, Damian Lewis en Kurt Russell voorbij. Tevens zien we laatste rol van dit jaar overleden Luke Perry.

Kritiek

Zoals tegenwoordig bij wel meer films en series kwam er ook op Once Upon a Time in Hollywood felle kritiek. In dit geval van niemand minder dan Shannon Lee, dochter van legendarische martial arts acteur Bruce Lee. Ze is het namelijk niet eens met de manier waarop haar vader in de film wordt afgeschilderd.

Ik moet zeggen dat ik wel begrijp waar ze vandaan komt. Ondanks dat ik mezelf nooit zo in Lee heb verdiept komt hij in deze film totaal niet over als hoe ik hem mezelf had voorgesteld. Ik dacht altijd dat het een wijze idealist was, maar in Once Upon a Time in Hollywood zie ik slechts een arrogante patser. Wel eentje die voor enkele hilarische scenes zorgt, maar toch. Ik kan me echter voorstellen dat zowel zijn nabestaanden als fans er niet zo om kunnen lachen.

Niet voor iedereen

Of je een film wel of niet leuk vindt is natuurlijk altijd een kwestie van smaak, maar sommige titels weten het publiek nou eenmaal meer te verdelen dan anderen. Ik ben er nagenoeg zeker van dat Once Upon a Time in Hollywood ook in die categorie gaat vallen.

Allereerst omdat de film nogal lang duurt. Ondanks dat mensen tegenwoordig hele seizoenen in een dag uitkijken begrijp ik dat niet iedereen zin heeft om meer dan twee en een half uur in de bioscoop te zitten. Het feit dat de film voor een groot deel uit willekeurige gebeurtenissen lijkt te bestaan zorgt ervoor dat hij voor sommige mensen extra langdradig zal aanvoelen.

Once Upon a Time in Hollywood Leonardo DiCaprio
Bron: Sony Pictures Releasing

Daar staat tegenover dat al dit lange wachten beloond wordt met een zeer memorabele (maar gruwelijke) ontknoping.

Once Upon a Time in Hollywood: The Good & The Bad

Gezien sommige mensen graag ook een aantal plus- en minpunten zien heb ik ook die voor jullie genoteerd:

The Good

  • Briljante cast
  • Geen standaard film
  • Boordevol film-verwijzingen en nostalgische muziek

The Bad

  • De manier waarop Bruce Lee neergezet is
  • Niet geschikt voor mensen die alleen van simpel vermaak houden

Viva la Tarantino!

Al met al kan ik zeggen dat Tarantino het filmmaken nog steeds niet verleerd heeft. Sterker nog, ik vind Once Upon a Time in Hollywood zelfs stukken beter dan zijn twee voorgangers Django Unchained en The Hateful Eight. Het spreekt voor zich dat ik de film aan iedere Tarantino liefhebber kan aanraden!

Mocht jij echter niet in de gelegenheid zijn om direct naar de bioscoop te gaan dan kun je via Netflix alvast een beetje in de stemming komen. Dit omdat zowel Reservoir Dogs als Inglourious Basterds en het eerder genoemde The Hateful Eight daarop zijn te bekijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen