[REVIEW] Oppo Find X2 Neo: Sterk uiteenlopende voor- en nadelen

Smartphones David van Benthem 21 mei 2020
Leestijd: 7 minuten

In de nasleep van de luxe Find X2 serie is Oppo verder gegaan. Twee toestellen in zijn nieuwste serie waren voor het Chinese bedrijf niet genoeg en daarom heeft Oppo de serie verdubbeld. Naast de Find X2 Pro en de Find X2 heeft het Chinese bedrijf daarom nu ook de Find X2 Neo te bieden.

De Neo zit qua prijsklasse tussen de Find X2 Lite en X2 in en kost 719 euro. Dat betekent dat je serieuze premium features mag verwachten, zonder de hoofdprijs te betalen. Kan deze Neo de grote concurrentie van andere techfabrikanten aan? In deze review kom je dat te weten.

review oppo
Is de Find X2 Neo het prijskaartje waard? (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

De buitenkant van de Find X2 Neo

Op het eerste gezicht is er weinig opvallends te zien aan de telefoon. De Find X2 Neo ziet er immers uit als een typische moderne telefoon van 2020. Dat betekent dat bezels vrijwel verleden tijd zijn, je een vingerafdrukscanner onder het scherm aantreft en de achterkant van glas is gemaakt.

Hoewel de 500 euro goedkopere Neo logischerwijs een stapje terug moet doen in het camerasysteem vergeleken de Find X2 Pro, steekt het systeem net zover uit als bij het duurdere broertje. Een hoesje is dus gewenst, zeker omdat je de glazen telefoon gemakkelijk uit je handen laat glippen. Al met al heeft Oppo met de Find X2 Neo dus gekozen voor een ontwerp waar weinig serieus op aan te merken valt.

Scherm Oppo Find X2 Neo
Het schitterende scherm van de Oppo Find X2 Neo (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Een top scherm uit 2019

Kijken we naar het 6.5-inch amoled-scherm, dan past het erg bij zijn prijsklasse. De verversingssnelheid van 90Hz is namelijk erg aangenaam, maar inmiddels niet meer de allerhoogste. De duurdere Find X2 Pro beschikt hier immers wel over. Een voordeel voor de Neo is dat zijn batterij zo juist langer meegaat. Ook de FHD+ resolutie draagt zijn steentje hier aan bij. De Neo levert dus niet het beste van het beste, maar meer dan genoeg voor de gemiddelde gebruiker: dat is wat telt.

Niet onbelangrijk om te vermelden is dat de telefoon fijn in de hand ligt. De gebogen randen van het glas zorgt ervoor dat de Find X2 Neo prettig is vast te houden, terwijl het scherm zelf minder afloopt. Daardoor heb je vrijwel geen last van content die van je scherm ‘afvalt’.

Oppo Find X2 Neo
De body van de Find X2 Neo (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Handige features

Verder zien de kleuren er prima uit en kan het scherm ook bij zonnige dagen op een erg felle stand worden gezet van 800 nit. Opvallend is wel dat de Neo in tegenstelling tot de Pro niet beschikt over een Gorilla Glass keurmerk. Gelukkig heb ik in drie weken reviewtijd geen krassen kunnen waarnemen. Bij normaal gebruik zit je dus ook bij deze telefoon naar verwachting goed. Wat tenslotte prettig is aan zowel het scherm als behuizing, is dat deze beschikt over een oleofobe laag. Daardoor zijn vette vingerafdrukken een stuk minder zichtbaar en blijft je telefoon schoner. De schermranden zijn op hun beurt gebogen en het scherm iets kleiner is dan bij de Find X2 Pro; zo houdt je de Neo gemakkelijk met een hand vast.

Kijken we onder de motorkap, dan ziet het er goed uit. Met een Snapdragon 765G processor en 12GB werkgeheugen is er voor deze prijs weinig om op aan te merken. De 765G processor is weliswaar niet de beste processor van Qualcomm, maar ondersteunt zoals de naam het zegt wel 5G. Daarnaast is met name de hoeveelheid werkgeheugen royaal en je kan zo apps tegelijk laten draaien tot je een ons weegt.

Oppo Find X2 Neo
Is de software goed genoeg? (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

De Find X2 Neo schiet tekort bij de software

Gaan we naar de software, dan is er iets merkwaardigs aan de hand. De Find X2 Neo, die later uitkwam dan de Find X2 Pro, beschikt namelijk niet over ColorOS 7.1. De Neo moet het namelijk doen met de vorig versie: ColorOS 7.0. Dat betekent dat hij nieuw uit de doos al achterloopt. Dat is jammer, aangezien ColorOS 7.1 op de Pro juist zo goed tot zijn recht komt. Het feit dat de Neo nu al achterloopt, is geen fijne voorbode als het aankomt op software-ondersteuning op de lange termijn.

Bij Apple of Google had ik dat minder erg gevonden. Oppo moet zich namelijk nog echt bewijzen op dit vlak en heeft een wisselvallige reputatie als het op software-ondersteuning aankomt. Minimaal 3 jaar software ondersteuning is bij Apple of Google de norm, maar bij Oppo mag je er blij mee zijn. Software was en is dus nog steeds de achilleshiel van Oppo.

Aan de andere kant laat ColorOS zien dat Oppo ook met deze gedateerde softwareversie wel vooruit is gegaan vergeleken de jaren daarvoor. Ook bij de Neo is er weinig bloatware te vinden en zijn kan je je telefoon op allerlei handige manieren personaliseren. Een ramp is het gebrek van ColorOS 7.1 dus niet op het eerste gezicht, maar teleurstellend is het zeker wel.

Oppo Find X2 Neo
Maakt het camerasysteem de verwachtingen waar? (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

De camera

Aan de achterkant vinden we een 48-megapixelhoofdcamera, een 13-megapixeltelelens, een 8-megapixel-ultragroothoekcamera en een 2-megapixelzwart-witcamera. De hoofdcamera is daarmee hetzelfde als de tweede lens van de Find X2 Pro. Daardoor schiet je er met name over dag mooie plaatjes mee. Hoewel foto’s soms de neiging hebben onnodig veel contrast en licht aan te brengen, zijn foto’s detailrijk en komen de meeste kleuren mooi tot hun recht. Met de ultragroothoekcamera vangt je lens een groot beeld op en inzoomen gaat tot drie keer overdag naar behoren.

De Night Mode van de Find X2 Neo had iets beter gemogen, aangezien sommige foto’s zo fel zijn dat ze zelfs met een lage belichting slecht uit de bus komen. Daardoor kan een donkere hemel in de late avond in je foto’s terugkomen als een lichtblauwe hemel van de namiddag. Ondanks dat kleuren dus met deze modus beter hadden gekund, zijn ook foto’s ook in deze modus scherp. Daardoor zullen velen met deze camera tevreden zijn, helemaal als je de foto’s gebruikt om te delen op social media.

foto review
Tegenlicht vangt de Neo mooi op (Afbeelding: WANT / David van Benthem)
review foto
Deze foto is ruim twee keer ingezoomd en is nog steeds scherp (Afbeelding: WANT / David van Benthem)
foto review
De Night Mode geeft consistent geen natuurgetrouwe kleuren weer bij met name de voorruit van deze auto (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Makkelijk je dag door met de Find X2 Neo

Met een batterijcapaciteit van 4025 mAh is het een fluitje van een cent om de dag door te komen. Doordat zowel de beeldresolutie als de verversingssnelheid niet bij de absolute top horen, vragen beide features ook minder stroom. Daardoor kan je uren Netflix kijken en houdt je aan het einde van de dag meer dan 20 procent batterij over.

Jammer is het dat de Find X2 Neo niet zoals de Find X2 Pro beschikt over SuperVOOC snelladen. Snel opladen kan de Neo snel, maar wel met een meer dan twee keer zo klein vermogen. Daarbij kan de telefoon warm worden, ook wanneer je de Neo gewoon op je tafel of nachtkastje legt. Dat is teleurstellend, aangezien concurrenten in deze prijsklasse daar in de regel geen last van hebben.

oppo find x2 neo
De Oppo Find X2 Neo (Afbeelding: David van Benthem / WANT)

Conclusie

Op het eerste gezicht is de Oppo Find X2 Neo een nette telefoon. Voor 700 euro krijg je een snel toestel, waar je makkelijk de dag mee doorkomt en waar je scherpe foto’s meemaakt. Ook is het scherm scherp, fel en krijg je wat betreft de hardware dus waar voor je geld. Gegeven deze pluspunten is het een tegenvaller dat de software niet up to date is. Het geeft een signaal af alsof Oppo software-ondersteuning niet als hoge prioriteit heeft voor deze telefoon. Daarom is mijn eindoordeel dat ik de Find X2 Neo niet kan aanraden. Concurrenten als de Samsung Galaxy S20 4G, de OnePlus 8 en de iPhone 11 maken zulke missers niet en voor deze toestellen betaal je praktisch hetzelfde.

Ben je benieuwd naar een videoreview over de Find X2 Pro? Klik dan hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen