[REVIEW] Pro Cycling Manager 2019: Klaar voor de Tour

Games Jelle van Es 5 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Wanneer je een fan bent van een reeks, dan ben je soms ook wat kritischer. Ik heb dat met de Pro Cycling Manager-reeks. Sinds 2006 speel ik de serie. In dertien jaar tijd zijn er wel wat veranderingen doorgevoerd, maar tegelijkertijd is het ook wel zo dat de ontwikkelaar laks is wat betreft het brengen van echte veranderingen. Of geld over heeft om licenties te kopen. Zodoende zit je in Pro Cycling Manager 2019 met een oude engine te rijden met renners zonder echte namen met commentaar dat al jaren hetzelfde is. En toch heb ik er weer tientallen uren in gestoken.

In Pro Cycling Manager 2019 heb je een paar opties. Je gaat of aan de slag met een bestaand team en probeert daarmee het beste team te worden. Of je begint je eigen team en werkt met een bepaald budget waarbij je net genoeg hebt om één of twee grote renners aan te trekken. Maar het leukste is toch wel de optie om met je eigen renner aan de slag te gaan. Dit zijn de punten die zijn opgevallen.

Het ontwikkelen van je eigen renner

In de Pro Cycling Manager-reeks speel je de game vaak zo dat je één renner volledig volgt. Wat dat betreft is het eigenlijk logisch dat je in de game je eigen renner kan aanmaken en daarmee een carrière begint. In mijn geval maakte ik een renner aan die in de toekomst grote rondes moest winnen. Zeg maar in de stijl van Dumoulin. Goed in tijdrijden en sterk in het klimwerk. Ik ben daarbij begonnen bij Corendon, het team van Matthieu van der Poel. In de eerste paar maanden was ik niet meer dan een knecht, maar door te voldoen aan de voorwaarden die mijn manager stelt, verdien je experiencepunten. Daarmee ga je in levels omhoog en worden je vaardigheden beter. Ook verdien je skillpoints, waarmee je bepaalde bonussen krijgt. Na twee jaar ben ik nu Nederlands kampioen tijdrijden en klaar om in het volgende seizoen van Pro Cycling Manager 2019 te strijden voor de prijzen in wedstrijden die een week duren en veel bergen kennen.

Veel races

In Pro Cycling Manager 2019 zijn er veel koersen die je kunt beleven. Natuurlijk heb je de Tour de France en de andere grote rondes. Maar ook zijn er klassiekers met hun verschillende uitdagingen aanwezig. Alsof dat nog niet genoeg is, is er ook nog de mogelijkheid om aan de slag te gaan met allemaal plaatselijke wedstrijden. Met name in Italië en in Frankrijk zijn er veel van dit soort wedstrijden. Dat is heerlijk voor de echte wielrenfan die echt elke koers kent.

Pro Cycling Manager 2019

Pro Cycling Manager 2019 heeft weinig crashes

In bijna elk deel van de serie heb ik wel problemen gehad met crashes. Over het algemeen gebeurde het na anderhalf uur wel dat de game er op eens mee stopte. Gelukkig heeft de game een autosave en verloor ik zodoende nog geen dag. In Pro Cycling Manager 2019 heb ik dat niet gehad. Ik heb meerdere uren achter elkaar kunnen spelen zonder dat het vast liep of zichzelf automatisch afsloot. Dat maakt het spelen net wat fijner.

Pro Cycling Manager 2019

Nauwelijks veranderingen

Maar als liefhebber van de reeks is het ook verdomd pijnlijk om te zien hoe enorm laks de ontwikkelaar is. Eigenlijk zouden we met zijn allen Pro Cycling Manager 2019 volledig moeten boycotten, want het is eigenlijk te gek voor woorden dat de game er zo goed als hetzelfde uitziet. Ook krijg je voor een wedstrijd vaak een stukje commentaar te horen over de koers die voor je te wachten staat. Zonder te overdrijven is dat al vele jaren hetzelfde en het is gewoon irritant. Nou ja, misschien meer gewoon belachelijk.

Pro Cycling Manager 2019

Bug die je voortgang sloopt

Hoewel Pro Cycling Manager 2019 an sich een stuk beter werkt dan zijn voorgangers, zit er momenteel een verdomd irritante bug in. Ik ben twee jaar ver in de My Rider-modus. Op het moment dat het derde jaar wordt ingeladen, crasht de game. En daar lijkt niks aan te doen, gezien de vele comments die op het Steam-board van de game te vinden zijn. Ook dit toont weer aan hoe matig de ontwikkelaar eigenlijk te werk gaat. Het is een bug die meerdere gamers treft en bewijst dat men de game van te voren niet goed getest heeft. Nu zal dit vast wel gefixt worden, maar ik wilde dit punt wel meenemen om aan te tonen wat de ontwikkelaar doet.

Pro Cycling Manager 2019

Pro Cycling Manager 2019 is nu beschikbaar op de pc. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen