[REVIEW] Samsung Galaxy A80: unieke camera en ingewikkeld prijskaartje

Tech Mark Hofman 5 jul 2019
Leestijd: 7 minuten

Eerder deze week kondigde Samsung de gloednieuwe Galaxy A80 aan. Deze nieuwe smartphone in de A-lijn van de producent beschikt over een uiterst bijzondere selfiecamera en het nieuwe New Infinity Display. Maar hoe goed is dit toestel echt?

Samsung Galaxy A80 Review

Om erachter te komen hoe goed de nieuwe Samsung Galaxy A80 nu precies is, heb ik het apparaat een aantal dagen goed onder handen genomen. De smartphone ziet er, mede dankzij de unieke roterende camera, erg indrukwekkend uit. Maar is hij dat ook?

Ik nam de proef op de som, vergeleek het toestel met andere apparaten en richtte me specifiek op de camera. Voegt deze roterende feature daadwerkelijk iets toe, of hebben we slechts te maken met een gimmick?

Een immens 6.7-inch New Infinity Display

Wie de Samsung Galaxy A80 voor het eerst in handen heeft, zal gelijk merken dat het toestel vrij grof is. Het toestel is zwaar, log en best wel groot. Niet heel gek, want we hebben te maken met een 6.7-inch Super AMOLED display. Groter dan dit ga je het niet heel snel krijgen anno 2019.

Het toestel is dus groot en wat betreft het display is dat zeker een voordeel. Samsung heeft ervoor gekozen om een New Infinity display te plaatsen op deze A80, waardoor er geen enkele vorm van notch te vinden is op het scherm. Kortom: je hebt dus een volledig 6.7-inch display in je handen. Iets dat heel voordelig uitpakt wanneer je de telefoon wil gebruiken voor gaming of voor het kijken van je favoriete Netflix content.

Samsung Galaxy A80 review

Gezien het feit dat we niet te maken hebben met een vlaggenschip, valt er over de kwaliteit van het scherm nog wel iets te zeggen. Het oogt ontzettend goed en er is helemaal niets mis met de kwaliteit. Maar wanneer je dit toestel met een Full HD resolutie naast een Galaxy S10 (Plus) legt met Quad HD+, merk je wel degelijk verschil. Daar is helemaal niets mis mee, maar weet dat je dus niet het meest geavanceerde beeldscherm in handen hebt.

Samsung hangt er veel gewicht aan

Naast het feit dat het toestel heel erg groot is, voelt hij dus ook zwaar aan. Dat heeft simpelweg te maken met het feit dat het ook een zware smartphone is. De Galaxy A80 beschikt over een uniek camerasysteem, maar dat mag wel wat wegen van Samsung.

De producent heeft dit toestel dusdanig ontwikkeld, dat je 220 gram in je handen hebt. Dat klinkt misschien niet heel veel, maar dat is het wel. De OnePlus 7 Pro is bijvoorbeeld ook al een vrij zwaar toestel te noemen en heeft een gewicht van 206 gram. De Samsung Galaxy A80 weegt dus nog eens 14 gram meer dan de ware smartphone van OnePlus.

Leg je hem naast de Galaxy S10 Plus, dan is dit verschil wel heel erg groot. Dit toestel weegt 175 gram en is, naast de Samsung Galaxy A80, voor je gevoel nog lichter dan een veertje.

Samsung Galaxy A80 Review

Galaxy A80 specs: een dikke prima

Op het gebied van specificaties heeft de Samsung Galaxy A80 overigens wel voldoende te bieden. Zo beschikt het toestel over een Snapdragon 730 chipset met 8GB aan werkgeheugen. Dat is meer dan genoeg kracht om een aantal toffe games op je smartphone te spelen of je favoriete serie te streamen.

Dat gamen en streamen kan je overigens wel gewoon voldoende doen op een dag. De A80 beschikt namelijk over een 3700mAh batterij. Eerlijkheid gebied met te zeggen dat ik niet onder de indruk ben van die batterij, maar hij stelt ook zeker niet teleur. Een batterij van 3700mAh is alles behalve matig, zeker wanneer je daar de 25W Fast Charge aan toevoegt.

Wie zijn smartphone vaak gebruikt op een dag, zal merken dat je met de Samsung Galaxy A80 gewoon de dag doorkomt. Maar we moeten niet vergeten dat we met de 4000mAh batterij van de Galaxy S10 Plus al snel richting de 1,5 dag lopen. En dat geldt overigens voor meer vlaggenschepen. De batterij is dus alles behalve slecht, maar het kan wel degelijk beter.

Oh, en fans van de headphone jack hebben pech. Waar deze aansluiting op de Galaxy S-serie nog aanwezig was, is hij bij de Galaxy A80 volledig verdwenen. Dat wordt dongelen voor je leven of gewoon een toffe bluetooth headset aanschaffen.

Roterende camera: toevoeging of Gimmick?

Het beeldscherm van de Galaxy A80 is dus uitstekend en de specs vallen alles behalve tegen. Maar we weten ook wel dat de roterende camera van dit toestel dé USP is. Samsung heeft een creatieve oplossing bedacht voor de selfiecamera en weet hem door dit systeem volledig uit beeld te laten. En dat is tof. De grote vraag is alleen: is het ook echt een toevoeging of hebben we te maken met een gimmick.

Samsung Galaxy A80 review

Op het gebied van kwaliteit hebben we eigenlijk weinig te klagen. De foto’s zijn wel degelijk scherp, de auto-focus gaat redelijk soepel en de belichting is meer dan prima. Wanneer we de foto’s van de Galaxy A80 naast die van de Galaxy S10 Plus leggen, zien we zelfs dat de groothoek-lens van die eerste iets groter is. Wat dat betreft dus zeker een win.

Maar hoe zit het met die selfiecamera? Normaal gesproken zijn de camerasystemen aan de achterkant van smartphone geavanceerder dan de selfiecamera’s. Bij de Galaxy A80 gebruik je dat systeem van de achterkant als selfiecamera. Dat moet toch bijna wel beter zijn?

En ja, de selfie’s zijn verdomde lekker. De belichting is meer dan prima en de kwaliteit ligt echt heel hoog. Maar dan wel als je het vergelijkt met andere smartphones uit dezelfde prijsklasse (ik noem een OnePlus 7 of een andere Galaxy A-smartphone). Maar het verschil tussen de Galaxy S10 Plus (met een dual-selfiecamera) en de Galaxy A80 is naar mijn idee niet heel groot. Sterker nog: de S10 Plus weet het wat mij betreft echt nog te winnen.

Al met al sluit de camera dus perfect aan bij de rest van het toestel. Het is zeker weten alles behalve slecht, maar je gaat er de oorlog niet mee winnen.

Zorgen om het systeem

De camera van de Samsung Galaxy A80 is niet alleen uniek vanwege het feit dat deze omdraait en zichzelf dus omtovert tot een selfiecamera. Hij is ook uniek omdat het ervoor zorgt dat je optimaal gebruik kunt maken van je display. Maar eerlijk is eerlijk: ik vind het een beetje een eng systeem.

Het feit dat de achterkant naar boven schuift geeft mij niet heel veel vertrouwen. Binnen een paar uur was het al een flinke verzameling geworden van stofjes en kruimeltjes. Daarbij vind ik het ook niet heel erg solide aanvoelen. Ik ben zelfs een beetje bang dat ik in de loop van de tijd mijn volledige camerafuncties kwijt ga raken. Breekt deze unit namelijk af, dan heb je helemaal niets meer.

Samsung Galaxy A80 Review

Samsung heeft het zonder twijfel uitgebreid getest en ik heb er alle vertrouwen in dat dit systeem niet zomaar afbreekt. Maar ik zou er persoonlijk niet mijn geld op in durven zetten. Je notch is weg, maar daar komen dan wel enige zorgen voor in de plaats.

Samsung Galaxy A80: The Good & The Bad

We snappen dat je een beetje overdonderd bent door alle bovenstaande punten. Daarom zetten we alle positieve en negatieve punten voor je op een rij.

The Good

  • Het grote 6.7-inch New Infinity display
  • Chipset + werkgeheugen
  • 3700mAh batterij en de 25W Fast Charge
  • Groot-hoek lens
  • Kwaliteit selfie’s

The Bad

  • Het gewicht
  • Ontbreken van de headphone jack
  • Kwaliteit selfies in vergelijking met Galaxy S10 Plus
  • Weinig indrukwekkende features (op camera na)
  • De prijs

Conclusie

Ik hoor jullie stiekem al denken: “Mark, waarom vergelijk jij dit toestel steeds met de Galaxy S10 Plus?” Begrijp me niet verkeerd, ik weet dat dit twee compleet verschillende toestellen zijn. Zo is de Samsung Galaxy A80 een mid-range smartphone en is de Galaxy S10 Plus een vlaggenschip. Die twee horen ver uit elkaar te liggen.

Maar gezien het feit dat Samsung de prijzen van de Galaxy S10 serie flink naar beneden heeft geschroefd, is het verschil op dat gebied helemaal niet zo groot. Waar je de A80 in huis haalt voor een prijs van €649, scoor je een S10 Plus op dit moment voor €730. Dat is een verschil van €80 die elke cent meer dan waard is. Het kwaliteitsverschil is simpelweg te groot om te negeren dat je voor €80 echt een veel beter toestel in handen hebt. Leg je de normale Galaxy S10 ernaast (€657), dan is het verschil slechts €8.

Je zou dus kunnen zeggen dat de Samsung Galaxy A80 een uitstekend toestel is, maar dat het prijskaartje simpelweg te hoog ligt. Want de concurrentie heeft in deze prijsklasse, op de unieke camera na, simpelweg meer te bieden. En wat dat betreft zit deze concurrentie de A80 gewoon in de weg.

Sterker nog: de grootste concurrent van de Samsung Galaxy A80, is Samsung zelf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen