[REVIEW] Samsung Galaxy Buds+ : Solide en sportief

Gadgets David van Benthem 1 mrt 2020
Leestijd: 6 minuten

Samsung heeft met de Galaxy Buds+ een nieuw paar volledig draadloze oortjes uitgebracht. Daarmee is het de opvolger van de originele Samsung Galaxy Buds. Die oortjes waren de eerste ‘true wireless’ oortjes die het Zuid-Koreaanse bedrijf uitbracht. Zijn de opvolgers erop vooruit gegaan? Zijn ze het prijskaartje waard? Dat komt je in deze review te weten. 

Op het eerste gebied is er weinig veranderd. Het opbergdoosje is nagenoeg identiek, de oortjes zijn nog steeds net zo klein en de app die je gebruikt voor de oortjes is hetzelfde. Toch is dat in het geval van deze oortjes juist iets goeds. Samsung heeft er namelijk voor gekozen de sterke punten van de eerste Buds met de Buds+ te behouden. 

samsung galaxy buds plus
De Samsung Galaxy Buds+ (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Veel batterij bij de Galaxy Buds+

Want doordat het opberghoesje hetzelfde is gebleven, is hij nog steeds makkelijk mee te nemen en past hij ruim in je broekzak. Toch is er vanbinnen wel degelijk veel veranderd. De batterijduur van zowel de oortjes als het hoesje zijn aanmerkelijk verbeterd. Zo kon je eerst maar dertien uur met een volle batterij over straat: zes met de oortjes zelf en zeven door de oortjes op te laden met het doosje. Samsung is erin geslaagd die batterijcapaciteit bijna te verdubbelen. De Buds+ bieden namelijk elf uur batterijduur voor de oortjes zelf en nog eens elf uur extra vanuit het opberghoesje. In de praktijk kunnen de Buds+ zeker aan deze hoge verwachtingen voldoen. 

Ideaal bij het sporten

Dat de oortjes nog steeds net zo klein zijn, is ook erg prettig. Want klein in afmeting betekent bij deze Buds ook klein in gewicht: met 6 gram zijn ze heerlijk licht. Hoeveel je ook beweegt met je hoofd: de oortjes blijven door het compacte formaat goed zitten. Wat fijn is aan de oortjes is dat ze net zoals de originele Buds beschikken over het IPX2 keurmerk. Dat betekent dat de Buds opgewassen zijn tegen regen -en zweetdruppels. Wie draadloze oortjes zoekt om te gebruiken in de sportschool of bij het hardlopen, is hier dus op de juiste plek. 

samsung galaxy buds plus
(Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Ook kon ik de oortjes met gemak twee uur inhouden zonder dat ik last van ze begon te krijgen. Dat vormt een sterk contrast met andere zwaardere oortjes. Zo beginnen bijvoorbeeld de Momentum True Wireless oortjes van Sennheiser bij mij na een uur al vervelend aan te voelen. Doordat Samsung de oortjes zo licht en klein heeft gemaakt kun je ze lange tijd zonder irritatie gebruiken. De Galaxy Buds+ komen in drie verschillende soorten oordopjes en vleugeltjes, waardoor de kans erg groot is dat er een geschikte maat voor jou bijzit.  

De app

Om de oortjes met je telefoon te kunnen verbinden maak je gebruik van de Galaxy Wearable app. Het is dezelfde app die je gebruikt met de voorganger van de Buds+. Met de app kun je bepalen hoeveel omgevingsgeluid je binnenlaat en zijn er verschillende modi bij de equalizer om je muziek te beluisteren. Ook geeft de app het batterijpercentage van ieder oortje aan. 

Samsung heeft voor iPhone gebruikers nu ook eindelijk een app uitgebracht. De app werkt exclusief met de Buds+ en dus niet met de eerst editie van de Buds. Dat komt doordat de Buds+ een andere chip heeft dan de originele Buds. Overweeg je deze Buds als iPhone gebruiker te gebruiken, dan kan dat wel. Zonder de app verbind je de oortjes dan met Bluetooth.

screenshot wearable app
(Afbeelding: WANT / David van Benthem)

 

Connectiviteit

Wat me positief verbaasde aan de Buds+ is dat ze altijd razendsnel en zonder problemen verbinding maken. Als je haast hebt en toch onderweg muziek wil luisteren zijn deze set oortjes je grootste vriend. Ook heb je een ruime bewegingsvrijheid met de Buds+. In mijn ervaring kan je ongeveer vijftien meter met de oortjes van je bron verwijderd zijn om nog ongestoord van je muziek te kunnen genieten. 

Ook prettig van de oortjes is dat ze nog sneller opladen dan de originele Buds. Waar je met die oortjes met vijftien minuten opladen 1,5 uur aan speeltijd kreeg, is dat nu ruim verdriedubbeld naar vijf uur. Geen zorgen dus als je de oortjes bent vergeten op te laden. Ook ondersteunen de oortjes draadloos opladen, waardoor je ze met bijvoorbeeld je telefoon onderweg kan opladen als die omgekeerd draadloos opladen ondersteunt. 

samsung galaxy buds plus
(Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Geluidskwaliteit

Voor de prijs van de Buds+ mag je verwachten dat de oortjes ook qua geluidskwaliteit goed scoren. En dat doen ze ook. Het geluid is gebalanceerd en klinkt natuurgetrouw. De bas, de stemmen en de hoge tonen komen evenredig naar voren. De oortjes bieden een goede prijs-kwaliteitsverhouding op het gebied van geluidskwaliteit. 

De bas bij Lucid Dreams van Juice WRLD klinkt lekker en is zeker aanwezig. Toch overstemt het de rest van het nummer niet. Bij Bitterzoet van Eefje de Visser laten de oortjes je juist wegdromen in de stemmen en de elektrische klanken van het nummer. Tot slot zijn de elektrische gitaren met Moskau van Rammstein weer op de goede manier indringend. Voor meerdere muziekgenres zijn de Buds+ daarom geschikt. Bij het bingewatchen van Netflix-series of het bekijken van YouTube video’s is er tenslotte geen lag tussen het beeld en de audio. Dat de oortjes Bluetooth 5.0 ondersteunen, draagt daar op een positieve manier aan bij. De Buds+ bieden de geluidskwaliteit die je mag verwachten van oortjes binnen deze prijsklasse. 

samsung galaxy buds plus
(Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Wat je niet van de draadloze oortjes kan verwachten is high-end audio. Doordat de oortjes zo klein zijn, zijn de drivers dat waarschijnlijk ook. Daardoor heb je geen brede soundstage en klinkt het geluid niet heel vol en detailrijk. Ook bieden de oortjes geen AptX of AptX HD ondersteuning. AptX zorgt ervoor dat er met Bluetooth audio zo min mogelijk geluidskwaliteit verloren gaat. De duurdere True Momentum Wireless oortjes van Sennheiser zijn op dit gebied daarom beter. 

Geluidskwaliteit bij het bellen

Daar staat tegenover dat op de kwaliteit van de microfoon niets valt aan te merken. Bij het telefoneren kon iedereen me goed en helder verstaan. Mijn stem klonk daarnaast niet slechter of anders dan normaal. Dat mag ook verwacht worden, aangezien de Buds+ twee microfoons aan de buitenkant hebben en een aan de binnenkant. 

samsung galaxy buds plus
(Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Noise cancelling

De Buds+ hebben geen actieve noise cancelling, in tegenstelling tot de duurdere AirPods Pro van Apple. Daarom zijn de oortjes in bijvoorbeeld het vliegtuig niet in staat om omgevingsgeluid weg te filteren. Gelukkig is de passieve noise cancelling meer dan prima. Zodra je je muziek op een redelijk volume hebt staan heb je haast niet door dat je met je oortjes in een drukke ruimte zit. Erg fijn dus als je na een lange werkdag geen zin hebt om allerlei geluid om je heen te horen. 

Ambient Sound Mode

Als je gesprekken juist wel wil kunnen verstaan zijn de Galaxy Buds ideaal. Door de Ambient Sound Mode kan je met vier verschillende standen instellen of je zo min mogelijk wil horen of juist met elk gesprek wil meeluisteren. Als je het omgevingsgeluid maximaal binnenlaat, voelt het net alsof je een gehoorapparaat in hebt. Opeens versta je gesprekken die je normaal alleen als geroezemoes zou kunnen horen. 

samsung galaxy buds plus
(Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Conclusie

De Galaxy Buds+ van Samsung zijn al met al hele solide oortjes, die kwaliteit leveren voor een adviesprijs van 170 euro. Ze beschikken weliswaar niet over actieve noise cancelling, maar zijn wel een stuk betaalbaarder dan bijvoorbeeld de AirPods Pro van Apple. Ben je van plan de oortjes te gebruiken tijdens het sporten, op kantoor of tijdens de reis? Dan zijn deze oortjes ideaal. Ze zijn praktisch, leveren goed geluid en gaan lang mee op een volle batterij. Als je high-end audio verwacht, moet je helaas wel een prijsklasse hoger kijken. Toch verdienen de oortjes van Samsung een positief eindoordeel en kan ik ze zonder twijfel aanraden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen