[REVIEW] Samsung Galaxy Buds: klein maar fijn

Gadgets Dominick Vietor 12 sep 2019
Leestijd: 4 minuten

Kleine case, minimalistisch uiterlijk, slimme bediening en een schappelijke prijs. Dat zijn in het kort de voordelen van de Samsung Galaxy Buds. Dan vraag je je misschien af of ze ook kwalitatief nog een beetje mee kunnen komen. In deze Samsung Galaxy Buds review beantwoorden we die vraag.

Sinds Apple de AirPods aan de wereld voorstelde is de categorie van volledig draadloze oordopjes geëxplodeerd. Van de meest obscure AliExpress-fabrikanten tot high-end audiomerken; iedereen heeft tegenwoordig een AirPods-concurrent in de schappen. Samsung was technisch gezien eerder dan Apple in deze markt: het lanceerde in 2016 de Gear IconX. Pas nadat het Apple-effect de markt bereikte ging het echter los. Met de Galaxy Buds pikt Samsung daar een graantje van mee.

Samsung Galaxy Buds review ontwerp
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De verschillen? Allereerst zijn de Galaxy Buds natuurlijk beter geoptimaliseerd voor Samsungtelefoons. Bovendien hebben ze een kleiner ontwerp dat niet uit je oor steekt en kun je kiezen uit verschillende kleurtjes. Een draadloze oplaadcase is standaard inbegrepen én de Galaxy Buds zijn wat goedkoper dan de AirPods van Apple.

Handzaam en comfortabel

Een groot voordeel van de Galaxy Buds: ze zijn klein, zitten in een klein doosje én zitten lekker in je oor. Het doosje waarin je ze kunt opbergen past met gemak in je broekzak en is dus makkelijk mee te nemen. De oortjes zelf zijn met 6 gram super licht en zijn zo klein dat ze nauwelijks uit je oor steken. Dat zorgt voor een comfortabel geheel. De batterij houdt het zo’n 6 uur per laadbeurt vol; ik kan ze met gemak zo lang dragen zonder irritatie.

Samsung Galaxy Buds review close-up dopje
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Vanwege de verschillende meegeleverde dopjes en vleugeltjes kun je de fit prima naar je oor aanpassen. Zelfs als je heftig aan het sporten bent vallen ze niet uit. Het ontwerp zit dus uitstekend in elkaar.

Bovendien is het leuk dat je voor verschillende kleuren kunt kiezen. Zwart en wit zijn natuurlijk een optie, maar wie wat opvallenders wil is ook aan het juiste adres. De kanariegele oortjes die ik voor deze review heb passen perfect bij de gele Galaxy S10e en zijn echte eye catchers.

Samsung Galaxy Buds review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Prima geluidskwaliteit

Mijn ervaring met de geluidskwaliteit van Samsung’s audioproducten is lang niet altijd positief. Wat dat betreft was ik dus verrast dat de Galaxy Buds wél prima klinken. Goed, je moet geen high-end audio verwachten. Gezien de prijs en het formaat valt het me echter alleszins mee.

Samsung Galaxy Buds review muziek
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

De Galaxy Buds hebben voldoende bas, klinken vol en doen het goed met zowel spraak als muziek. Er is geen lag in video’s en ook de belkwaliteit van de Buds is prima. Al met al lopen de Galaxy Buds niet voorop qua geluidskwaliteit, maar hoef je ze er ook zeker niet voor te laten liggen. Voor een paar volledig draadloze oortjes van €125 is dat een prima prestatie.

Smartphone-integratie niet perfect

Het enige dat wat beter had gekund in deze oortjes, is de integratie met je smartphone. In theorie zouden ze perfect samen moeten werken met Samsung-smartphones. Op zich hebben ze een paar mooie features en werken die ook. Zo kunnen ze automatisch koppelen als je ze de eerste keer uit het doosje haalt bij een nieuwe telefoon en lezen ze meldingen voor.

Samsung Galaxy Buds review app
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Het werkt alleen niet altijd. Het voorlezen van meldingen gaat in mijn geval mis omdat er ‘geen tekst-naar-spraak gegevens beschikbaar zijn’. Daarnaast verbinden ze niet consequent automatisch met mijn smartphone. Daarvoor moet ik soms even het menu in om de verbinding handmatig tot stand te brengen. Geen ramp, maar wel irritant. Zeker voor een apparaat dat zo nadrukkelijk een concurrent is voor Apple’s AirPods die wél altijd goed werken.

Samsung Galaxy Buds design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Overigens kun je met de Samsung Gear-app, waarmee je deze oortjes bedient, nog wat leuke dingen doen. Vind je het niet fijn om volledig van de omgeving afgesloten te zijn? Dan kun je de oortjes zo instellen dat ze het omgevingsgeluid licht versterken. Verder vind je in de app een equalizer en kun je instellen hoe je de touchpad op de zijkant van de oortjes gebruikt.

Samsung Galaxy Buds review conclusie

De Samsung Galaxy Buds zijn met hun prijs van €125 lekker betaalbaar. Gelukkig gaat de uitspraak goedkoop is duurkoop hier niet op. Het gebruiksgemak is, ondanks de kleine verbindingsproblemen, beter dan bij veel concurrerende dopjes. Veel belangrijker zijn echter het comfort en de geluidskwaliteit, die beiden prima zijn. Echt grote nadelen hebben de Galaxy Buds wat mij betreft niet.

Samsung Galaxy Buds review design
Afbeelding: WANT/Dominick Vietor

Ik kan aan het eind van deze Samsung Galaxy Buds review alleen maar concluderen dat Samsung goed werk heeft afgeleverd. Zoek je naar draadloze oordopjes met een goede prijs-kwaliteitverhouding en hoog comfort? Dan zijn de Galaxy Buds zeker het overwegen waard. Zelfs als je geen Samsungtelefoon hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen