[REVIEW] Samsung Galaxy Note 10 Plus: de beste smartphone van 2019?

Smartphones Mark Hofman 23 aug 2019
Leestijd: 9 minuten

Samsung heeft vandaag (23 augustus) de nieuwe Galaxy Note 10 Plus in de winkels geslingerd. Maar waar we normaal gesproken deze toestellen kunnen prijzen om hun specificaties en hun grootte, lijkt het verschil met de concurrentie een stuk kleiner te zijn dit jaar. Maar is dat ook zo? Mark ging een week aan de slag met het toestel en zocht het voor je uit.

Samsung Galaxy Note 10 Plus: meer dan een stylus?

De Samsung Galaxy Note was de eerste echt grote smartphone van de markt. De Samsung Galaxy Note was altijd verreweg de meest krachtige smartphone van de markt. De Galaxy Note verschilt anno 2019 helemaal niet zoveel meer met de rest van de markt. Smartphones worden groter, krachtiger en hebben simpelweg meer te bieden dan ooit te voren. Je zou dus kunnen zeggen dat mensen die in 2019 nog een Note-toestel kopen, alleen maar geholpen zijn op het gebied van de stylus. Maar is dat ook echt zo?

Nee, natuurlijk niet. De Samsung Galaxy Note 10+ heeft heel veel meer te bieden dan dat. Het toestel heeft een fantastisch display, is verkrijgbaar in twee verschillende formaten, is voorzien van een indrukwekkende camera, heeft een uitstekende batterij en biedt alles wat je maar nodig hebt in een smartphone.

Ik heb het toestel een week gebruikt als mijn eigen vaste toestel en vertel je precies wat ik allemaal ben tegen gekomen.

Bron: Mark Hofman / WANT

Samsung Galaxy Note 10 Plus: het design

Wie de Samsung Galaxy Note 10 Plus voor het eerst in handen heeft zal direct opvallen dat het apparaat er prachtig uitziet. Althans, dat gevoel heb ik iedere keer dat ik het toestel oppak. De grote vraag is alleen: wat maakt dit toestel nu zo mooi?

Display

Het meest opvallende op het gebied van design is zonder twijfel het display. De Note-serie heeft altijd beschikt over een groot display en met het 6.8-inch AMOLED Infinity-O Display is dat ook bij de Note 10 Plus zeker het geval. Zoals te lezen is hebben we te maken met een Infinity-O display, wat simpelweg betekent dat het toestel een hole-punch in het scherm heeft. Dit keer niet in de bovenhoek van het scherm (zoals bij de Galaxy S10 serie), maar in het midden. Wat mij betreft een betere designkeuze, gezien het feit dat op deze plek ook vaak weinig tot niets in het scherm staat.  De selfiecamera zit op een betere positie, is kleiner en oogt heerlijk symmetrisch.

Daarnaast biedt dit display alles wat jij je maar kan wensen. Dat houdt o.a. in dat de beeldkwaliteit fantastisch is op dit toestel. Het bekijken van je favoriete film of serie is geweldig en het spelen van games gaat uitstekend. Daarbij moet ik ook eerlijk bekennen dat ik erg vrolijk wordt van de afwerking van het display. De schermranden zijn zo goed als niet te bekennen, waardoor het design heel strak oogt. Enige nadeel dat ik zou kunnen vinden is het feit dat de ververssingssnelheid lager is dan 90Hz. De OnePlus 7 Pro beschikt hier bijvoorbeeld over en ik moet eerlijk bekennen dat ik de aanwezigheid ervan wel miste.

Maar dat is dan ook het enige.

Achterkant van het toestel

Ook de achterkant van het toestel is voorzien van een strak ontwerp. Het camerasysteem oogt mooi afgewerkt en is niet te dik. Waar dit systeem bij de Galaxy S10 serie nog horizontaal op de achterkant zit, is er bij de Note 10 Plus gekozen voor een verticaal design. Maar dus niet dusdanig dik dat het toestel wiebelt als hij op de tafel ligt. Althans, niet heel erg.

Verder zijn we voorzien van de Samsung Galaxy Note 10 Plus in de Auora Glow variant. Dit zorgt ervoor dat kleuren op bijzondere wijze weerkaatst worden en er een echt kleurenpalet ontstaat in de reflectie. Dat is overigens op camera een stuk beter te zien dan in het echt. Auora Glow oogt ontzettend mooie en kan een arsenaal aan kleuren tonen. Maar als ik heel eerlijk ben zie ik meer vingerafdrukken dan indrukwekkende kleuren.

Samsung Galaxy Note 10 Plus review
Bron: Mark Hofman / WANT

Overige ontwerp-keuzes

Verder is de afwerking van dit toestel redelijk vierkant en daar ben ik persoonlijk fan van. De Samsung Galaxy Note 10 is van top tot teen strak afgewerkt en weegt, op z’n zachts gezegd, geen kont. Net als de Galaxy S10 Plus is het toestel namelijk opvallend licht.

Iets anders dat zonder twijfel opvalt is het feit dat de power-knop verplaatst is op dit toestel. De Samsung Galaxy Note 10 Plus heeft aan de rechtkant geen enkel knopje zitten en beschikt simpelweg alleen nog maar aan een volumerocker links. Daaronder is de “Bixby” knop te vinden. Je hoeft niet bang te zijn dat je het toestel met de slimme assistent uit moet zetten, dat kan gewoon met deze knop. De indeling van de power-knop is veranderd en is ook weer volledig naar eigen wens in te stellen. Gewoon Google Assistent aan hangen dus.

Oh, er zit trouwens geen headphone jack op het toestel. Wat we daar van vinden is inmiddels wel duidelijk, maar beslis vooral zelf hoe erg je dat vindt (of niet).

Samsung Galaxy Note 10 Plus: de vernieuwde S Pen

Het idee dat mensen wellicht bij de Samsung Galaxy Note 10 Plus hebben, is dat de S Pen precies datgeen is wat het onderscheidt van toestellen als de Galaxy S10. En ik denk dat ze gelijk hebben. De S Pen is inderdaad uniek en brengt ook dit jaar weer heel wat nieuwe features met zich mee.

Zo beschikt deze inmiddels over de mogelijkheid om gebaren te gebruiken voor, bijvoorbeeld, de camera. Wisselen van modus, camera en instellingen: het is nu allemaal mogelijk met de pen. Een feature dat wel degelijk goed zijn werk doet, maar eerlijk gezegd niet voor heel veel mensen relevant zal zijn.

Daarbij is AR Doodle overigens ook een toffe nieuwe functie. Is het super-nuttig en ga je het vaak gebruiken? Waarschijnlijk niet. Is het ontzettend leuk? 100%! Je tekent simpelweg iets in de lucht en door AR blijft dit in de lucht hangen. Je tekening is dus als het ware driedimensionaal, wat veel lol oplevert. Zo kan je, bij gebruik van de selfiecamera, bijvoorbeeld ook een snor en een bril op je hoofd tekenen. Hoe wild je ook beweegt: het blijft gewoon aan je hoofd plakken.

Samsung Galaxy Note 10 Plus review
Bron: Mark Hofman / WANT

Maar eerlijk is eerlijk: de grootste verbetering rondom de S Pen zitten ’em toch echt in de software. Aantekeningen worden nu herkent en kunnen, moeiteloos, omgezet worden in digitale tekst. Iets dat zelfs werkt met mijn verschrikkelijk gekrabbel wat men een handschrift noemt. Inzoomen, Picture-in-Picture en screenshots bewerken: het kan allemaal met de pen.

Samsung Galaxy Note 10 Plus: specificaties & features

De Galaxy Note 10+ is een upgrade van de Galaxy S10 Plus, maar niet ontzettend groot. Iets betere batterij (met iets snellere laadtijden), iets groter scherm en een stylus. Heel veel meer is het eigenlijk niet. En dat wil dus niet zeggen dat dit ding slecht is. In tegenstelling zelfs. Het is gewoon een geweldig luxe product.

Camera

De camera is een belangrijk onderdeel van de smartphone. Het is negen van de tien keer de enige camera die mensen op zak hebben. Het feit dat het systeem van de Galaxy S10 Plus en de Note 10 Plus even goed zijn, laat zien dat dit dan ook alles behalve een probleem hoeft te zijn. Waar het systeem van de S10 Plus uitstekend zijn werk deed, doet deze camera dat ook. Met een kleine toevoeging erbij.

De wide-angle, normale en telefoto lens doen uitstekend hun werk. Live focus is nog steeds niet alles, maar komt soms wel degelijk van pas. Van de nieuwe Live Video feature, waarmee je het bokeh effect (wazige achtergrond) ook toepast met video, moet je overigens wegblijven. Dat werkt naar mijn idee gewoon niet goed. Samsung heeft het systeem voorzien van verbeterde stabilisatie en dat is goed te merken. Daarbij is de Note 10 Plus voorzien van een soort van zoom-in feature voor audio, en dat doet misschien niet helemaal datgeen wat ik gehoopt had. Ja, het systeem doet wat het moet doen. Nee, het is niet opvallend goed.

Samsung Galaxy Note 10 Plus review
Bron: Mark Hofman / WANT

Al met al is de camera, net als bij de Galaxy S10 Plus, weer hartstikke goed. Wanneer je dus aan de slag gaan met de in-house video-editor, heb je aan deze beelden voldoende.

Batterij

Een ander belangrijk punt van een smartphone is de batterij. Dat Samsung weet hoe het dit aan moet pakken weten we al jaren (met de Note 7 daar gelaten). De Samsung Galaxy Note 10 Plus beschikt over een 4300mAh batterij en dat is meer dan voldoende. Het toestel zorgt ervoor dat ik gemiddeld 1,5 dag met een lading doe. En wanneer hij leeg is laad ik hem op met de 25W Super Fast Charging adapter die meegeleverd wordt. Het is geen Warp Charge van OnePlus, maar wel degelijk snel. Na een half uur laden heb je zonder twijfel genoeg accu om, op gemiddeld gebruik, de dag door te komen. En dat is alles behalve verkeerd.

Samsung features

Verder zijn het de Samsung features die misschien nog wel het meeste opvallen. De samenwerking met Microsoft is bijvoorbeeld goed aanwezig in de software. De YourPhone app is te vinden en vaste Microsoft applicaties staan standaard ingesteld op je smartphone. Dat betekent overigens wel dat je dit keer beschikt over drie verschillende mail-applicaties. Gmail, Samsung Mail en Outlook (kicke gek!).

Verder beschikt het toestel, uiteraard, over een Game Booster. Het spelen van games gaat dus een sneller, kost je minder batterij en je smartphone kan meer aan. De Galaxy Note 10 Plus maakt de game-ervaring wat dat betreft een stuk fijner.

Wat overigens ook fijn is, is Samsung One UI. In het begin moest ik best nog wel wennen aan het systeem, maar inmiddels ben ik er stiekem van gaan houden. De manier waarop alle werkt en oogt: ik begin het steeds meer te waarderen.

Iets dat ik helaas nog steeds niet over Bixby kan zeggen. Ze is wederom van de partij, maar ik krijg het er nog steeds niet warm van. Google Assistent it is!

Samsung Galaxy Note 10 Plus review
Bron: Mark Hofman / WANT

Samsung Galaxy Note 10 Plus: de beste smartphone van het jaar?

De Samsung Galaxy Note 10 Plus is een heerlijk toestel en ik moet heel eerlijk bekennen dat ik fan ben. Van het design tot aan de specs: ik vind dit de beste smartphone van 2019. En ik durf ook met zekerheid te zeggen dat dit ook 100% zo is. Maar wanneer je op zoek bent naar de beste deal van 2019, dan moet je niet bij de Samsung Galaxy Note 10 Plus zijn. Voor een prijs van minimaal €1099 is de smartphone simpelweg te duur wanneer je het wegzet tegen de voordelen dat het geeft.

De Samsung Galaxy S10 Plus is stuk goedkoper en komt verdomd dichtbij dit toestel, iets dat ook geldt voor de OnePlus 7 Pro. Het zijn slechts twee voorbeelden van toestellen die ontzettend goed zijn, maar een stuk minder kosten.

Wie op zoek is naar het beste van het beste en puur voor luxe gaat, zal zonder twijfel wél uitkomen bij de Samsung Galaxy Note 10 Plus. Haal het prijskaartje namelijk weg, kijk puur en alleen naar wat het toestel te bieden heeft, en je weet dat dit toestel oprecht de beste smartphone van 2019 te noemen is. En dan zeg ik in alle eerlijkheid echt niet teveel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen