[Review] Samsung Galaxy S20 Ultra: een imposant bakbeest

Smartphones Mark Hofman 3 mrt 2020
Leestijd: 6 minuten

Een gigantisch display, absurde specificaties en een camera die 100x digitaal kan zoomen. Dat is wat de Samsung Galaxy S20 Ultra is. Maar hoe goed komt de smartphone van Samsung uit de verf?

De Galaxy S20 Ultra lijkt namelijk hét paradepaardje van Samsung te zijn. Niet alleen van de S20-serie, maar van het hele bedrijf. De specificaties liegen er op papier niet om. De prijs van €1350 ook niet. Maar hoe is de telefoon in de praktijk? Ik ging een week aan de slag met de smartphone om je dat in deze review te kunnen vertellen.

Geen zin om te lezen? Check dan zeker even de videoreview die we over de Samsung Galaxy S20 Ultra hebben gemaakt.

Samsung Galaxy S20 Ultra: een hardware monster

Imposant, dat is het juiste woord om de Samsung Galaxy S20 Ultra te beschrijven. Op het eerste oog is dit echt een typisch Galaxy toestel, maar dan wel echt groot. En dat is ook niet heel gek, want de S20 Ultra beschikt over een 6.9-inch display. Een display dat overigens minder gebogen schermranden kent dan de S10 serie en beschikt over een zelfde notch als de Note 10-serie. En het resultaat mag er zeker zijn. Al helemaal nu de S-serie, sinds dit jaar, voorzien is van beeldschermen met een verversingssnelheid van 120Hz. Dat Samsung beeldschermen kan maken wisten we, maar het Zuid-Koreaanse bedrijf weet dit wederom te bevestigen.

Het display groot, ontzettend helder en blaast iedereen omver die het ook maar enigszins warm krijgt van goede kwaliteit. Maar we zijn bang dat een groot deel van de gebruikers er niet het meeste uit weten te halen. De Samsung Galaxy S20 Ultra zorgt er namelijk voor dat jij als gebruiker moet kiezen. Of je maakt gebruik van een 120Hz verversingssnelheid (waarvan ik toch verwacht dat de meeste mensen dit doen) of je maakt gebruik van de maximale resolutie van het display. Wanneer je voor dat laatste zou willen gaan, dan moet je genoegen nemen met 60Hz. Nogmaals, in beide gevallen is er weinig mis mee. Maar het is wel jammer dat je voor de prijs van €1350, niet the best of both worlds krijgt. Wat de reden dan ook mag zijn.

Samsung Galaxy S20 Ultra
Scherm van de S20 Ultra (Afbeelding: WANT)

Maar goed zoals ik al zei: Samsung weet hoe het schermen moet maken. Het bedrijf heeft zich meerdere malen bewezen en doet dat dit jaar wederom. We weten dat het bedrijf dit kan, daarom is het goed om ook zeker naar andere imposante cijfers te kijken.

Indrukwekkend camerasysteem

En die andere imposante cijfers behoren tot het camerasysteem van de Samsung Galaxy S20 Ultra. Uiteraard heb ik het dan voornamelijk over de 108 megapixel groothoeklens. Maar er is meer.

Reken we de dieptesensor mee, dan beschikt de Samsung Galaxy S20 Ultra over vijf verschillende camera’s. Drie van deze camera’s lijken echte megapixel beesten te zijn. Zo beschikt de groothoeklens dus over 108 megapixel, de telefoto-lens over 48 megapixel en de selfiecamera over 40 megapixel. De enige camera in het systeem dat niet opschept op dat gebied, is de 12 megapixel ultra-wide camera. Een uiterst indrukwekkend systeem, maar zijn de foto’s ook uiterst indrukwekkend?

Laten we ons eerst eens richten op de vrij indrukwekkende telefoto-lens. Dit is een soort periscoop die tot 10x optisch kan zoomen. En dat optisch zoomen doet de telefoon fantastisch. De kwaliteit is uitstekend, waardoor het inzoomen vlekkeloos verloopt. Een hele fijne ervaring. Maar dat is zeker niet alles, de telefoto-lens beschikt namelijk ook over de mogelijkheid om 100x digitaal te zoomen. Dat is ontzettend gaaf, dat werkt hartstikke goed, maar de kwaliteit houdt niet over. Wanneer je tot 100x inzoomt gaat de kwaliteit van je foto ontzettend achteruit. Logisch? Misschien wel, maar daardoor dus niet ontzettend nuttig. Ik voorspel dat je dit de eerste twee weken aan je omgeving laat zien, om de functionaliteit vervolgens niet meer aan te raken. En dat is best zonde.

Samsung Galaxy S20 Ultra
Camerasysteem van de S20 (Afbeelding: WANT)

De overige camera’s en lenzen doen het overigens wel goed. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet heel erg overrompeld ben door de kwaliteit van de foto’s, maar ik ben ook zeker niet ontevreden. Het is gewoon goed.

Prestaties van de Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung staat erom bekend om twee keer per jaar alle hoogstaande specificaties in een vlaggenschip te schoppen. Met de Galaxy S20 serie is dat ook zeker niet anders. Het Zuid-Koreaanse bedrijf is volledig losgegaan op de Samsung Galaxy S20 Ultra en dat is te zien: de specs zijn indrukwekkend van A tot Z. Maar merk je daar als gebruiker ook iets van?

Het antwoord op die vraag is ja. Terwijl de nieuwe chipset je wereld niet compleet zal veranderen, zal het werkgeheugen van minimaal 12GB RAM wel degelijk merkbaar zijn. Het spelen van games, het gebruiken van apps, het bewerken van video’s: je merkt het verschil.

Maar de magie komt pas echt de ruimte binnen wanneer je op de prestaties van de batterij gaat letten. De Samsung Galaxy S20 Ultra weet je zonder moeite ruim zes uur aan schermtijd te bieden. Dit terwijl je een 6.9-inch scherm gebruikt met een verversingssnelheid van 120Hz. Het is echt indrukwekkend. Props daarvoor! Met de meegeleverde snellader is je telefoon ook nog aanzienlijk snel vol, al is het wel merkbaar dat het niet iets langer duurt dan bij een 4000mAh batterij. Best logisch eigenlijk.

Maar al met al ontzettend onder de indruk van de prestaties van deze smartphone en dan met name van de batterij.

Samsung Galaxy S20 Ultra
Camera van de S20 (Afbeelding: WANT)

Het viel wat tegen

Er zijn slechts een aantal dingen op deze smartphone waarvan ik persoonlijk denk: dat viel wat tegen.

Zo heeft de camera het niet altijd makkelijk met focussen, iets dat in een aankomende update verholpen moet worden. Daarbij moet ik ook eerlijk bekennen dat ik nog steeds niet heel erg fan ben van zaken als live focus en nachtmodus. Beide functionaliteiten zijn zeker niet slecht maar liggen, wat mij betreft, nog wel wat achter op de concurrentie.

Daarbij is de telefoon echt groot. Ondanks het feit dat de telefoon minder klein was in de praktijk dan ik van te voren had bedacht, is dit echt een unit. Vrouwen krijgen deze echt niet meer in hun broekzak (maar welke telefoon nog wel tegenwoordig) en wanneer je in bed ligt is hij net even te groot naar mijn mening. Zeker toen ik hem een keer per ongeluk op mijn neus liet kletteren (we doen het allemaal wel eens), kwam ik erachter dat dit best wel een gevaarte is. Hou daar dus rekening mee als je hem aanschaft.

Samsung Galaxy S20 Ultra
Onze Dominick met de telefoon: zijn ze niet schattig samen? (Afbeelding: WANT)

Samsung Galaxy S20 Ultra: ultiem bakbeest

De Samsung Galaxy S20 Ultra is een imposant toestel met imposante specificaties voor een imposante prijs. Dit is een smartphone voor de mensen die het beste van het beste willen hebben. Daar betaal je wel voor, maar dan heb je dus wel degelijk wat. En daarom vind ik deze smartphone een lastige.

Je moet voor jezelf bepalen of je €1350 over hebt voor een smartphone. Is je antwoord nee, dan lijkt het me logisch dat je weg moet blijven van deze telefoon. Is je antwoord ja, dan mag het duidelijk zijn dat dit hét toestel voor jou is. De Samsung Galaxy S20 Ultra kost misschien een hoop, maar biedt je voor zijn prijs wel het meeste. Wat dat betreft zit je de komende jaren gebakken wanneer je de S20 Ultra aanschaft. En dat is zeker wat waard.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen