[REVIEW] Super Mario 3D All-Stars: Klassiekers keren terug

Games Jelle van Es 22 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Mario vierde onlangs zijn 35e verjaardag. In die tijd heeft de mascotte van Nintendo vele avonturen beleefd. Veel van de titels die zijn uitgekomen, gelden als een reden om een spelcomputer te kopen. Ook op de Nintendo Switch hebben we met Super Mario Odyssey een topgame. Met Super Mario 3D All-Stars is het nu mogelijk om nog drie games te beleven op de Switch.

Super Mario 3D All-Stars is een pakket dat bestaat uit Super Mario 64, Super Mario Sunshine en Super Mario Galaxy. In combinatie met de mogelijkheid om al een aantal SNES-games via de Online service van het platform te beleven, betekent dat dat je nu vele uren met Mario aan de slag kunt gaan. Dat heb ik ook gedaan en dit zijn de punten die me daarbij zijn opgevallen.

Drie absolute klassiekers in Super Mario 3D All-Stars

Met de release van Super Mario 3D All-Stars krijg je gelijk drie absolute klassiekers. Super Mario 64 heeft daarbij wellicht de hoogste status. Destijds werd de game gelanceerd met de Nintendo 64 en zagen we Mario in een 3D-wereld. De eerste stappen die je nam naar het kasteel van Princess Peach waren magisch. Super Mario Sunshine verscheen even iets na de lancering van de GameCube en gaf Mario de mogelijkheid om aan de slag te gaan met een waterspuit om op die manier verf van een tropisch eiland weg te spuiten. En tot slot heb je nog de Wii-game Super Mario Galaxy, waarbij Mario verschillende mini-planeten doorloopt, waar je vele platform-elementen voorgeschoteld krijgt.

Super Mario 3D All-Stars
Klassiek moment in Mario 64 (Afbeelding: Nintendo)

Games hier en daar wat scherper

Super Mario 3D All-Stars kent wat technische verbeteringen. De meeste games zijn in een hogere resolutie beschikbaar en hebben een hogere en stabielere framerate. Daarnaast is Sunshine nu beschikbaar in een 16:9-ratio in plaats van de standaard 4:3. Wat dat betreft kun je eigenlijk niet echt spreken van een echte remaster, maar meer een compilatie pakket waarin je een drietal klassiekers kan beleven.

Super Mario 3D All-Stars
Ziet re net wat beter uit (Afbeelding: Nintendo)

Genoeg te beleven

En de drie games leveren vele uren speelplezier op. Wanneer je het belangrijk vindt om bij de aanschaf van je nieuwe game er zeker van te zijn dat je meer dan tien uur ergens mee bezig bent, dan zit je bij deze titel absoluut aan het goede adres. Naast het feit dat het per game echt wel een tijdje duurt voordat je het einde hebt gezien, is met name bij 64 en Galaxy de replay-waarde erg hoog. Het is vermakelijk om de games meer dan eens te spelen.

Vele avonturen staan op je te wachten (Afbeelding: Nintendo)

Tand des tijd is niet heel vriendelijk geweest

Waar de Mario-games uit het NES- en SNES-tijdperk heerlijke retro zijn, daar zijn dit games waarbij het juist oud aanvoelt. Op één of andere manier werken de pixelachtige 2D-graphics veel beter op moderne spelcomputers dan dit. Zeker wanneer je in een game als Super Mario Sunshine voice-overs hoort, klinkt het wel heel erg oud. Ik merkte dat vooral op bij mijn kids. De SNES-games vonden ze top en Odyssey behoorde tot hun favorieten. Maar met name Sunsine en Super Mario 64 vielen hun zwaar tegen.

Mario
Oogt wel wat oud (Afbeelding: Nintendo)

Super Mario 3D All-Stars is wat mager qua remaster

Het is fijn dat je een bundel krijgt met drie games. En als je kijkt naar de prijs voor de drie games, dan is dat wat mij betreft in orde. Toch had de game hier en daar wat meer aandacht mogen krijgen. Iets meer visuele upgrades had fijn geweest, net als bepaalde bonuscontent die je tijdens het spelen vrij kon spelen. Nu is het gewoon drie games die bij elkaar zijn gepakt en zijn uitgegeven. Zeker in een tijd waarin we gewend zijn om bij remasters echt extra content te krijgen, geeft Nintendo wat dat betreft het verkeerde voorbeeld.

We zijn er niet ondersteboven van (Afbeelding: Nintendo)

Super Mario 3D All-Stars is nu verkrijgbaar via de eShop van Nintendo. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen