[REVIEW] Wasteland 3 is een bizar sterke game

Games Jelle van Es 2 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Soms heb je games waar je van te voren niet heel erg veel van verwacht, maar die uiteindelijk ijzersterk blijken te zijn. Dat is wat Wasteland 3 voor mij is. Dat komt voornamelijk door Wasteland 2, een game die via een Kickstarter-campagne het levenslicht zat. Het probleem van de game zat hem in het feit dat hij niet goed afgewerkt was, waardoor het geheel met touwtjes aan elkaar hing en ik enorm veel bugs ben tegengekomen.

Wasteland 3 is dat niet. Dit is juist een product dat enorm goed is afgewerkt, waardoor je er met volle teugen van kunt genieten. De game neemt je mee naar Colorado nadat de wereld in een nucleaire Apocalypse terecht is gekomen. Je neemt daarbij de rol van een groep Rangers aan. Agenten die nog iets van orde in de complete chaos wil scheppen. Maar je hoeft geen Brave Hendrik te spelen. Je kunt je namelijk ook gewoon opstellen als een rotzak en onschuldigen vanuit het niets neer te knallen. Het is een game met diepgang, variatie en een tof verhaal. Dit zijn daarbij de punten die me zijn opgevallen.

Heerlijke Fallout-sfeer

De eerste Wasteland was een voorloper op de Fallout-reeks, waardoor het niet heel erg gek is dat Wasteland 3 gebruik maakt van een sfeertje die we kennen uit Fallout. In de harde wereld van de game is niks wat het lijkt. Een persoon die in eerste instantie goed lijkt, blijkt uiteindelijk een duister geheim bij zich te dragen. Maar ook jijzelf kan bepalen hoe je speelt. Wanneer het je niet lukt om op een diplomatieke manier te krijgen wat je wilt, dan kun je op elk gewenst moment je wapens pakken en er mee los gaan. En dan na afloop uiteraard looten en de rotzooi verkopen om met dat geld weer upgrades te kopen.

Wasteland 3
Lekker Fallout-achtig (Afbeelding: Koch Media)

Het maken van keuzes

Een ander typisch Fallout-element is dat je keuzes kunt maken in de game. Sommige dialoog-opties krijg je alleen maar wanneer één van jouw personage over een bepaalde skill beschikken. Daardoor is het nodig om daar een goede balans in te maken. Maar alsnog moet je oppassen wat je zegt. Want de keuze die je maakt kan gevolgen hebben. Ergens aan het begin van de game kon ik naar een boerderij toe om daar wat Raiders uit te schakelen. Je kunt dan een grote bek tegen hen hebben wanneer er een pittige shootout volgt. Maar je kunt ze ook overtuigen over dat het toch echt verstandig is om zonder geweld weg te lopen. En dat lukte me de tweede keer, waardoor ik een missie wist te voltooien zonder bloed te vergieten.

Wasteland 3
Welke keuzes maak jij? (Afbeelding: Koch Media)

Combat is ijzersterk

Als je dan eenmaal in een gevecht terecht komt in Wasteland 3, dan blijkt die combat ook dik in orde te zijn. Het is een turn-based gevecht, waarbij eerst het ene team zijn moves zet en daarna het andere. Daarbij maak je gebruik van Action Points om te lopen en om acties uit te voeren. Afhankelijk van het soort wapen dat je gebruikt kan een aanval meer of minder AP kosten. En dan heb je nog te maken met verschillende Perks, die je bepaalde speciale acties laat maken. Door al deze elementen is elk gevecht in de game de moeite waard.

Elk gevecht boeit (Afbeelding: Koch Media)

Zoveel te doen

En er zijn veel gevechten in Wasteland 3. Sterker nog, het is een game waar gewoon heel erg veel te doen is. Diverse locaties, vele missies en de tijd die je besteedt met het verbeteren van jouw personages door de gevonden en gekochte wapens. Daardoor is dit een game die garant staat voor vele tientallen uren speelplezier.

Xbox One
Het begin is goed, maar daarna wordt de game enkel beter (Afbeelding: Koch Media)

Laadtijden zijn ietwat irritant

Toch is Wasteland 3 verre van de perfecte game. Het grote probleem wat ik met de game hebt heeft te maken met de laadtijden. Wanneer je naar een nieuw gebied wilt gaan, dan word je getrakteerd op een behoorlijk lange laadtijd. Dat is niet echt een probleem wanneer je je een tijd binnen dat gebied bevindt, maar het is wel irritant wanneer je een nachtclub binnen wilt om daar even snel iets op te halen en daarna weer weg moet. Het zijn zulke lange laadtijden dat het me er bijna van weerhoudt om naar bepaalde gebieden af te reizen.

Wachten is nooit leuk (Afbeelding: Koch Media)

Soms wat pittig

Daarnaast is Wasteland 3 een game die opeens qua moeilijkheidsgraad omhoog schiet. Dat kan met name voorkomen wanneer je per ongeluk op een plek komt waar de tegenstanders in één keer een stuk sterker zijn. Wanneer je dan in een gevecht terecht komt, dan wordt het wel heel erg moeilijk om daar heelhuids uit te komen. Zeker wanneer je soms niet helemaal goed weet waar je naar toe moet, kan dit probleem je behoorlijk nekken.

Pas op hoe ver je gaat (Afbeelding: Koch Media)

Wasteland 3 is nu beschikbaar op de pc, PlayStation 4 en Xbox One. Wil je meer lezen over gaming? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen