Sam Dille
Sam Dille Popsci 27 mrt 2022

Hoe een simpele routinewijziging je gehele gezondheid kan verbeteren

Routines kunnen na enige tijd saai en beperkend voelen, maar vergis je niet. Dagelijkse gewoontes zijn namelijk hele krachtige hulpmiddelen voor de geestelijke gezondheid. Ze ondersteunen je mentale functies op een bijzondere wijze.

Aan het begin van de corona pandemie bewezen onderzoekers aan de Universiteit van Hong Kong, dat routines helpen bij het verwerken van extreme veranderingen. Nu de regels sterk versoepelt zijn, wordt het tijd om te gaan kijken naar hoe routines ons op weg helpen naar een ‘nieuw normaal’.

De invloed van routines op onze gezondheid

Het is wetenschappelijk bewezen dat routines je creatiever en stressbestendige maken. Dit komt doordat gewoontes ervoor zorgen dat onze hersenen meer ruimte hebben. Ze hoeven immers geen energie meer te steken in het inrichten van je dagelijkse activiteiten. Hierdoor kun je de focus leggen op een productieve werkdag.

Meer focus door routines
Meer focus door routines. (Afbeelding: Unsplash)

Een uitgebreid onderzoek naar de rituelen van bekende kunstenaars wees uit dat veel artiesten strakke routines hebben. Deze ondersteunen het creatieve brein. Bovendien laat geheugenonderzoek zien dat regelmatige gewoontes oudere mensen helpen bij het functioneren in huis. Als ouderen bijvoorbeeld hun medicijnen elke dag op hetzelfde moment innemen, zullen ze meer tijd hebben voor andere taken in het huishouden.

Deze wijziging in je routine maakt je een stuk gezonder

Routines geven mensen het idee dat ze controle hebben over hun dagelijks leven. Hierdoor nemen we sneller positieve stappen met betrekking tot onze gezondheid. Zo ga je sneller sporten als je dit op vaste momenten in de week doet, waardoor je makkelijk een stappendoel haalt.

Routines maken ons sportiever
Routines maken ons sportiever! (Afbeelding: Unsplash)

Als je meer activiteiten buitenshuis in je routines verwerkt, zal je merken dat je meer beweegt en conditie opbouwt. Overweeg bijvoorbeeld om na school of werk door de reizen naar de sportschool, of ga na het boodschappen doen meteen je hond uitlaten. Er zijn ook andere manieren waarop je dagelijkse gewoonte je gezondheid positief beïnvloed. Zo kun je elke dag op dezelfde tijden eten, of voldoende slapen.

Zo pas je gezonde gewoontes toe in je dagelijks leven

Je kan jouw dagelijkse leven een stuk gezonder maken door een paar simpele tune-ups in je routines. Dit zijn wat voorbeelden:

  • Gebruik een dagtimer of smartphone-app om activiteiten in te plannen.
  • Kies een vast tijdstip waarop je elke dag opstaat en naar bed gaat.
  • Maak een paar keer per week een lange wandeling of fietstocht.
  • Begin met een nieuwe hobby. Het liefst een waar je in contact bent met andere mensen.
  • Houd bij wanneer er interessante sociale activiteiten plaatsvinden in de buurt, zoals een buurtbijeenkomst of groepsborrel.

Onthoud goed dat routines altijd de tijd nodig hebben om een plek te krijgen in je dagelijks leven. Geef daarom niet meteen op, maar geef jezelf wat tijd. Het resultaat is zeker de moeite waard.

3 mega handige trucjes om je productiviteit als een gek te laten stijgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hoe een simpele routinewijziging je gehele gezondheid kan verbeteren
Sluiten