Roze sneeuw in de Verenigde Staten doet alle alarmbellen rinkelen

Wetenschap Sam Dille 17 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Op de Clements Mountain in de Verenigde Staten was het deze week erg koud, waardoor er een hoop sneeuw viel. Het is alleen niet de witte sneeuw die je gewend bent. Terwijl toeristen niet kunnen stoppen met foto’s maken, maken wetenschappers zich vooral veel zorgen…

Jim Elser, een ecoloog aan de Universiteit van Montana, kwam naar het National Park met één doel: het vinden van sneeuwalgen. Toen Elser en zijn onderzoeksteam een hoogte van 100 meter bereikte, merkte hij dat de sneeuw een vreemde roze gloed had. Die roze gloed komt van een alg die voorkomt op alle hooggebergten over de hele wereld en dus ook in de Verenigde Staten. De bijzondere als heeft de naam: Chlamydomonas nivalis.

Roze sneeuw? Zo zit het

Door zijn opvallende uiterlijk heeft de alg al veel bijnamen gekregen, zoals: watermeloensneeuw en gletsjerbloed. Wetenschappers uit de Verenigde Staten beweren dat deze algen een belangrijke rol spelen bij het smelten van gletsjers en sneeuw. De reden hiervoor is vrij simpel.

Door de alg absorbeert de sneeuw meer warmte, waardoor het makkelijker smelt. Dit effect wordt versterkt als de temperatuur stijgt. De opwarming van de aarde zorgt er dus voor dat de alg een stuk actiever wordt.

Groot probleem voor de Verenigde Staten

Het werk van het onderzoeksteam van Elser maakt deel uit van het kleine maar groeiende aantal sneeuwalgenonderzoeken in de Verenigde Staten. De wetenschappers proberen het gedrag van de roze sneeuwalgen beter te leren kennen.

En daar helpen wintersporters ook een handje bij. Het Living Snow Project, een initiatief bedacht door onderzoekers van de Western Washington University, vroeg skiërs, klimmers en wandelaars bijvoorbeeld om roze sneeuw te verzamelen.

Leren wat de groei van sneeuwalgen beïnvloedt, is een belangrijke stap in het begrijpen van de veranderende watervoorziening. En dat kan voor de wetenschap een voordeel hebben. Meer actieve algen zorgen namelijk voor meer smeltwater. Dit kan gunstig zijn voor droge gebieden in de Verenigde Staten.

Maar er is ook een groot probleem. Als sneeuw door de algen te snel smelt, stromen rivieren te snel vol waardoor ze later in het jaar water tekort komen. Het is daarom cruciaal dat er in de toekomst meer onderzoek naar dit bijzondere fenomeen wordt gedaan.

Voeding volgens de wetenschap: is wit vlees echt beter dan donker vlees?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen