Koude oorlog terug in de ruimte: ‘Rusland verlaat de Verenigde Staten’

Wetenschap Jeroen Kraak 21 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Het internationale ruimtestation ISS is nu nog een toonbeeld van samenwerking tussen de Verenigde Staten en Rusland. Dat gaat mogelijk veranderen.

Het ISS is belangrijk voor de ruimtevaart. Het ruimtestation is een plaats voor astro- en kosmonauten uit alle landen van de wereld waar zij experimenten en onderzoek kunnen doen. Het zorgt zelfs voor enige verbroedering tussen Rusland en de Verenigde Staten. Toch gaat dat mogelijk veranderen, want Rusland denkt erna om eruit te stappen.

Rusland neemt mogelijk afstand van de Verenigde Staten

De relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland is de laatste jaren steeds verder bekoeld geraakt. Die relatiebreuk lijkt zich nu door te zetten in de ruimte. Rusland denkt er over na om in 2025 met een eigen ruimtestation te komen. Het land werkt al aan een eigen core module, meldt Roscosmos baas Dmitry Rogozin via Telegram.

“Als we een beslissing maken zullen we starten met onderhandelingen met onze partners over de condities van onze samenwerking na 2024,” vertelt Roscosmos aan het AFP. Een Ruimtestation voor Rusland is natuurlijk niets nieuws. Eerder bouwde het al de Mir.

Rusland eist Venus op: strijd om buitenaards leven nu al begonnen

Tijden veranderen

Er is het afgelopen jaar veel veranderd voor de Russen. Dat komt vooral door SpaceX. Het bedrijf zorgt ervoor dat de Amerikanen niet meer afhankelijk zijn van Russische raketten om de ruimte in te kunnen. Rusland beschuldigt Amerika er tevens van om militaire plannen in de ruimte te hebben. De Amerikanen zouden volgens hem aan een zogenaamde Space Force werken. Dat was toen nog overigens onder leiding van Donald Trump.

De Verenigde Staten halen de laatste tijd weer vol uit naar Rusland. Het land liet bij monde van de NAVO zich al horen over het conflict tussen Oekraïne en Rusland. Ook heeft het kritiek geuit op de manier hoe de Russische oppositieleider Alexei Navalny wordt behandeld.

Een nieuwe speler in de ruimte

Wat er ook bijkomt is dat Rusland mogelijk een nieuwe partner heeft gevonden. China gaat zich ook steeds meer op het ruimtetoneel bemoeien. Het land stuurde natuurlijk al een ambitieus project naar Mars en lijkt ook met eigen ruimtevaarders de ruimte in te willen. De twee landen zouden al samen willen werken met een onderzoeksstation op de maan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen