SaGa Frontier Remastered: Klassieker in nieuw jasje

Games Jelle van Es 4 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Square Enix is een Japanse uitgever die je voornamelijk kent van de verschillende JRPG’s. Vandaag de dag geeft het op dat gebied nog altijd games uit als Final Fantasy, maar is ook de Default-reeks een succesvolle variant. Toen het nog alleen Squaresoft was, was het een bedrijf die iets meer variatie in de line-up had en soms een game bracht die het echt anders deed. Saga Frontier kun je daar onder plaatsen, die nu via een remaster opnieuw is uitgebracht.

SaGa Frontier Remastered is een RPG die in 1997 werd uitgebracht op de ouwe, trouwe grijze PlayStation. Het was in hetzelfde jaar dat Final Fantasy VII verscheen en is daardoor wellicht wat ondergesneeuwd. Ook helpt het niet dat de game oorspronkelijk niet in Europa is verschenen. Zodoende is deze remaster voor de meeste gamers de eerste kennismaking met de game. En dan moet je wel even je knop omzetten, want ondanks dat hij hier en daar is verbeterd, heeft de ontwikkelaar er voor gekozen om de game voor het grootste gedeelte trouw te laten blijven aan het origineel. Dit zijn de punten die me daarbij zijn opgevallen.

SaGa Frontier Remastered Review

1. Meerdere verhaallijnen

Eén van de unieke dingen van SaGa Frontier Remastered is dat het gebruik maakt van verschillende verhaallijnen, die gebaseerd zijn op de verschillende personages waarmee je aan de slag gaat. Elk verhaal is dus een losstaand verhaal en neemt een aantal uur in beslag. Wat dat betreft doet het me denken aan Octopath Traveller, die ook verschillende losse verhalen vertelde. Het mooie hieraan is dat je dus wel in dezelfde wereld losgaat, maar telkens te maken krijgt met een ander verhaal. Wel is het leuk om te zien dat je tijdens een avontuur bepaalde personages aan je team kan toevoegen, die je later ook met een andere held kan tegenkomen. Dan weet je op dat moment al een beetje hoe zo’n personage werkt en hoe je hem of haar in jouw team kan gebruiken.

Genoeg variatie in de game (Afbeelding: Square Enix)

2. Visueel ziet het er netjes uit

Ik denk niet dat je SaGa Frontier Remastered gaat halen voor zijn graphics. Dit is echt een game die draait om het verhaal. Toch is het goed om te zien dat de game visueel er goed uit ziet. Er is daarbij gekozen tussen een combinatie van de ouderwetse stijl met hier en daar wat strakkere effecten. Het werkt naar behoren en zorgt er voor dat je graag naar nieuwe locaties toe reist om daar te ontdekken hoe het er allemaal uitziet.

Mooie omgevingen (Afbeelding: Square Enix)

3. Double speed wanneer je gewoon even snel wilt gaan

SaGa Frontier Remastered kent een aantal verbeteringen ten op zichte van het origineel. Zo is er sprake van wat extra content. Maar belangrijker is wat mij betreft de Double Speed-optie. Met deze ingeschakeld gaat de game twee keer zo snel. Daarmee loop je dus veel sneller door de omgevingen heen en gaan de turn-based gevechten ook wat sneller. Zeker op het moment dat je een nieuw personage aan je team toevoegt en die moet levelen, is dit een verademing bij het grinden.]

4. Vechtsysteem is in orde

Het vechtsysteem van SaGa Frontier Remastered is lekker duidelijk. Het is turn-based, waarbij je goed moet nadenken wat voor soort vijanden zwak zijn tegen wat voor soort aanval. Het meeste spreekt redelijk voor zich. Door aan gevechten te doen, leer je vaardigheden die gekoppeld zijn aan de wapens die je draagt. Dat biedt een stukje diepgang en geeft je een extra reden om te blijven knokken.

Saga Frontier Remastered
Knok er op los (Afbeelding: Square Enix)

5. Wellicht iets te old-school

SaGa Frontier Remastered is een game die dus van meerdere markten thuis is en overal redelijk binnen de lijntjes kleurt, behalve dat het verhaal per personage wordt beleefd. Toch betwijfel ik of dit een game is die voor een brede doelgroep geschikt is. Hier en daar is het wellicht iets te hardcore en zijn de gesprekken via de tekstballonnen soms net even iets te uitgebreid om je focus er bij te houden. Wat dat betreft is het dus wel echt een JRPG voor de gamer met een voorliefde voor oldschool games.

Vele gesprekken (Afbeelding: Square Enix)

SaGa Frontier Remastered is nu beschikbaar voor de pc, PlayStation 4 en Nintendo Switch. Liever een iets modernere RPG van Square Enix? Dan is Final Fantasy VII Remake nog altijd dik de moeite waard.

[REVIEW] Final Fantasy VII Remake: Het wachten waard

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen