Samsung claimt doorbraak in accutechniek

Apple rmens 27 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Hoewel de accu een essentieel onderdeel van smartphones is, staat de techniek al jaren stil. De capaciteit van een lithium-ion-accu is beperkt en opladen duurt lang. Samsung claimt een nieuwe technologie te hebben die afrekent met deze tekortkomingen.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft een accu op basis van grafeen gemaakt. Deze heeft 45 procent meer capaciteit en laadt vijf keer sneller op. Oftewel: twee dagen accuduur en je telefoon binnen 30 minuten opgeladen.

Accu met extra schil

Grafeen is een materiaal met bijzondere eigenschappen. Zo is het flexibel en dun, maar toch sterker dan staal. Bovendien geleidt het elektriciteit en warmte prima. Samsung wil lithium-ion-accu’s van een laagje grafeen voorzien, waardoor de geleiding en stabiliteit toeneemt. Door een betere geleiding kunnen de accu’s sneller laden en door de verhoogde stabiliteit kan er meer stroom in de batterij zonder explosiegevaar.

Klik/tap voor groter.

Verwacht de grafeenaccu niet in de volgende generatie smartphones, want het materiaal is erg moeilijk te produceren. De nieuwe accutechniek is ook nog volop in ontwikkeling, maar Samsung deelde al details met het tijdschrift Nature Communications.

Details blijven schaars

Er zijn wel vaker onderzoekers en universiteiten die een doorbraak claimen, maar daar hoor je vervolgens nooit meer iets van. Samsung is al bedreven met grafeen en sleutelt ook aan geheugenchips van het materiaal. De ontwikkeling is dus gaande, maar details zullen schaars blijven omdat fabrikanten zich niet graag in de kaart laten kijken. Als dit écht een technische doorbraak is die op grote schaal gebruikt kan worden, zullen andere fabrikanten -waaronder Apple- in de rij staan om de accu’s af te nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen