De 5 grootste teleurstellingen van de Samsung Galaxy Z Fold 3

Smartphones Mark Hofman 26 aug 2021
Leestijd: 6 minuten

Geloof het of niet: de Samsung Galaxy Z Fold 3 is alweer de vierde opvouwbare smartphone van Samsung. In de afgelopen vier jaar heeft het concept zich ontwikkeld tot een volwaardig product voor de toekomst. Dat de smartphone in de smaak valt mag dus duidelijk zijn, maar er zijn ook zeker dingen die ons minder goed bevallen.

Er zijn zeker dingen die de Samsung Galaxy Z Fold 3 ontzettend goed doet, maar bepaalde zaken vallen nu eenmaal een beetje tegen. In dit artikel vertelt Mark je welke 5 zaken het meeste teleurstellen en waarom dat het geval is.

Dit artikel is onderdeel van een drieluik die samen de review van de Galaxy Z Fold 3 vormen. Benieuwd welke 5 dingen de smartphone heel goed doet, klik dan hier. Wil je ons eindoordeel over de smartphone weten, check dan dit artikel.

Samsung Galaxy Z Fold 3: de grootste teleurstellingen

Begrijp me niet verkeerd: ik ben gek op de Samsung Galaxy Z Fold 3. Samsung heeft ontzettend goed werk verricht en is naar mijn idee weer een stap dichter bij de toekomst. Alleen had die stap veel groter kunnen zijn.

Om je een goed beeld te geven van welke zaken eigenlijk beter kunnen, zet ik ze in dit artikel voor je op een rij:

#1 De batterij is niet goed genoeg

De batterij van de Samsung Galaxy Z Fold 3 is 2000mAh kleiner dan die van zijn voorganger. Dat klinkt als een klein verschil, maar gezien de verbeteringen is dat zeker niet het geval. Als je uiterst voorzichtig doet met de batterij, krijg je met een beetje geluk een schermtijd van 4 uur en 30 minuten. Maar dan moet je als consument wel heel zuinig omgaan met de batterij. Gebruik je het toestel, zoals ik, om video’s te kijken of simpelweg veel te lezen, dan ga je na 3 uur en 30 minuten toch al een beetje zoeken naar je oplader.

Het is best jammer om te zien dat Samsung deze beslissing genomen heeft. Het bedrijf heeft een groter beeldscherm aan de binnenkant geplaatst, maakt gebruik van een hogere verversingssnelheid en werkt met een hogere helderheid. Dat vraagt nu eenmaal veel van een accu, al helemaal wanneer je telefoon uit drie beeldschermen bestaat.

De verbeteringen van de Samsung Galaxy Z Fold 3 zijn erg prettig, maar je moet dus ergens op in leveren. En dat is nu precies waar je bij een smartphone van €1799 geen zin in hebt. Lijkt mij, dan.

Samsung Galaxy Z Fold 3
Een uitstekend beeldscherm aan de voorkant (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#2 Heimwee naar de traditionele selfiecamera

De Samsung Galaxy Z Fold 3 is uniek op vele vlakken, maar het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft daar duidelijk geen genoegen mee genomen. Het bedrijf heeft dit model voorzien van een in-screen selfiecamera, ofwel een camera onder het beeldscherm. Dat werpt zijn vruchten af tijdens het kijken van content, maar is bij het nemen van selfies een waardeloze beslissing geweest.

De kwaliteit van die foto’s zijn namelijk dusdanig slecht dat ik ervoor kies om de Samsung Galaxy Z Fold 3 dicht te klappen en gebruik te maken van de selfiecamera van het beeldscherm aan de voorkant. De helderheid ligt laag, de kleuren zijn flets en de scherpte is niet om over naar huis te schrijven. Zonde, want dit is een feature die deze smartphone niet nodig heeft om op te vallen.

Samsung
Het verschil tussen de twee camera’s (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#3 Applicaties zijn er niet klaar voor

Waar de software van de Samsung Galaxy Z Fold 3 vanuit Samsung goed geregeld is, valt het op gebied van applicaties nog wel eens tegen. Er zijn voldoende apps die duidelijk nog niet klaar zijn voor deze stap. Best wel zonde, want dit doet af tegen de prettige gebruikservaring dat de overige software wel weet te bieden.

Denk bijvoorbeeld aan apps als Instagram die je op geen enkele mogelijke manier op een volledig scherm kunt gebruiken. Daarnaast is de app van Tasty ook een goed voorbeeld te noemen. De app is wel verdeeld over het gehele beeldscherm, maar daardoor zijn de video’s niet meer in zijn geheel te bekijken. Best wel zonde.

Samsung
Instagram nog niet klaar voor de Fold 3 (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#4 De S Pen van de Samsung Galaxy Z Fold 3

De S Pen heeft dit jaar de Galaxy Note-serie achter zich gelaten en debuteert in de Samsung Galaxy Z Fold 3. Ik heb de stylus zelf nog niet kunnen testen, maar heb wel veel vertrouwen in de terugtrekkende punt van de pen wanneer je teveel kracht zet.

Wat ik alleen heel lastig vind is het feit dat de S Pen alleen maar los met je mee te nemen is. Er is geen compartiment te vinden waarin je de stylus op kan bergen en er is ook geen magnetische rand waarmee je de S Pen aan je telefoon kunt plakken. Je draagt de stylus, ondanks het beschikbare hoesje, los met je mee. Ik zou hem met een dag of drie al kwijt zijn…

Samsung Galaxy Z Fold 3
Het triple-camerasysteem in volle glorie (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

#5 Nog steeds niet toegankelijk

De Samsung Galaxy Z Fold 3 is goedkoper dan zijn voorganger. Waar deze €1999,99 kostte tik je dit model voor €1799,99 op de kop. Het is een flinke stap vooruit, maar ik vraag me af in hoeverre dit nu een betere deal geworden is.

Het vorige opvouwbare model was indrukwekkend en dat geldt ook zeker voor de Galaxy Z Fold 3. Maar dat model uit 2020 was, door zijn hoge prijs, alles behalve toegankelijk. Als ik kijk naar het model uit 2021 ben ik zo goed als overtuigd dat ik hetzelfde kan zeggen. De telefoon biedt heel veel moois, ligt ontzettend goed in de hand, maar biedt niet het beste wat de markt te bieden heeft. Sterker nog: het biedt niet eens het beste wat Samsung te bieden heeft als je alleen al kijkt naar het camerasysteem op de achterkant. Dat is namelijk hetzelfde systeem dat je vorig jaar ook in de Galaxy Z Fold 2 kon vinden.

Toen de geruchten naar buiten kwamen dat deze Samsung Galaxy Z Fold 3 goedkoper zou zijn, was ik volledig in mijn nopjes. Ik denk ook nog steeds dat Samsung zolen aan de dijk zet, maar vraag mij af of de progressie hard genoeg gaat.

Samsung Galaxy Z Fold 3
Uitgeklapt staat netjes (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Samsung Galaxy Z Fold 3: kopen of laten liggen?

De Galaxy Z Fold 3 lijkt dus een beetje tegen te vallen, maar dat is helemaal niet het geval. Er zijn namelijk ook heel veel zaken die het toestel ontzettend goed weet te doen. In dit artikel leg ik je uit welke zaken dat precies zijn.

Samsung Galaxy Z Fold 3: de meest indrukwekkende smartphone die je laat liggen

Ben je benieuwd of je de Samsung Galaxy Z Fold 3 ook daadwerkelijk moet kopen? Lees dan ons artikel via de bovenstaande link!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen