Zoveel verdient Samsung per toestel aan de Galaxy Z Fold 4

Smartphones Jeroen Kraak 20 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

De Samsung Galaxy Z Fold 4 is al een tijdje uit. Het opvouwbare toestel is ontzettend populair en dat komt de Koreaanse fabrikant echt niet slecht uit. Zoveel verdient het per verkocht toestel.

De prijzen van smartphones zijn de laatste jaren flink omhooggeschoten. Waar je vroeger een paar honderd euro voor een vlaggenschip moest neerleggen gaat de prijs nu al snel over de magische grens van 1.000 euro heen.

Flink veel marge voor Samsung op de Z Fold 4

Naast de iPhone 14 Pro (Max), zijn het vooral de opvouwbare toestellen van Samsung die flink boven de 1.000 euro kosten. De Z Fold 4 is daarin de koploper, maar hoeveel pakt Samsung op een toestel? Wij vertellen het je.

Het Japanse medium Nikkei heeft namelijk de telefoon uit elkaar laten halen door Fomalhaut Techno Solution. Zo kan het precies zien welke onderdelen in de Samsung Galaxy Z Fold 4 zitten en berekenen hoe duur ze zijn.

Volgens Nikkei kost het toestel zo’n 670 dollar om te maken. Gezien de retailprijs van 1.799 dollar, betekent dat er dus 1.129 dollar marge op de Samsung Galaxy Z Fold zit. Natuurlijk komen daar nog wel kosten bij voor transport, belastingen en de marge van de winkelier. Ook zijn de ontwikkelingskosten en marketing niet bij de totaalsom inbegrepen. In Nederland is de prijs echter nog hoger vanwege belastingen.

Samsung Galaxy Z Fold 4 Android
De Z Fold 4 (Afbeelding: Samsung)

Meer winst dan Apple met de iPhone 14 Pro Max

Apple wordt vaak bekritiseerd op de marge die heeft het op de producten die het maakt. Toch houdt Samsung met de Galaxy Z Fold 4 meer over dan Apple. Voor Samsung maken de hardwarekosten 40 procent deel uit van de totaalprijs, terwijl dat voor de iPhone 14 Pro Max 46 procent is.

De totaalprijs laat echter wel zien waarom het bedrijf flinke kortingen kan geven op de Samsung Galaxy Z Fold. Het leek daardoor of het bedrijf per toestel flink verlies maakt, maar niets is minder waar, dus. De opvouwbare telefoons zijn dus een flinke melkkoe voor Samsung en wellicht kunnen ze daardoor in de toekomst toch nog goedkoper worden als er meer concurrentie is.

Hoe de Samsung Galaxy S23 Ultra er hoogstwaarschijnlijk uit gaat zien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen