Hoe Netflix de hele The Witcher-serie langzaam ziet instorten

Films & Series Jeroen Kraak 20 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

The Witcher is een van de populairste series op Netflix. Toch lijkt het nu compleet de verkeerde kant op te gaan met de franchise. WANT-redacteur en The Witcher-fan Jeroen Kraak vertelt je wat er aan de hand is.

Het is altijd een groot vraagteken als een populaire game verfilmd wordt. Meestal kan een serie daar niet aan te tippen. The Witcher laat zien dat het prima kan, hoewel het natuurlijk een niet geheel eerlijke vergelijking is. De boeken over Geralt of Rivia waren er natuurlijk al eerder.

Netflix en The Witcher

Netflix heeft met de eerste twee seizoenen van The Witcher goed gescoord. Het is eigenlijk een zelfde soort opbouw van The Mandalorian. Elke aflevering is een soort miniverhaal en samen vormen ze geheel. Iets wat goed past bij de monsterjager en waardoor de serie ook heel toegankelijk is.

Je denkt wellicht dat er nu een hosanna-verhaal komt over The Witcher, maar niets is minder waar. Het lijkt namelijk de verkeerde kant op te gaan voor de Netflix-kraker want het ene na het andere slechte nieuws komt naar buiten.

The Witcher Netflix
De opnames van The Witcher zijn afgerond. (Afbeelding: Netflix)

Geen Henry Cavill

Laten we beginnen met misschien wel het slechtste: het afscheid van Henry Cavill. Hij gaat nog een seizoen de rol van Geralt of Rivia vertolken, maar dan is het echt klaar. Er gaan verschillende geruchten waarom hij vertrekt, maar hoe dan ook is het een verlies voor de serie.

Hoewel er eerst scepsis was over zijn casting, snoerde hij alle criticasters de mond met een geweldige Geralt of Rivia. Zijn rol wordt nu overgenomen door Liam Hemsworth. En hoewel het natuurlijk ook een goede acteur is, is het haast onmogelijk om een zelfde Witcher neer te zetten. Vooral ook omdat het verhaal verder gaat waar het stopt en dus geen sequel is. We hadden het al over Cavill in onze eigen podcast hieronder.

The Witcher: Blood Origin

Maar goed, dat is slechts de eerste tegenslag die Netflix moet verwerken, want er is meer slecht nieuws. De streamingdienst heeft een enorme misser gemaakt met The Witcher: Blood Origin í.

De prequel van The Witcher komt op 25 december naar Netflix, maar nu zijn al de eerste recensies binnen. Daarin scoort de miniserie beroerd. Zo slechts zelfs, dat het maar 41 procent scoort op Rotten Tomatoes. De serie scoort gemiddeld rond een 5.

De slechte score van Blood Origin staat ook niet op zichzelf. Hoewel het tweede seizoen van de reguliere The Witcher top werd ontvangen door de critici, was het publiek niet al te blij. Daarbij soorde het maar 59 procent op Rotten Tomatoes.

Netflix moet actie ondernemen

Die slechte scores zijn pijnlijk voor Netflix. De streamingdienst hoopt het The Witcher-universum helemaal uit te bouwen en zo een eigen topfranchise te hebben, zoals HBO dat bijvoorbeeld heeft met Game of Thrones. Dat slechte nieuws gaat daarbij niet helpen.

Netflix zal dus nu actie moeten ondernemen om The Witcher een nieuwe impuls te geven. Als de streamingdienst dat niet doet, zakt de serie weg in het moeras en komt het er niet meer uit. Dat is zonde voor fans en de dienst zelf, want de titel heeft zo ontzettend veel potentie. Netflix heeft in ieder geval genoeg ervaring (en geld) om het tij te keren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen