Mark Hofman
Mark Hofman Home 6 jan 2021

Samsung onthult plannen voor 2021: deze televisies kunnen we dit jaar verwachten

Op de vooravond van de grootste technologiebeurs van de wereld komt Samsung met The First Look 2021. De titel zegt het al: het Zuid-Koreaanse bedrijf geeft ons een eerste indruk van de plannen van 2021.

In een digitale persconferentie laat Samsung weten wat consumenten dit jaar kunnen verwachten op gebied van televisies. We zetten het voor je op een rij.

Samsung komt met Neo QLED

Tijdens The First Look 2021 introduceerde Samsung een nieuwe display-technologie genaamd Neo QLED. De technologie wordt overigens in 2021 al toegepast op twee vlaggenschepen. Deze televisies beschikken over drie opvallende elementen genaamd Quantum Mini LED, Quantum Matri Technology en de Neo Quantum Processor. De line-up van 2021 bestaat uit een 8K model (de QN900A) en een 4K model (QN95A).

Het geheim van Quantum Mini LED is de grootte, gezien deze 40 keer kleiner zijn dan reguliere LED’s. Hierdoor bevinden zich veel meer LED’s op dezelfde grootte, waardoor de beeldkwaliteit omhoog schiet. Zeker in combinatie met de Quantum Matrix Technology die deze Quantum Mini LED’s beter kan bedienen. Samsung voorziet de televisie daarbij van een Neo Quantum Processor waarmee het verhaal helemaal afgemaakt wordt. Deze processor maakt namelijk gebruik van 6 verschillende neurale netwerken om AI en Deep Learning van een hoger niveau aan te kunnen beelden. Het maakt dus niet uit of jouw Netflix-serie niet in 4K is gefilmd, maar hij zal wel degelijk in die resolutie op het scherm te zien zijn. Iets dat uiteraard ook voor 8K-content geldt.

Naast een betere beeldkwaliteit is ook het geluid van de Samsung Neo QLED een sterke verbetering ten opzichte van andere modellen. Volgens het bedrijf zelf komt dat door Object Tracking Sound (OTS). In combinatie met extra speakers aan de bovenkant en de onderkant van de televisie zorgt dit ervoor dat het geluid het beeld beter kan volgen. Een compleet nieuwe ervaring dus die je op je nieuwe, bijna, randloze televisie kunt bewonderen.

NEO QLED Samsung
Neo QLED (Afbeelding: Samsung)

MicroLED in 2021

Naast de komst van Neo QLED laat Samsung MicroLED naar de traditionelere televisies komen. We kennen de technologie natuurlijk al wat langer, maar nu zullen ook de betaalbare televisies voorzien worden. Dat is een goed iets, want de toepassing zorgt voor een heerlijke kijkervaring. Een MicroLED televisie maakt gebruik van kleine LED-lichten die een micrometer klein zijn. Dit zorgt ervoor dat kleurenfilters en achtergrondverlichting volledig overbodig worden en beeldkwaliteit omhoog schiet.

Wat betreft het ontwerp zit het overigens ook wel goed. De Samsung MicroLED modellen maken namelijk gebruikt van een zogeheten Monolith Design. Het houdt simpelweg in dat de schermranden amper te zien zijn. Niet heel gek met een screen-to-body ratio van 99%. Er verschijnen dit jaar meerdere modellen, maar Samsung begint met een 110-inch en een 90-inch model. Later dit jaar verschijnen er ook kleinere modellen.

Samsung MicroLED
De nieuwe MicroLED televisie (Afbeelding: Samsung)

Samsung introduceert Lifestyle line-up The Frame

Samsung komt in 2021 ook met een Lifestyle line-up van The Frame. De televisie werd in 2017 geïntroduceerd en wist vooral veel aandacht te trekken door wat hij doet wanneer hij uitgeschakeld staat. Klinkt gek voor een televisie, maar het is eigenlijk heel logisch. The Frame verandert bij uitschakeling namelijk in een kunstwerk. Hierdoor hebben mensen geen groot zwart vlak meer aan de muur hangen, maar valt er ook echt iets te zien. Iets dat in de praktijk beter werkt dan je in eerste instantie zou denken.

Wanneer de televisies allemaal verschijnen en welke prijskaartjes eraan hangen is op dit moment nog niet bekend. Samsung gaf vandaag slechts een eerste indruk, dus de tijd zal het ons leren!

The Frame
The Frame (Afbeelding: Samsung)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Samsung onthult plannen voor 2021: deze televisies kunnen we dit jaar verwachten
Sluiten