Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Smartphones 26 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoe Samsung met zijn nieuwe chip geschiedenis schrijft

Samsung is de eerste fabrikant die speciale 3nm-chips verscheept, waarmee het bedrijf in elk geval zijn grootste rivaal, TSMC, verslaat. De Zuid-Koreaanse fabrikant is de eerste die dergelijke chips uitbrengt, en ook nog eens de eerste die dat doet via de GAA proces nodes. Dat klinkt allemaal ingewikkeld, dus waar hebben we mee te maken?

Op een zogenaamde process node zitten halfgeleiders die binnen een geïntegreerd circuit werken. Hoe kleiner de node, hoe meer halfgeleiders aanwezig zijn. En hoe meer halfgeleiders er zijn, hoe krachtiger en energiezuiniger zo’n chip is. In 2016 bracht Samsung nog een 10nm-chip uit. Nu zijn we dus bij 3 nm aanbeland.

Samsung is de eerste

Die halfgeleiders zijn van het soort GAA, een afkorting die staat voor Gate-All-Around. Daarmee heeft een fabrikant meer controle over de stroomtoevoer, wat nog meer efficiëntie op het gebied van prestaties oplevert. TSMC maakt ook 3nm-chips, maar op basis van FinFET-technologie (van de vorige generatie) die in de tweede helft van dit jaar verschijnen.

Het is de bedoeling dat TSMC ook GAA gaat ondersteunen, maar pas wanneer ze toe zijn aan 2nm-chips. De hoop is dat het bedrijf die in 2026 uitbrengt. Samsung was in elk geval zo trots op zijn prestaties, dat het bedrijf een ceremonie organiseerde in Zuid-Korea. Daar waren verschillende hooggeplaatste medewerkers en zelfs Koreaanse politici bij aanwezig.

Wat gaan we hiervan merken?

Aanvankelijk gaan de nieuwe processors eerst naar cryptominers, waardoor die (hopelijk) minder energie gaan gebruiken. Daarna gaan smartphonegebruikers er mogelijk iets van merken. De nodes worden als basis gebruikt voor de Exynos 2300-processors en misschien zelfs wel voor de Snapdragon 8 Gen 2-chipsets.

Samsung ziet populariteit opvouwbare telefoons toenemen

De processors verbruiken 45 procent minder energie en de prestaties nemen met 23 procent toe, in vergelijking met een 5nm-node. Een tweede generatie van de processor kan die cijfers verhogen naar respectievelijk vijftig en dertig procent. In de praktijk komt het erop neer dat je apparaten krachtiger en energiezuiniger worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

WCCF Tech

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!