Elon Musk’s satellietinternet komt naar Nederland: dit moet je weten

Apps Wesley Akkerman 25 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

In de tweede helft van 2021 is het zover: dan brengt SpaceX van Elon Musk het veelbelovende satallietinternet naar Nederland toe. Dat blijkt uit een rondgang van de redactie van NU.nl op de site van Starlink. Dat is de naam van de dienst waarmee het internet aangeboden kan worden.

Het is de bedoeling dat je ergens na de zomer van 2021 een internetabonnement kunt afsluiten bij Starlink. De dienst moet namelijk tussen medio en eind 2021 beschikbaar zijn. Dat betekent echter niet dat iedereen in Nederland meteen dat abonnement hoeft te overwegen, want er zijn dingen om rekening mee te houden.

Elon Musk brengt Starlink naar Nederland

Zo moeten inwoners van Zuid-Limburg helaas wat langer op het alternatief voor kabelinternet wachten. SpaceX schrijft namelijk dat Starlink pas vanaf 2022 beschikbaar is in die regio. Hier heerst nog wel wat onduidelijkheid over, omdat adressen in Valkenburg, Sittard en Kerkrade wel in 2021 aan de beurt zijn. Echter, bewoners uit Maastricht en Vaals trekken voorlopig aan het kortste eind.

Starlink SpaceX Elon Musk
Een foto vanaf ISS (Afbeelding: SpaceX)

Daarnaast kun je je hardop afvragen of Starlink van Elon Musk de investering wel waard is. Je moet namelijk diep in de buidel tasten om gebruik te kunnen maken van de beschikbare technologie. De schotel die je nodig hebt voor het ontvangen van het signaal kost 499 euro, terwijl het benodigde maandabonnement 99 euro per maand kost. Dat is niet mals als je kijkt naar de gemiddelde prijzen voor internet in Nederland.

Proefperiode

Bovendien is het zo dat we nog altijd met een proefperiode te maken hebben. Daardoor kan het internet soms wat traag zijn en snelheden hebben van 50 tot 150 Mbps. Dat komt neer op 6,25 tot 18,75 MB per seconde. Het komt ook voor dat je soms voor lange periodes zonder internet komt te zitten. En je moet er rekening mee houden dat de schotel vrij baan nodig heeft. Een boom of schoorsteen onderbreekt het signaal.

Op moment van schrijven heeft Starlink ongeveer duizend satellieten in een baan om de aarde zweven. In de toekomst moet dat aantal flink uitgebreid worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NU.nl

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen