Jelle van Es
Jelle van Es Apps 8 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Zin om te schaatsen? Deze apps en websites zijn een must-have

Het is koud buiten. En er is veel sneeuw. Dat levert veel pret op, maar dat is zeker niet het enige waar Nederlanders blij van worden. Als de weersverwachtingen zoals ze nu zijn een beetje uitkomen, dan is de kans groot dat we binnenkort op natuurijs kunnen schaatsen.

En dat is alweer een tijdje gelden. De laatste keer dat ikzelf een beetje heb kunnen schaatsen was in maart 2018, toen ik op de sloot bij me achter een dag of twee los kan gaan. Daarbij was het ijs overigens niet heel erg dik, dus deed ik dat wel met een beetje risico. Ben je niet zo van de risico en wil je veilig het ijs op gaan? Dan zijn dit de apps en websites om te gaan gebruiken.

Het ijs trekt ons (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

KNSB

We beginnen dit overzicht met de KNSB-website. Hier vind je handige informatie over hoe je je moet gedragen op natuurijs en aan welke dingen je moet gaan denken. Mochten er toertochten worden uitgeschreven, wat lastig lijkt met alle coronamaatregelen, dan kun je ook terecht op de website. Ook is er de KNSB Sprint app, maar dat is meer een app die geschikt is wanneer je op een schaatsbaan je rondetijden wilt behouden en die vergelijken met je vrienden.

Ekkel’s schaatskaart

Ekkel’s schaatskaart is wellicht een iets handigere website om in de gaten te houden. Al een paar jaar zorgt Erik Ekkel er voor dat we weten waar je een beetje kunt gaan schaatsen op natuurijs. Het is een website die er niet heel erg spannend uit ziet, maar doet wat het moet doen. Je ziet er goed op welke ijsbanen er beschikbaar zijn en wanneer het zo ver is, waar je een beetje goed kunt gaan schaatsen. Een handige tool om in de gaten te houden.

Schaatsen
Trek ze maar weer aan! (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Twitter

Deze is een beetje flauw om te noemen, maar wel een goede tip. Via Twitter kun je door middel van de zoekfunctie zien waar een beetje geschaatst wordt. En als er genoeg mensen ergens op het ijs gaan, dan is de kans groot dat het ijs dik genoeg is. Misschien is het nog beter om na het vinden van zo’n plek nog een dag te wachten, zodat het nog net wat veiliger is.

Sportief bezig met je Apple Watch en schaatsen

Schaatsen is wat mij betreft genieten van de natuur. Lekker jezelf inpakken en dan over het ijs vliegen, met de wind in je gezicht of lekker in de rug. Alleen met de natuur. Maar schaatsen is natuurlijk ook een work-out. En het leuke is: die workout kun je met je Apple Watch makkelijk bijhouden. Onder de categorie skaten en schaatsen houd je dan hoeveel kilometer je aflegt en hoeveel calorieën je verbrandt. Op die manier kun je jezelf later belonen met een glühwein of een whiskeytje om thuis weer warm te worden.

Wel op tijd remmen! (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!