Herfst is coming: zo hou jij je auto brandschoon en schadevrij!

Elektrische auto's Dennis Mons 3 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Ondanks wat bizar warme dagen is het toch echt herfst. Dat heeft een hele hoop voordelen, maar ook nadelen. En een van die laatstgenoemde dingen is een hoop zooi op je auto. Hoe hou je dat het beste schoon?

Herfst is magisch. We worden getrakteerd op prachtige schouwspelen van kleurrijke bladeren, prachtige zonsopgangen en -ondergangen en de natuur die juicht om vocht. Het heeft echter wel ook een nadeel: het wordt ook een modderige, plakkerige bende vanwege bladeren, ook op je auto. Zo hou je makkelijk je bolide schoon.

Auto schoonmaken versus de herfst

Bladeren ogen vrij onschuldig. Ze zijn prachtig groen tot ze vallen en veranderen daarna in een prachtig dor tapijt. Maar wat veel mensen niet weten is dat ze bestaan uit chemicaliën die de carrosserie flink kunnen beschadigen en flinke onuitpoetsbare vlekken veroorzaken.

Daarnaast komen bladeren ook vaak in je luchtstroom terecht waardoor je ventilatoren en airco niet meer werken. De ‘aanslag’ van bladeren is dus wel iets waar je rekening mee moet en kán houden.

De wetenschap van het blad

Bladeren hebben zoals gezegd chemicaliën in zich die de verf van je auto flink kunnen verpesten. Er zitten veel zuren en sappen in die flink weten ze te vreten in je autolak. Beetje zoals vogelschijt dus. Dat het vaak regent helpt ook niet. Los van het feit dat ook daar zuren in zitten, werkt het ook als een spuiterij die je echt niet wilt.

herfst, bladeren, auto
Laat dit zitten en je moet je lak opnieuw laten spuiten. (Afbeelding: Unsplash/Patti Black)

Er zijn makkelijke oplossingen die dat tegengaan. Een voor de meest voor de handliggende is simpelweg een hoes voor je auto. Die zijn over het algemeen prima betaalbaar, en hoewel het wat werk kost om elke dag je auto in te pakken, werkt dat als een malle.

Maar als je al ondergesneeuwd bent met de dode vingers van bomen, zijn we bang dat je wat rigoureuzer aan het werk moet. Het is namelijk verstandig om (eventueel handmatig) elk blad van je auto te plukken. Hoe langer een blad op je lak plakt, hoe groter de kans is dat je over tien jaar nog steeds kan ‘genieten’ van dat uitzicht.

De natuur in je auto

Een ander belangrijk punt om even aan te pakken is dat eventuele bladeren in je ventilatie- en slotensysteem. Niet alleen kan het de technologie slopen, maar het is ook ineens een prima plekje voor een spinnen- of muizennest. Daarnaast zorgen bladeren ervoor dat je sluitingen van bijvoorbeeld je deuren of achterklep niet goed werken waardoor je lekkage en dus rot krijgt.

Het is dus zorg om in de herfst en richting winter je auto goed door te lopen. Daarnaast is het aan te raden om wax te gebruiken voor je lak en een middel om je banden beter waterbestendig te maken.

Dus met wat producten, een prima hoes en wat noeste arbeid is de kans een flink stuk kleiner dat je auto door het weer beschadigd raakt. En mocht je ook goed voor je fiets willen zorgen, dan hebben we deze tips voor je.

En dan nog een kleine persoonlijke tip: check even de wielkasten en onder je auto voordat je in de herfst of winter wegrijdt. Er kan namelijk een kat aanwezig zijn. Alvast bedankt.

auto, poes,
(Afbeelding: Unsplash/ Dim Hou)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen