Waarom slimme steden met AI steeds belangrijker beginnen te worden

Tech Sam Dille 3 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Een Smart City is de speeltuin van elke tech-liefhebber. Het is de plek waar allerlei soorten slimme technologie samenkomen om het leven makkelijker en efficiënter te maken. Nu AI steeds beter wordt, kan de technologie ook daar goed van pas komen.

In een Smart City gebeurt van alles om het leven in de stad beter te maken. Denk aan sensoren om verkeer te regelen, slimme straatverlichting, slimme parkeersystemen, en zelfs zelfrijdende auto’s.

Zo’n slimme gemeenschap maakt gebruik van digitale technologieën om verschillende dingen te regelen. Zo kan de stad geld besparen en zijn er minder hulpbronnen nodig. Slimme steden zorgen er ook voor dat de gemeentelijke diensten goed werken.

Hoe AI kan helpen bij het inrichten van een Smart City

Kunstmatige Intelligentie (AI) en machine learning hebben een grote impact op de ontwikkeling van de Smart City. Ze beïnvloeden het ontwerp van de stad en de onderlinge werking van faciliteiten.

AI en machine learning kunnen bijvoorbeeld helpen bij het ontwerpen van gebouwen met optimale ergonomie en prestaties. Ook kunnen ze beveiligingsproducten verbeteren door processen te automatiseren en te vergemakkelijken. Dit alles gebeurt via één interface.

AI ontwerpt robot in minder dan halve minuut en dat is best eng
AI. (Afbeelding: EPA/Martial Trezzini)

Mooi financieel plaatje

In een Smart City worden veel dingen geregeld. Denk aan afval, energie, gebouwen, gezondheid en transport. Er zijn ook beveiligingsdiensten om alles veilig te houden. De Amerikaanse branchevereniging Frost & Sullivan denkt dat slimme steden in de toekomst veel geld kunnen opleveren.

Ze schatten dat het wereldwijde marktpotentieel in 2025 zo’n 46,5 miljard dollar zal zijn (!) Slimme steden bieden dus niet alleen veel mogelijkheden, maar zijn ook flink wat geld waard.

Wat zijn de uitdagingen?

Een Smart City is op papier een geweldig idee. Maar er zijn wel wat dingen waar we rekening mee moeten houden. Er zijn verschillende regels en technologieën die invloed hebben op hoe alles werkt. Het is belangrijk dat zowel de overheid als bedrijven samenwerken om een veilige en slimme stad te bouwen.

In een Smart City werken de overheid en bedrijven samen om alles goed te regelen. De overheid zorgt voor zaken als infrastructuur, energie, gezondheidszorg en openbaar vervoer. Maar de bedrijven hebben ook een belangrijke rol. Zij bezitten veel dingen die invloed hebben op de keuzes van de overheid. Denk aan landbouw, grote gebouwen en transportmogelijkheden.

Alles moet goed worden gepland en samengevoegd. Op die manier kunnen mensen een stad maken waar iedereen veilig en slim kan leven.

Alles wat je moet weten over de nieuwe AI-tool van Virtuagym

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen