Waarom het een slecht idee is om je elektrische auto zelf te laten rijden

Elektrische auto's Sam Dille 22 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Het duurt waarschijnlijk nog een paar jaar voordat onze elektrische auto’s volledig zelf kunnen rijden. Maar als het moment daar is dan moeten we heel goed oppassen. Een nieuwe studie laat namelijk zien dat zelfrijdende elektrische auto’s niet heel goed zijn voor het milieu.

Volgens een nieuwe studie van MIT genereert het energieverbruik van alle zelfrijdende EV’s bij elkaar, evenveel broeikasgas als de voertuigen die nu op de weg rijden. Een autonome elektrische auto is dus zeker niet goed voor het milieu.

Waarom de elektrische auto toch een vervuiler is

De enorme computerarrays, die de hele wereld van stroom voorzien, zijn verantwoordelijk voor ongeveer 0,3 procent van de gehele broeikasuitstoot per jaar. Dat is ongeveer gelijk aan de gehele uitstoot in Argentinië(!). Onderzoekers schatten dat dit niveau gelijk blijft als zelfrijdende elektrische auto’s de weg op komen. Ten minste: als er één miljard autonome voertuigen, één uur per dag rijden. Ter vergelijking: er zijn op dit moment ongeveer 1,5 miljard auto’s op de wegen over de hele wereld.

Autonome auto veiligheid
Is een zelfrijdende auto veilig? (Afbeelding: Riccardo/Pexels)

Onderzoekers ontdekten ook dat meer dan 90 procent van de EV-computers minder dan 1,2 kilowatt aan rekenkracht zouden moeten gebruiken om binnen de huidige uitstoot te blijven. Dit is iets wat we niet kunnen bereiken met de huidige hardware-efficiëntie. Een ander model analyseert een scenario waarin 95 procent van alle voertuigen in 2050 autonoom is. Het model laat zien dat de hardware-efficiëntie van elektrische auto’s elk jaar moet verdubbelen om de uitstoot binnen diezelfde niveaus te houden.

Meer nadelen

Autonome elektrische auto’s kunnen nog meer nadelen met zich meebrengen. Zelfrijdende auto’s hebben waarschijnlijk meer tijd op de weg nodig, terwijl mensen multitasken, en ze kunnen zelfs extra demografie stimuleren om toe te voegen aan het verkeer, zoals zowel jongere als oudere bevolkingsgroepen. Daarnaast is de kans heel groot dat er in de toekomst hardware op de markt komt die nóg meer broeikasgas vereist.

Het vriest, maar wat doet dat precies met je elektrische auto?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen