Geen zin om te typen? Laat Google Docs al het werk doen!

Tablets, Laptops & Computers Sabine Schults 22 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Een tikfout is zo gemaakt, maar er is een handige oplossing om dat probleem te omzeilen. Google heeft namelijk een functie in Google Docs (en Slides) waardoor je nóóit meer hoeft te typen. Dat zit zo.

Google Docs beschikt namelijk over de functie Typen met je stem. Dat betekent dat de tekstverwerker jouw spraak omzet in tekst. Als er dan toch een foutje tussen glipt, corrigeer je dit makkelijk door de tekst te selecteren met je muis en opnieuw te spreken. Hieronder lees je hoe je deze handige feature gebruikt.

Nooit meer typen in Google Docs

Het is kinderlijk eenvoudig om de functie te gebruiken én Google heeft het recent van een update voorzien waardoor het nog beter werkt. Open Google Docs in je browser en klik op Extra. Klik vervolgens op Spraakgestuurd typen.

Er verschijnt nu een pictogram van een microfoon in beeld in je document. Selecteer eerst een taal of laat het op Nederlands staan. Klik vervolgens op de microfoon als je klaar bent om te spreken. Pas als je nogmaals op het icoon drukt, wordt de microfoon uitgeschakeld.

Google Docs logo
Logo van de tekstverwerker van Google. (Afbeelding: Google)

Nog meer handige features

In de praktijk werkt de Google Docs-functie erg goed. Je kunt zelfs ‘punt’ en ‘nieuwe regel’ zeggen om deze acties uit te voeren. Het volschrijven van een A4-tje is zo echt een peulenschil geworden. Je handen en vingers worden bovendien niet moe van het typen. Al heeft je stem het natuurlijk wel wat zwaarder te verduren.

Als je Google Docs (zowel het account als het document) instelt in de Engelse taal, kun je ook nog eens gebruikmaken van spraakopdrachten. Hierdoor kun je het document bewerken met opdrachten als ‘select paragraph’ of ‘go to the end of the line’. We hopen natuurlijk dat deze feature binnenkort ook in de Nederlandse taal beschikbaar wordt.

Meer Google Docs-tips vind je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen