Haal alles uit Google Docs met deze vijf magistrale tips

Apps Jeroen Kraak 5 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Microsoft Word lijkt onmisbaar. Toch kun je de tekstverwerker prima vervangen door Google Docs. Die laatste is bovendien ook nog eens gratis. Wij geven je vijf magistrale tips om ermee aan de slag te gaan.

Microsoft Office is het bekendste kantoorprogramma wat er is. Je kunt er makkelijk teksten mee tikken op je computer of je gebruikt de meest ingewikkelde formules met Excel. Maar wist je dat Google een gratis alternatief heeft dat ook nog hartstikke goed werkt? Zo heb je Word niet meer nodig.

Google Docs als gratis Microsoft Word-alternatief

Google Docs is een tekstverwerker die werkt via de Cloud. Dat betekent dat je geen programma’s hoeft te installeren op je computer. Het is dus eigenlijk een online versie van Microsoft Word en dat biedt veel voordelen.

Overigens is Google Docs niet het enige programma dat vergelijkbaar is met Microsoft Office. Naast een Word heeft het in Sheets en Slides ook alternatieven voor Excel en PowerPoint.

#1 Zo maak je een document

Een document maken is heel simpel. Je gaat naar deze site en bovenin kun je kiezen uit verschillende templates. Door op het plusje te drukken start je een leeg document en kun je volledig blanco aan de slag.

Heb je dat eenmaal gedaan dan zie je een interface die veel lijkt op dat van Microsoft Word. Aan de bovenkant kun je kiezen tussen zaken als lettertype, maar ook de opmaak. Het mooie is dat Docs alles opslaat, zo raak je nooit een bestand kwijt.

Google Docs
Google Docs (Afbeelding: Wesley Akkerman)

#2 Gebruik Google Docs overal waar je wil

Google Docs kun je overal gebruiken. Of je nu werkt op je PC, Mac, tablet of mobiele telefoon: het maakt niets uit. Dankzij Docs kun je overal aan de slag.

Dat kan natuurlijk via een browser als Google Chrome zelf, of via de Google Docs-app op je telefoon of tablet.

#3 Deel documenten en werk samen

Het mooie is dat de documenten die je maakt via Google Docs in de Cloud zitten. Dat betekent dus dat je ze heel makkelijk kunt delen. Zo kun je prima samenwerken met je collega’s of vrienden in dit Microsoft Word-alternatief. Dit doe je door naar Bestand te gaan en vervolgens de optie Delen te selecteren.

Overigens kun je verschillende soorten documenten importeren. Of het nu DOCX, HTML of PDF is. Zo hoef je niet bang te zijn dat iemand een andere bestandstype uit een ander programma zoals Microsoft Word naar je toestuurt.

Microsoft Word Google Docs Lupin Netflix, hbo, streaming
Zo werk je net zo snel als Lupin. (Afbeelding: Netflix)

#4 Bewerk documenten offline

Overigens hoef je niet alleen maar online te zijn als je wil werken via Google Docs. Dat zou natuurlijk heel onhandig zijn, omdat je dan veel lastiger kunt werken op plaatsen waar het internet niet zo goed is, zoals bijvoorbeeld in de trein.

Gelukkig heeft Google hiervoor een uitgebreide uitleg gemaakt, die hier is te vinden. Houd er wel rekening mee dat je voorafgaand toestemming moet geven en bepaalde instellingen moet aanpassen.

Google Docs Add Ons Microsoft Word
Genoeg add-ons om uit te kiezen. (Afbeelding: WANT)

#5 Gebruik add-ons

Google Docs is slechts de basis. In de Google Workspace Marketplace kun je op zoek naar allerlei add-ons. Deze kun je vergelijken met de extensies voor bijvoorbeeld Chrome. Hierdoor is het mogelijk om je gratis Microsoft Word-alternatief op allerlei manieren uit te breiden.

Selecteer hiervoor wel documenten, zodat je niet per ongeluk een add-on voor Gmail of Sheets installeert. Je kunt hierop precies zien hoe vaak een extensie is geïnstalleerd en wat voor beoordeling deze krijgt.

Google Docs neemt watermerkfeature Microsoft Word over

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen