5 manieren waarop je Smart Home in 2022 een stuk beter wordt

Smart Home Sam Dille 13 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

In minder dan een decennium is Smart Home-technologie uitgegroeid van een luxe, naar iets alledaags. Hoewel steeds meer mensen een ‘slim huis’ hebben, gaat dit niet altijd perfect. Met deze tips maak je jouw Smart Home een stuk beter

In 2022 zullen we nog vaker Smart Homes zien. Dit komt doordat accessoires steeds goedkoper en gebruiksvriendelijker worden. Aan het eind van het jaar zal volgens kenners de Smart Home-industrie er heel ander uitzien.

Dit moet je weten om jouw Smart Home naar een hoger niveau te tillen

Of je nu een Smart Home-expert bent of een beginner, deze tips zullen je goed op weg helpen. Lees ook altijd voor gebruik goed de handleiding van jouw Smart Home-apparaat door.

1. Matter

Het laten samenwerken van verschillende home-apparaten gaat gepaard met complicaties. Er zijn op dit moment drie grote platforms: Amazon Alexa, Google Assistant en Apple Homekit. Accessoires die bij deze platforms horen zijn vaak exclusief voor het bijbehorende merk. Een Google Speaker kan bijvoorbeeld geen verbinding maken met een Apple Watch. Dit is erg verwarrend voor nieuwkomers en gewone gebruikers. Ze worden gedwongen om te kiezen voor een merk. Gelukkig komt Matter medio 2022 op de markt.

Matter
Een hub van Matter. (Afbeelding: Matter)

Matter is een gadget waarmee accessoires op alle Smart Home-platforms samen kunnen werken. Smart Home apparaten van onder andere Amazon, Apple, Google en Samsung kunnen moeiteloos met elkaar verbonden worden. Matter-apparaten kunnen ook een netwerk tussen elkaar vormen, waardoor je zelfs geen wifi-verbinding meer nodig hebt. Of dit allemaal in praktijk werkt, moet nog blijken. De gadget is op dit moment nog niet verkrijgbaar.

2. Thread

Deze tool heeft veel overeenkomsten met Matter, maar is niet precies hetzelfde. Thread kan in tegenstelling tot Matter onafhankelijk hardware ondersteunen. Dit is een groot voordeel, want dit maakt het nog makkelijker om jouw Smart Home te kunnen koppelen met verschillende accessoires.

Nu vraag je je vast af: wat is Thread eigenlijk? Thread is een netwerktechnologie die speciaal ontworpen is voor het koppelen van internet apparaten. Het apparaat gebruikt bijzonder weinig energie en verbindt jouw Smart Home-apparaten met elkaar. Als bonus verlicht Thread de last van wifi-routers, die maar een beperkt aantal verbindingen aankunnen.

3. Google Fast Pair en Amazon Frustration-Free setup

De technologie van Google trackt op je smartphone beschikbare accessoires en verbindt met één druk op de knop jouw smartphone met de gadget. Fast Pair bestaat eigenlijk al sinds 2017, maar is van plan om uit te breiden. Binnenkort kun je Fast Pair gebruiken op je Window-computer en Chromebook. Ook zal je de functionaliteit kunnen gebruiken op een Google of Android televisie.

Frustration-Free bestaat ook al een tijdje, waardoor ook deze technologie je smartphone in no-time koppelt met een accessoire. Als je bijvoorbeeld een Amazon Smart Plug wil instellen, hoef je hem alleen maar in een stopcontact te steken en het tabblad ‘Apparaten’ in de Alexa-app te openen. De technologie van Amazon gaat ook bruikbaar worden voor hubs van Matter. Hierdoor wordt de koppeling van Smart Home-accessoires nog makkelijker.

4. Nog meer Smart Home-apparaten

Zit je huis vol met accessoires met enkel Wi-Fi verbinding, dan is de kans groot dat ze snel uitvallen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Gelukkig kunnen hubs ook apparaten verbinden zonder internettoegang.

Amazon heeft bijvoorbeeld Zigbee-hubs opgenomen in producten, zoals de 4e generatie Echo en Eero 6-router. Dit betekent dat je accessoires zoals Philips Hue-lampen kun koppelen zonder een aparte hub te kopen. Apple’s HomePod- en Apple TV-apparaten hebben standaard een ingebouwde Smart Home-hub. Je kan zelf een iPad veranderen in een hub.

5. Betere WiFi

Zoals we al eerder zeiden, is een overbelast wifi-netwerk een grote oorzaak van het uitvallen van Smart Home-accessoires. Een standaard WiFi 5-router kan namelijk niet veel meer dan 30 apparaten tegelijk aan. Dat is natuurlijk meer dan genoeg voor een ‘normaal’ huis, maar dit kan voor complicatie zorgen bij Slimme huizen.

WiFi 6-router
Een WiFi 6-router (Afbeelding: Orbi)

WiFi 6 kan dit probleem oplossen. Dit netwerk is sneller, werkt op een langere afstand en dekt meer apparaten. Voor deze upgrade zullen WiFi 5 gebruikers een nieuwe router moeten aanschaffen. Je beste optie is een mesh-model, die een zo’n groot en gelijkmatig signaal verspreid. Ondersteunende routers voor WiFi 6 bestaan pas sinds 2019. Meestal hebben deze routers een hogere prijs dan hun WiFi 5-tegenhangers.

Smart Home: CES 2022 goed voor eerste nuttige robot voor thuis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen