Smart Home: CES 2022 goed voor eerste nuttige robot voor thuis

Smart Home Jeroen Kraak 4 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Je hebt het vast meegekregen: CES 2022 is gestart. We zien nu wel een heel handige robot voorbijkomen voor klusjes thuis.

Waarschijnlijk hoor je al jaren verhalen over robots in huis, maar toch is er nog geen echte thuishulp gecreëerd die echt heel handig is. Natuurlijk zijn er wel robot-stofzuigers, maar die kun je niet echt vergelijken met een hulp die meerdere dingen kan. Toch zien we nu op CES 2022 wel een handige.

De ideale robot voor in huis?

De afgelopen jaren zijn er flink wat prototypes van robot-butlers voorbijgekomen. Toch waren ze het allemaal niet. Hoe anders is het bij het bedrijf met de toepasselijke naam Labrador Systems. Nee, deze robot is geen hond, maar wel een trouwe diender. De Labrador Retriever en de Caddie (zoals de twee modellen van de robot heten) zien er hartstikke simpel uit, maar is daardoor wel effectief.

Eigenlijk zijn beiden een soort rijdend bijzettafeltje met sensoren. Gebruikers kunnen een aantal stops in het systeem zetten zoals de keuken en de bank en daarop beweegt de robot automatisch tussen de verschillende punten als je de opdracht geeft. Je bestuurt ze door middel van apps of via je stem via een Alexa-integratie. Het verschil in de twee modellen zit ‘m dat de een zichzelf kan laten stijgen en zakken, terwijl de ander maar een hoogte heeft.

Simpele werking

De Labrador is zo’n 11 kilo zwaar en rijdt op wandelsnelheid. Het handige is dat de robot zichzelf ’s avonds oplaadt. Je hoeft daar dus niet naar om te kijken. Het bedrijf onderzoekt ook nog andere manieren van vervoer en besturing. Zo wil het de robot mogelijk manueel bestuurbaar maken en een volgmode ontwikkelen. Wel moet het allemaal simpel werken.

De robot is natuurlijk voor iedereen handig, maar de makers hebben hem speciaal bedacht voor mensen met mobiliteitsproblemen die ouderen hebben. Deze kunnen zijn ontstaan door artritis en de ziekte van Parkinson. Zo kunnen zij makkelijk de wasmand verplaatsen of bijvoorbeeld borden. De maker zelf is op het idee gekomen door zijn moeder die in een rolstoel zit, vertelt hij aan The Verge.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen