Vind je 125W snel? Deze smartphone laadt met nog meer vermogen op!

Smartphones Wesley Akkerman 16 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Een smartphone laad je vandaag de dag ontzettend snel op. Tegenwoordig zijn er al modellen die oplaadsnelheden van 120 watt bereiken. Maar volgens een bekende bron krijgen we binnenkort een telefoon die een oplaadsnelheid bereikt van 150 watt. Mocht dat kloppen, dan hebben we dezelfde vraag als altijd: hoe goed is dat voor de accu?

Het gerucht is afkomstig van de bekende informatielekker Digital Chat Station, die actief is op Weibo. Weibo kun je zien als de Chinese versie van Twitter. In één van de comments onder zijn Chinese tweet, schrijft hij ook dat de smartphone in massaproductie gaat. Ook moet het apparaat snel verschijnen, aldus de tipgever.

Smartphone opladen met 150W

Laten we hier niet moeilijk om doen. Een telefoon opladen met een snelheid van 120 watt is al ontiegelijk snel. Zo heb je bijvoorbeeld de Xiaomi Mix 4 (hierboven afgebeeld), die binnen 21 minuten volledig opgeladen is. De accu aan boord van die smartphone beschikt over een vermogen van 4.500 mAh. In de Boost Mode duurt het nog maar vijftien minuten.

OPPO snelladen
Snelladen met 125W (Afbeelding: OPPO)

In theorie kun je stellen dat opladen op 150 watt enkele minuten van de oplaadtijd afsnoept. Waarschijnlijk ligt de normale oplaadtijd dan rond de vijftien minuten en in de Boost Mode op ongeveer dertien minuten. Maar goed, er komt natuurlijk meer bij kijken dan alleen het aantal watt als het om opladen gaat.

Het effect op de accu

Dan blijft altijd de vraag nog openstaan wat dit met de accu doet. Snel opladen houdt in dat de accu minder lang meegaat. Oppo en Xiaomi lieten eerder weten dat de accu’s in hun smartphones tot twintig procent minder goed presteren na achthonderd keer opladen op 120 watt. Dat is dan over een periode van pakweg twee jaar.

Echter, consumenten gebruiken een smartphone vaak langer dan twee jaar. Dus dan kunnen er wel degelijk problemen optreden. Hoeveel effect het opladen van een accu met een vermogen van 150 watt heeft, is nog niet duidelijk. Xiaomi liet overigens ook al zien dat opladen op 200 watt hetzelfde effect heeft op een batterij als opladen op 120 watt, dus wellicht is er hoop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Weibo

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen