Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Smartphones 11 jun 2021
Leestijd: 2 minuten

Xiaomi komt met 200W opladen: hoe slecht is het voor je smartphone?

Smartphonefabrikant Xiaomi presenteert razendsnel laden. Een telefoon kan binnen acht minuten volledig opgeladen worden met hun nieuwe technologie. In dit voorbeeld wordt er gebruikgemaakt van 200W opladen. De telefoon in kwestie heeft een accu met een vermogen van 4.000 mAh. Fantastisch natuurlijk, maar is dat wel goed voor die accu?

Vorige maand presenteerde Xiaomi het 200W opladen. Sinds de presentatie heeft de fabrikant veel vragen gekregen over de duurzaamheid van de technologie. Hoe goed is dit voor je accu? Tijdens een Q&A op Weibo (het Chinese Twitter) kreeg het bedrijf bijvoorbeeld de vraag hoe het met de lange termijneffecten zit.

Xiaomi laadt smartphones héél snel op

Wat blijkt: de accu achthonderd keer opladen en ontladen op 200 watt zorgt voor een afname in accucapaciteit van iets minder dan twintig procent. Achthonderd van die cycli is redelijk snel bereikt: daar doe je ongeveer twee jaar over. Na die tijd heb je dus effectief een batterij in je smartphone met een vermogen van 3.200 mAh.

Xiaomi
200W opladen met Xiaomi (Afbeelding: Xiaomi)

Dat is enigszins vergelijkbaar met het effect dat de oplaad-technologie van Oppo op diens accu’s heeft. Achthonderd keer de cyclus doorgaan met 125W opladen, zorgt voor een capaciteit-afname van ongeveer twintig procent. Opladen met 65W snellaad-technologie zorgt voor een afname van minder dan tien procent.

Valt het dan toch nog mee?

In China gelden er regels over de capaciteit-afname van accu’s van smartphones. Na vierhonderd cycli moet de accu tenminste zestig procent van z’n originele vermogen behouden. Dat laat Xiaomi ook weten. Echter, dat is een lage standaard voor apparaten die eigenlijk met gemak langer dan twee jaar moeten en kunnen meegaan.

Oppo zet grote stap op gebied van snelladen (waar iedereen van profiteert)

Telefoons worden ook steeds krachtiger en kunnen veel meer. Bovendien staat 5G om de hoek, en die netwerktechnologie staat niet bekend om zijn energiezuinige karakter. Daarom zou het goed zijn als smartphone-fabrikanten nog heel even wachten met dergelijke oplaad-technologie, totdat de accu’s ook in het technologische proces meegegroeid zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Weibo

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!