Smartphones in 2022: 5 modellen waar ik echt niet op kan wachten

Smartphones Mark Hofman 1 jan 2022
Leestijd: 6 minuten

Gelukkig nieuwjaar! Het is 2022 en dat betekent dat we weer 365 nieuwe dagen voor de boeg hebben waarin we weer de markt kunnen ontdekken om jullie te voorzien van de tofste tech. Maar welke smartphones gaan naar ons idee dit jaar compleet maken?

In dit artikel zet Mark de smartphones op een rij waar hij het komende jaar het meeste naar uitkijkt. Uiteraard moet dit artikel met een korreltje zout genomen worden, gezien deze toestellen nog niet officieel aangekondigd zijn. In dit artikel staan dus zijn verwachtingen, dus is het ook handig om het als een verwachting te benaderen. Mark heeft namelijk nog nooit iets gezegd dat ergens op slaat…

Smartphones in 2022

Het jaar 2022 is van start en ik kan niet wachten om te ontdekken wat de markt dit jaar gaat doen. Uiteraard hebben we door recente geruchten en jaarlijkse releases al een aardig idee, maar zeker weten doen we het nog niet. Er zijn wel vijf, of eigenlijk stiekem zes, smartphones waar ik het komende jaar gewoon erg naar uitkijk. Enerzijds, omdat ik al weet dat ze komen. Anderzijds, omdat ze de markt kunnen veranderen op hun eigen manier.

Het is een vrij veilig lijstje te noemen, maar dit zijn de smartphones waar ik in 2022 zeker naar uitkijk:

#1 Samsung Galaxy S22

Ik begin met de smartphone waar we inmiddels al een aantal weken heel erg veel over lezen. De Samsung Galaxy S22-serie ziet waarschijnlijk in februari het daglicht en brengt een hoop prettige verbeteringen met zich mee. Ten eerste neemt de Galaxy S22 Ultra waarschijnlijk afscheid van het gigantische camerablok van vorig jaar, wat altijd goed nieuws is. Maar daarnaast zijn er natuurlijk nog heel veel meer zaken die het goed gaat doen.

Zo is de verwachting dat er een 1TB-variant van de Ultra verschijnt, is de S-Pen weer van de partij, kunnen we een 50-megapixel hoofdcamera verwachten én draait het toestel op de nieuwe Qualcomm 8 Gen 1. Niet in Europa natuurlijk, daar moeten we het wederom met een Exynos-chip doen. Maar het idee is in ieder geval leuk.

Samsung Galaxy S22
De uitgelekte beelden van LetsGoDigital (Afbeelding: LetsGoDigital)

In combinatie met de One UI 4.0 (Android 12) software zal de hardware ons dit jaar weer verblijden met het beste wat Samsung te bieden heeft en dat heeft ons in de laatste paar jaar alles behalve teleurgesteld. Ik verwacht dan ook een hoop succes voor één van de belangrijkste smartphones van 2022.

#2 Smartphones: iPhone 14

De iPhone 14 is wat dat betreft net zo’n belangrijk toestel als de nummer één van deze lijst. Waarom? Omdat het toestel, in tegenstelling tot het model van dit jaar, een grote upgrade zal zijn. Althans, als de geruchten rondom de smartphones van Apple een beetje kloppen.

Het zijn er nog niet veel gezien de iPhone 13 pas net is verschenen, maar de geruchten die er zijn beloven veel goeds. Zo gaat op dit moment het gerucht dat Apple, ein-de-lijk, afscheid neemt van de gigantische notch. Net als Android-smartphones zullen ook de modellen van Apple overstappen op een hole-punch notch, wat met de hoogstaande beeldschermen wel echt een verbetering zal worden. Al is dat natuurlijk niet het enige waar de iPhone 14 over zal beschikken.

Zo zal de mini-variant van de iPhone verdwijnen en komt er een iPhone 14 Max variant voor in de plaats. Deze smartphone heeft dezelfde grootte als de Pro Max, maar zal dan een stuk minder prijzig zijn. Daarnaast worden ook de goedkopere modellen voorzien van een hogere verversingssnelheid, kunnen we iOS 16 verwachten en zal ook de A16 Bionic Chip zijn opwachting maken.

#3 OnePlus 10 Pro

De OnePlus 10 Pro is een smartphone waar fans van het merk waarschijnlijk wel aan toe zijn. Door het gigantische camerablok op de achterkant ben ik qua ontwerp matig enthousiast, maar ik moet eerlijk bekennen dat ik heel veel zin heb in een nieuw toptoestel van het bedrijf. Met het uitblijven van een OnePlus 9T is het vooral afwachten geblazen welke stappen het bedrijf dit keer kan zetten. En of deze stappen ook daadwerkelijk groter zijn dan voorheen.

Render OnePlus 10 Pro
Render OnePlus 10 Pro (Afbeelding: OnLeaks)

Aan de geruchten over het toestel gaat het overigens niet liggen. Die schetsen namelijk een uiterst interessant en goed beeld van het nieuwe vlaggenschip. De serie bestaat dit jaar wederom uit twee smartphones met de OnePlus 10 Pro als absoluut toptoestel. CEO Pete Lau kan zijn enthousiasme moeilijk voor zich houden, waardoor we al weten dat er een Snapdragon 8 Gen 1 in het toestel zit. Daarbij weten we ook dat het toestel een verbeterd 6.7-inch LTPO beeldscherm heeft.

De geruchten rondom een van de interessantste smartphones van 2022 spreken over een zelfde camerasysteem, maar dan wel met een verbeterde ondersteuning van Hasselblad. Interessant om te zien wat dit gaat betekenen in de praktijk.

#4 Smartphones: Samsung Galaxy Z Fold 4

De Samsung Galaxy Z Fold 4 wordt om verschillende redenen één van de meest interessante smartphones van 2022. Samsung is als eerste in de boot gestapt voor de opvallende vormfactor en is relatief dus het verst met de ontwikkelingen. Het is dus erg boeiend om te zien wat het toestel van dit jaar te bieden heeft en hoe het deze vormfactor naar een hoger niveau tilt. Al is het misschien nog wel meer interssant om te zien in hoeverre Samsung dit nieuwe model toegankelijk maakt. Zo is er dit jaar een hele kleine prijsdaling geweest omtrent het huidige model, maar moet Samsung er aardig wat centen vanaf gooien om het een groot succes te laten maken. Hopelijk lukt dat dit jaar vanaf het begin.

Samsung Galaxy Z Fold 3
Volg WANT op Instagram! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Er is nog niet heel veel bekend over het opvouwbare toestel, al maakt het wel een einde aan één van de grootste problemen. De in-screen selfiecamera zal namelijk een heel stuk beter zijn in kwaliteit. En dat was wel nodig.

#5 iPhone SE (2022) en Galaxy S21 FE

Ik heb twee smartphones op nummer vijf staan. Niet heel eerlijk misschien, maar het gaat mij persoonlijk niet om één toestel specifiek. In 2022 worden zowel de Samsung Galaxy S21 Fan Edition als de iPhone SE (2022) verwacht. Twee toestellen die een goedkopere variant van de huidige vlaggenschepen moeten voorstellen. Iets dat, als je het mij vraagt, interessanter is dan de vlaggenschepen zelf.

Het spelletje is op smartphonegebied, in de huidige vorm, wel een beetje uitgespeeld. Het enige wat nog echt ontwikkeld moet worden is de batterij van de toestellen én het prijskaartje. Vooral die laatste is iets wat bij veel mensen voor problemen zorgt én toestellen als de iPhone SE (2022) doen daar iets aan. Goedkopere smartphones worden namelijk jaar na jaar steeds beter, waardoor dit eigenlijk wel de meest interessante toestellen zijn om te zien. Ik ben dus heel benieuwd hoe de twee bekendste bedrijven de masterminds van Xiaomi kunnen volgen op dit gebied.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen