Van Smartwatch naar Fitness tracker: is de switch makkelijk te maken?

Gadgets Lisanne Beijen 4 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Zowel een smartwatch als fitness tracker is een goede gadget om je fitness te monitoren en te onderhouden. De twee worden vaak op een hoop gegooid maar zijn zeker niet een en hetzelfde ding. Een smartwatch is meestal wat uitgebreider dan een fitness tracker. Je smartwatch verruilen voor een fitness tracker lijkt daarom een slechte deal, of toch niet?

Om te bepalen of je de overstap wil maken van een smartwatch naar een fitness tracker moet je eerst nadenken over welke functies het belangrijkst voor je zijn. Als je dit op een rijtje hebt gezet lijkt de keuze voor een fitness tracker misschien helemaal niet zo onlogisch.

De functies van een smartwatch en fitness tracker

Een smartwatch kan ook functioneren als een fitness tracker. Andersom functioneert een fitness tracker niet als smartwatch. Er zijn wel veel uitgebreide en geavanceerde fitness trackers te koop die bijvoorbeeld bepaalde notificatie-functies hebben: de lijn tussen de smartwatch en fitness tracker vervaagt, maar bij fitness trackers blijft het monitoren van je fitness wel echt de focus.

Een smartwatch heeft daarentegen, over het algemeen gesproken, meer functies. Denk bijvoorbeeld aan de Apple Watch Series 6 of Samsung Galaxy Watch 3 via welke je kunt bellen, berichten verstuurt, mailen, muziek afspelen, je smart home en spraakassistent bedienen, en meer. Daarnaast hebben smartwatches vaak meer opties om te personaliseren. Ja, fitness trackers hebben deze functies en opties soms ook, maar over het algemeen dus in mindere mate dan dure smartwatches.

Heb je al die extra functies niet nodig en ben je toch alleen maar van plan de fitness-functies van een smartwatch te gebruiken? Misschien is een fitness tracker, zoals een Fitbit, dan een betere keuze. Een bijkomend voordeel van een kleiner scherm en iets minder functies is dat de batterij van fitness trackers het vaak langer uithoudt dan die van smartwatches.

Apple Watch Series 6
De Apple Watch Series 6. (Afbeelding: Apple)

Het formaat van een smartwatch en fitness tracker

Naast een kleinere prijs is het formaat van de gemiddelde fitness tracker ook kleiner dan dat van een smartwatch. Het vaak compacte en lichtgewicht ontwerp maakt deze gadgets ideaal om gedragen te worden tijdens het sporten.

Wanneer je niet sport valt een activity tracker als de Fitbit Charge 5 overigens makkelijk onder je mouw, terwijl een Apple Watch meer opvalt. Al is dat misschien juist de look waar je voor gaat. Een fitness tracker is makkelijk in gebruik en makkelijk te dragen.

De prijs

We zeiden het net al: smartwatches zijn vaak dure gadgets. In de meeste gevallen kost een goede smartwatch meer dan een goede fitness tracker. Zo betaal je voor de Apple Watch Series meer dan 425 euro, en voor Fitbit’s Charge 5 slechts zo’n 180 euro. Dit flinke prijsverschil kan doorslaggevend zijn in je keuze voor een fitness tracker.

Fitbit Charge 5 fitness tracker smartwatch
Fitbit Charge 5 (Afbeelding: Fitbit)

De conclusie: to smartwatch or to fitness tracker

Heb je al een smartwatch maar denk je er aan om te switchen naar een fitness tracker? Stel jezelf dan in ieder geval de vragen hoe essentieel een functie zoals het beantwoorden van inkomende oproepen is, hoe blij je wordt van een een langere batterijduur, hoe compact je wilt dat je wearable is, en het belangrijkste: waar je je wearable het meest voor gebruikt.

Is het antwoord op deze laatste vraag ”Het op afstand besturen van al mijn smart home apparaten”, hou je smartwatch dan lekker om je pols. Is het antwoord ”het tracken van al mijn beweging”, dan is het geen slecht idee om eens te kijken welke fitness trackers Fitbit, Garmin, en Xiaomi in de collectie hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen