Opinie: Smartwatches zijn hartstikke zinloos en dit is waarom

Gadgets Mark Hofman 9 nov 2018
Leestijd: 5 minuten

Horloges zijn horloges niet meer sinds de komst van de smartwatch. De apparaten hebben het spelletje rondom technologie aardig weten te veranderen. Tegenwoordig kun je niet alleen alles meer bekijken op je telefoon, maar ook op je pols. Smartwatches zijn awesome en iedereen moet er eentje hebben. Dat zijn de geluiden die voorstanders van het apparaat naar buiten smijten. Maar ik? Ik ben alles behalve een voorstander van dit stukje tech. Sterker nog: smartwatches zijn hartstikke zinloos. En ik zal je eens haarfijn uitleggen waarom! 

Smartwatches? Tijd om te testen!

Ik denk dat ik er niemand van hoef te overtuigen dat smartphones onze levens drastisch veranderd hebben. We zijn de hele dag online, delen alles op social media en zijn druk in gesprek via WhatsApp. Waar je vroeger de moeite nam om iemand even te bellen, een sms te sturen of zelfs langs te gaan, stuur je vandaag de dag binnen één minuut een bericht. Onze levens zijn veranderd en daar is helemaal niets mis mee. De komst van smartphones geeft ons huidige tijdperk vorm en dat moeten we simpelweg omarmen. Zeker met alle prachtige toestellen die we vandaag de dag op de markt hebben. Het is een groot feest.

Maar met de komst van de smartphones, en het grote succes ervan, zijn we weer helemaal doorgeslagen. Een tof systeem voor in je broekzak was niet genoeg! Het moest beter, er moesten tablets komen en we moesten ook op onze pols van alles kunnen doen. De smartwatch was daar en ik heb er vanaf dag één een hekel aan gehad. Nog iets wat me af kan leiden, nog meer technologie en nog een mogelijkheid om bereikbaar te zijn. Ik moest er niets van hebben.

Fitbit Versa smartwatch fitness tracker

Daarom was het natuurlijk een prachtig idee om een smartwatch aan te schaffen, deze om de pols te doen en te kijken of ik van mening kon veranderen. Ik heb anderhalve week lang rondgelopen met een Apple Watch Series 4 en er is een wereld voor me open gegaan. Een wereld waarin ik me besef dat ik het zonder twijfel bij het rechte eind had.

Hoezo toffe tech?

Ik ontvang niet buitengewoon veel berichten op mijn smartphone, maar ik kan er elke dag toch wel wat uurtjes mee vullen. Iets wat niet alleen impact heeft op mijn tijd, maar ook op mijn focus. Ik ben er geen fan van, zeker niet in gezelschap. Tijdens een etentje stop ik tegenwoordig mijn telefoon weg en thuis ligt hij bijna altijd op de kast. Ik wil minder met een telefoon bezig zijn, minder met social media en vooral minder bereikbaar zijn. Door mijn werk bij WANT ben ik dagelijks al heel wat uren bezig met de technologie, eenmaal thuis is het mooi geweest. No problemo natuurlijk, totdat je een smartwatch om je pols hebt zitten.

Het maakt niet uit waar jij je telefoon legt of waar je hem wegstopt: alle berichten komen binnen op je pols. Je pols trilt, je pols maakt geluid en je pols licht op. De hele dag door ben je bezig met elk bericht wat op je telefoon verschijnt. En dat is niet alleen irritant voor iemand zoals ik, die eigenlijk afstand wil doen van het vele telefoon gebruik. Nee, dit is bijzonder irritant voor iedereen die een beetje sociaal wil zijn.

Waarom smartwatches zinloos zijn

Mijn vriendin heeft het grootste probleem van de technologie misschien nog wel het beste tegen me verwoord:

Ze had gelijk. Het ergste van alles? Ik had het zelf niet eens door! Veel mensen om me heen noemen het een tof stukje techniek, maar ik zie dit niet als iets positiefs. Volgens mij is dit best zorgelijk te noemen. “Maar Mark, je kan de Apple Watch toch op stil zetten? Je kan toch zorgen dat hij niet oplicht bij elke melding?”. En dat is zeker weten waar! Daar valt ook wat voor te zeggen, maar hiermee haal je uiteraard de grote functie van de smartwatch weg. Want waarom zou je er eentje kopen, als je hem toch alleen maar uitzet?

Niet alleen maar negatief

Uiteraard ben ik ook verrast door het gebruik van de smartwatch. Buiten het feit dat ik meer bezig was met berichten lezen en minder gefocust aan de slag kon, heb ik het gebruik ervan als prettig ervaren. De Apple Watch Series 4 werkte bijzonder lekker…en dat was nu net het probleem. Het lezen van je mail, bedienen van Spotify of beantwoorden van een berichtje: het werkt allemaal als een tiet. Ik lag op bed toen ik gebeld werd op mijn iPhone, mooi dat ik niet uit mijn bed hoefde om dat gesprek te voeren. Het is gigantisch makkelijk.

De batterij was misschien wat snel leeg, maar na een snelle laadbeurt heb je er zo weer een uurtje of wat bij. De werking is super gebruiksvriendelijk en de software is perfect! Mijn Apple Watch Series 4 was snel, kende veel apps en hield mijn ademhaling strak in de gaten. Ik ben fel tegen de smartwatch, maar heb toch wel gezien dat dit een heel bijzonder stukje technologie is. Want voor alles wat het te bieden heeft, is hij toch echt bijzonder klein.

Apple Watch Series 4

Waarom een smartwatch zinloos is

Een smartwatch ziet er tof uit, een smartwatch werkt goed en een smartwatch is een tof stukje tech. Maar hebben we er wat aan? Nee. Waar je met de smartphone nog van veel extra gemakken voorzien wordt, heb je met je slimme horloge er simpelweg een scherm bij voor je toestel. Het apparaat is een grote afleiding en doet exact hetzelfde wat je smartphone ook doet. Maar zonder smartphone, heb je er dan weer weinig aan.

Ik hoopte dat het gebruik van anderhalve week mijn mening rondom de technologie zou veranderen. Maar dat heeft het niet kunnen doen. Ik was zeker onder de indruk van de mogelijkheden en de kwaliteit, maar ben toch heel blij dat mijn analoge horloge weer om het polsje zit.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen