‘Snapdragon 8 Gen 2 voorziet smartphones van ontbrekende functie’

Apps Wesley Akkerman 21 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Qualcomm werkt momenteel aan een nieuwe processor voor onder meer Android-smartphones, met een belangrijke functionaliteit. Tenminste, als we de geruchten mogen geloven. De functie waar de geruchtenmakers het over hebben is er één die we momenteel missen op smartphones en tablets met dit besturingssysteem.

Als Android-gebruiker kun je er bijna niet omheen: de processors van Qualcomm. Mediatek levert de laatste maanden ook veel processors af, maar veel Android-modellen beschikken over Snapdragon-processors. En dat is eigenlijk prima, omdat die cpu’s veelal goed scoren in tests en ervaringen van gebruikers.

Android-smartphone mist belangrijke functie

Helaas is het echter ook zo dat Android-apparaten met Qualcomm-processors aan boord (die processors worden dus Snapdragon genoemd) een functie missen. Dat is de ondersteuning voor de AV1-videocodec. Een codec is soft- of hardware die toelaat data te coderen of te decoderen, of te comprimeren of te decomprimeren.

Qualcomm Snapdragon 888
Qualcomm Snapdragon 888 uit 2021 (Afbeelding: Qualcomm)

Protocol meldt nu dat de volgende generatie Snapdragon-processors die ondersteuning wel aanbieden. Die processor draagt de codenaam SM8550, maar krijgt waarschijnlijk de naam Snapdragon 8 Gen 2. De meest recente versie van de Qualcomm-processor wordt de Snapdragon 8 Gen 1 genoemd.

Waarom is AV1 belangrijk?

De AV1-codec geeft betere videokwaliteit voor dezelfde bestandsgrootte en dezelfde videokwaliteit voor bestanden die minder groot zijn. Dat is in vergelijking met de ontzettend populaire H.265-codec, die nu gangbaar is. AV1 is dertig procent efficiënter dan H.265. YouTube en Netflix ondersteunen de standaard al.

Qualcomm is niet de eerste fabrikant die dergelijke ondersteuning naar Android brengt. Concurrenten Mediatek en Samsung bieden de support sinds respectievelijk 2020 en 2021 aan. Desondanks is het goed nieuws voor iedereen die dus in de toekomst een Android koopt met de Gen 2 aan boord, mocht het gerucht kloppen. Het bedrijf heeft dit nieuws nog niet bevestigd en onduidelijk is wanneer dat wel gebeurt. Daar moeten we voor nu nog even op wachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Protocol

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen