Waarom het dragen van sokken tussen de lakens een keiharde must is

Wetenschap Sam Dille 21 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen in je favoriete film of serie. Een hartstochtelijke liefdesscene waarbij de man tijdens de daad zijn sokken aanhoudt. Op het eerste oog een gek gezicht, maar volgens een video op TikTok zorgt het voor een intenser orgasme.

Het filmpje van tiktokker Fizz Lemon weet binnen 10 seconden een onuitwisbare indruk achter te laten. In het filmpje is een vrouw in een rood badpak te zien die de oceaan in rent. In beeld verschijnt de tekst: “Seks feitje: een man heeft 80 procent meer kans op een orgasme … Als hij sokken draagt.” De wetenschap is hier lang niet zo duidelijk over.

Waarom je een romantische avond moet doorbrengen met sokken aan

De theorie dat sokken mannen kunnen helpen met een orgasme, begon in 2015. De soms controversiële neurowetenschapper Gert Holstege deed toen onderzoek naar de hersenactiviteit tijdens de daad. Dit deed hij aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Hij bekeek tijdens het onderzoek de hersenen van stelletjes in een speciale scan, terwijl ze seksueel gestimuleerd werden.

@fizzlemon

So interesting…. #facts #fyp #viral

♬ Make Me Feel Good – Belters Only & Jazzy

Tijdens het onderzoek moesten de vrijwilligers zich zoveel mogelijk op hun gemak voelen. Op die manier voelden ze zich comfortabel genoeg voor het onderzoek. Al snel werd duidelijk dat veel proefpersonen met hetzelfde ongemak zaten: ze hadden koude voeten. Ze waren echter niet helemaal naakt, maar hadden wel hun schoenen en sokken uit. Na het bestuderen van de eerste resultaten, ontdekte het team van Holstege dat tachtig procent van de paren in staat was om met sokken aan tot een hoogtepunt te komen. Vijftig procent van deze mensen had dit eerder kunnen bereiken. Sokken lijken voor sommige stellen dus wel degelijk effectief te zijn.

Of toch niet?

Dr. Jess O’ Reilly, een in Toronto gevestigde seks- en relatie-expert, wijst echter op een fout in dit onderzoek. Volgens O’Reilly was de studie te kleinschalig en werd de link met sokken te snel gelegd. Daarnaast zijn 26 heteroseksuele Nederlandse paren niet bepaald representatief voor de volledige menselijke seksualiteit. En van die stellen lukte het 50 procent om een orgasme te krijgen zonder sokken.

Waarom jij om gezondheidsredenen je middagdutje niet te lang moet maken

O’ Reilly geeft wel een voorzichtige verklaring voor het mogelijke effect. Als mensen koude voeten hebben worden ze eerder afgeleid. Dit kan de mate van stimulatie verstoren. Hetzelfde kan gebeuren als de slaapkamer niet is opgeruimd of er een fel lichtje brandt.

Tips voor een beter orgasme

Volgens O’Reilly is het effect van sokken niet zwart-wit. Elk lichaam is uniek en reageert anders op prikkels. Ze raadt aan om vooral veel met je partner te communiceren en te oefenen. Je ervaart pas het meeste plezier als je je eigen lichaam goed kent. Ook regelmatig sporten en mindfulness zijn belangrijke hulpstukken. Dat maakt je meer ontspannen tijdens de seks. Maar doe vooral je sokken aan als je het koud hebt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen