Dankzij de Sub Mini is de Sonos Beam 2 toch echt wel een kleine bioscoop in huis

Audio Dennis Mons 19 okt 2022
Leestijd: 6 minuten

Sonos is en blijft een van de meest toonaangevende audiofabrikanten ter wereld. Maar kunnen we stellen dat de relatief nieuwe Beam 2-soundbar van het bedrijf daadwerkelijk een bioscoop in huis kan leveren? Met een kleine Sub, die te schattig is, zeker wel.

Zeker toen we nog opgesloten in huis zaten, was er wat soelaas: gamen en veel films en series kijken! Maar mensen bespaarden ook op uitgaan en etentjes, dus werden er meer 4K-tv’s verkocht, en werd er geïnvesteerd in puik geluid. Past de Sonos Beam 2 in combinatie met de Sub Mini in dat plaatje? Laten we eerlijk zijn, we hebben al een liefde voor Sonos.

Sonos Beam versus Sonos Beam 2

Vooropgesteld: de Sonos Beam uit 2018 was sowieso al een fijn apparaat. Hij was kleiner dan de Play Bar van het merk en ook aanzienlijk goedkoper. De eerste Beam is nu te krijgen voor zo’n 280 euro, maar waarom overstappen op de tweede generatie die nu zo’n 483 euro kost?

sonos, soundbar
(Afbeelding: WANT)

 

Na een tijdje ‘klooien’ met de tweede generatie Beam én de Sub Mini is het antwoord snel duidelijk: Dolby Atmos, soort van. Het was de duurdere én grotere Sonos Arc die deze functie al had met speakers die geluid via je plafond teruggekaatste waardoor er een geluidsbubbel ontstond. Maar de Beam 2 heeft die speakers niet maar heeft wèl Atmos? Merk je dat?

Wederom is het antwoord ja. Dat hoor je wel degelijk. Atmos is nu dus ook beschikbaar met de Sonos Beam 2 maar laat nogal te wensen over. De Beam 2 heeft vier mid-woofers, vijf drivers, een tweeter (voor onder andere spraak) en twee passieve mid-radiatoren voor diepere bass. Maar met de Sub Mini worden belevingen anders.

Met de Sonos-software scan je makkelijk je ruimte, en op die manier geeft de set je het beste surroundgeluid. Maar in alle eerlijkheid: het is best oké surround met zeker geen Atmos. Geluiden boven je hoofd verdwijnen en geluid achter je is een vage echo. Maar da’s oké.

Is het Atmos? Valt het geluid tegen? Verre, verre van

Want daar komt de Sub Mini om de hoek kijken. An sich geeft de Beam 2 een flinke hoeveelheid bas, maar voor een echte ‘boem’ is de kleine subwoofer onmisbaar. Het verschil is echt dag en nacht. Het is mijn RD2D2 geworden. De Sub Mini geeft een dreun zoals alleen een kleine prullebak kan geven.

Het ruimtelijk geluid is indrukwekkend, maar Atmos is het zeker niet. Zelfs de JBL Bar 5.0 Multibeam die ik heb staan komt net zo goed in de buurt van ‘spacial audio door Atmos/Dolby Vision’ en die kost slechts 249,99 euro. Frappant detail: die heeft dus geen schattige Sub Mini en die laatste maakt dus wél een enorm verschil.

sonos soundbar
Sub Mini met de Beam 2 (Afbeelding: Want.nl)

Wat ervoor zorgt dat de Sonos Beam 2 met de Sub Mini het beste geluid weet te leveren zit hem in de software, zowel op de soundbar als je telefoon. Het tweaken van Atmos gebeurt namelijk via de app. Een constant geluid meet hoe je kamer in elkaar steekt en waar vanaf geluid al dan niet op terugkeert. Het resultaat is verbluffend goed, want het is elektronische echolocatie.

Uitbreiden die handel!

Dé reden (los van het intense geluid) om toch te gaan voor de Sonos Beam 2 mét de Sub Mini is vooral het feit dat je makkelijker kunt uitbreiden. Ten eerste is de set-up fantastisch simpel. Tijdens het aansluiten met je telefoon wordt er gebruik gemaakt van NFC (near field communication). Houd simpelweg je telefoon tegen de speaker en de Sonos-app herkent je apparaat. Welke apparaat dan ook. Het zet ‘t meteen in je ‘woonkamer’.

Daarnaast is het toevoegen van andere Sonos-apparaten bijzonder makkelijk. Houdt de telefoon tegen de subwoofer en de software implementeert direct het basmonster in je opstelling.

Sonos, soundbar
(Afbeelding: WANT.nl)

Voor nóg beter geluid zijn echter twee surroundspeakers (One SL) aan te raden. Maar die zetten je wel wederom 378 euro terug. En met de prijs van de Beam 2 en Sub Mini en de One SL’s) zit je al samen snel op 1200 euro. Tikkie prijzig maar je zit voorlopig (tien, gok ik) goed als het gaat om intens geluid.

Kind kan de was doen voor bijna bioscoopgeluid

Een overweging om zoveel geld te betalen blijft natuurlijk een persoonlijke keuze, maar het feit dat je met Sonos nét dat beetje gebruiksgemak hebt met fantastisch, uitstekend geluid is wel de keuze waard. De Beam 2 klinkt met de Sub Mini al bombastisch en met twee One SL-speakers is het waarschijnlijk nog veel indrukwekkender? (Gaan we vast eens proberen.)

Ontwerpprobleempje

Een klein puntje van kritiek is toch wel het ontwerp. De soundbar is strak en in zwart en wit verkrijgbaar, incluis een zwart of witte kabels. Supersexy ontwerp en knus. Is dat ontwerp van de Sub Mini ook irritant? Neen, die stop je overal weg waar je maar wilt.

En toch; de Beam 2 is hoog als je hem niet je tv aan de muur hebt geplakt. In mijn specifieke geval prikte ik de soundbar in mijn LG CX en die staat te laag op zijn voet (kan dus ook een ontwerpfout zijn van LG, maar soit). Met andere woorden: soms blokt de Beam 2 mijn instellingen en zelfs ondertitels. Houdt daar rekening mee.

Sonos jaagt op Apple met interessante nieuwe producten
(Afbeelding: WANT.nl)

Schattig vuilnisbakje van Sonos

Aan de andere kant kan ik niet voldoende benadrukken hoe schattig de Sub Mini is. Deze kleine vriend laat je grond trillen (sorry buren) maar is niet veel groter dan zo’n klein prullenbakje in huis en is dan ook makkelijk te verstoppen. Met andere woorden: hij staat totaal niet in de weg, is strak en schattig en pleurt er een kablam uit alsof het niets is. En da’s wat je moet willen.

sonos, minisub
Een hoop herrie uit een kleine prullenbak. (Afbeelding: WANT.nl)

De Sonos Beam 2 is ook makkelijk aan te sluiten op Spotify of andere muziekdiensten én je kan gewoon tegen de Sonos roepen dat je bepaalde muziek wilt luisteren, zonder dat je tv aanstaat. Met andere woorden: een slimme soundbar die zelfs over hele harde films en muziek hoort dat je wat zegt.

De Sonos Beam 2 in combinatie met de Sonos Sub Mini is echt een goedkope oplossing. En nee, het haalt de Dolby Atmos-standaarden niet, maar komt zeker in de buurt. Goed genoeg om even te verdwalen in films en dán pas dealen met klagende buren.

Ik ben benieuwd over de combinatie van de Beam 2, Sub Mini en de ONE SL’s: die zijn waarschijnlijk helemaal verbluffend. We houden je op de hoogte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen