Waarom Sony de Nederlandse studio Nixxes overneemt

Games Jelle van Es 2 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

De laatste tijd zijn er redelijk wat overnames geweest in gameland. Eerder dit jaar ging de deal door waarbij Microsoft Bethesda overnam. Maar de laatste tijd is Sony bezig met overnames. Eerst nam het al Returnal-ontwikkelaar Housemarque over en nu wordt het Nederlandse Nixxes overgenomen.

Nixxes overgenomen door Sony

Nixxes is een bedrijf dat inmiddels al zo’n twintig jaar bestaat. Het is gevestigd in Utrecht en timmert zodoende al heel wat jaren aan de weg. Toch is de kans groot dat je er niet veel van hebt gehoord. Want eigen games heeft het bedrijf niet gemaakt. Het is een bedrijf dat voornamelijk games naar de pc port. Dat heeft het in het verleden vooral in samenwerking gedaan met Square Enix. Zo was het bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de moderne Tomb Traider-trilogie op de pc en bracht het ook Deus Ex: Mankind Divided uit. Het meest recente project was Marvel’s Avengers en nu gaat het bedrijf dus onderdeel uitmaken van de Sony-familie.

Nixxes Sony
De overname (Afbeelding: Nixxes)

Met de overname wordt al gelijk duidelijk dat Nixxes geen eigen games gaat maken voor Sony. Ze gaan namelijk onderdeel worden van de zogenaamde PlayStation Studios Technology, Creative & Service Group. Dat is de tak die verantwoordelijk is voor het maken van verschillende ondersteunende tools die door andere studios gebruikt wordt. Denk daarbij aan bepaalde technieken waardoor games beter draaien.

Waarom?

De grote vraag is dan natuurlijk waarom Sony nu voor Nixxes kiest. De meest voor de hand liggende keuze is te vinden in het feit wat de studio is. Het is een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in het overzetten van games van de spelcomputer naar de pc. Dat is iets waar PlayStation al een tijdje mee bezig is en in de nabije toekomst waarschijnlijk alleen maar meer mee wil gaan doen.

Daarnaast past dit bij de hedendaagse gamewereld. Het gaat goed met bedrijven die games uitgeven. En dan heb je soms geld in huis waarvan je niet goed weet wat je er mee moet doen. Het is dan verstandig om te investeren. En dat kan deze overname dus gaan zijn. De officiele lezing in het persbericht lijkt zich vooral te richten op het verbeteren van games en dat is voor gamers eigenlijk alleen maar goed nieuws. Hopelijk gaan we daardoor nog betere games zien op de PlayStation 5.

5 must-have PlayStation 5 games die nog dit jaar verschijnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!