Jelle van Es
Jelle van Es Gadgets 18 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

Sony WF-1000XM4: zijn deze oordopjes AirPods Pro-killers?

Wanneer het op over-ear headsets aankomt, dan is Sony al een paar jaar de marktleider met hun heerlijke WH-1000XM4. Op het gebied van earbuds was hun WF-1000XM3-model zeer goed, maar waren ze wel wat aan de grote kant. Dat grootste probleem is nu met de nieuwe Sony WF-1000XM4 opgelost. Dit nieuwe product weet veel indruk te maken.

De Sony WF-1000XM4 zijn draadloze earbuds die gebruik maken van noise cancelling, waardoor je ze heerlijk kunt gebruiken op de momenten dat je rust wil hebben. Maar dat is niet het enige dat dit nieuwe product met zich meebrengt. Zo is het geluid dat binnenkomt van een hoog niveau, waardoor je echt kunt genieten van je favoriete muziek. Dit zijn de punten die me zijn opgevallen.

Sony WF-1000XM4 Review

1. Heerlijke noise cancellation

De belangrijkste functie die in de Sony WF-1000XM4 is verwerkt, is de noise cancelation-optie. Dit is iets dat we tegenwoordig in de meeste luxe earbuds zien. Maar deze keer is de kwaliteit van de functie erg hoog. Sony stelt dat dat komt door de nieuwe V1-chip die er in is verwerkt. Deze zorgt er voor dat geluid van buitenaf nog beter wordt weg gefilterd. Met de oordopjes in kon ik kijken naar een basketbal-wedstrijd zonder dat ik mijn twee zonen met elkaar hoorde ruzie maken. Mijn vrouw overigens wel, die vervolgens weer boos op mij werd waarom ik ze niet aanpakte. Wat dat betreft zou je dus kunnen zeggen dat ze te goed werken. Gelukkig kun je door een simpele aanraking op de linker oordop de noise cancellation uitzetten en dan hoor je het omgevingsgeluid weer goed. Met de oordoppen in kun je zodoende ook redelijk gesprekken voeren.

Sony WF-1000XM4 Airpods
Geen lawaai om je heen (Afbeelding: Sony)

2. Batterij gaat verrassend lang mee

Naast dat omgevingsgeluid met de Sony WF-1000XM4 uitstekend weg wordt gefilterd, zijn het ook earbuds die lang meegaan. Met noise cancellation geactiveerd gaan ze tussen de zeven en acht uur mee. Zonder die functie is het zelfs twaalf uur voordat ze leeg zijn. Daarmee zijn ze dus perfect om een dag mee te werken. Met de draadloze case kun je ze twee keer volledig opladen, waardoor je dus in totaal tussen de 21 en 24 uur hebt voordat ze echt helemaal leeg zijn. Dat is met noise cancellation aan. Zonder die functie is het zelfs 36 uur voordat je ze met een USB-C kabel moet opladen. Dat is meer dan genoeg als je het mij vraagt.

Sony WF-1000XM4
Lange batterijduur (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

3. Oordopjes zitten stevig

Ik heb een beetje haat-liefde verhouding met earbuds. Bij het sporten is het fijner om dit soort producten te gebruiken, omdat het minder warm is dan een over-ear headset, maar tegelijkertijd heb je vaak te maken met oordopjes die uitvallen. Met de Sony WF-1000XM4 had ik dat probleem niet. Zowel tijdens het wandelen als bij het fietsen (binnen en buiten) zaten de oordopjes goed en stevig vast, zonder dat het oncomfortabel was. Na een half uur merkte ik wel dat ze iets losser kwamen, maar na het opnieuw bevestigen zat het weer stevig.

Sony WF-1000XM4 Airpods
Voor tijdens het sporten (Afbeelding: Sony)

4. Case is lekker klein

Wanneer je onderweg bent en je je oordopjes op wil bergen, dan heb je natuurlijk de case waarin je dat doet. Die van de Sony WF-1000XM4 is een slag kleiner dan zijn voorganger en past zodoende perfect in je broekzak, zonder dat dat er raar uit ziet. Het doosje klapt verder fijn open en de magneten waarmee de oordopjes vast zitten zijn krachtig, waardoor ze er makkelijk en snel in geplaatst worden.

Compact (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

5. Qua prijs in het hogere segment

De Sony WF-1000XM4 is zonder twijfel één van de beste keuze wanneer je op zoek bent naar een set draadloze earbuds. Op veel punten weet hij de AirPods Pro te verslaan, die inmiddels al een paar jaar op de markt is. Maar daar betaal je dan wel de hoofdprijs voor. Waar de je AirPods Pro nu al vaak onder de 200 euro kunt scoren bij bijvoorbeeld Amazon, daar kun je dit nieuwe product op dit moment ze alleen nog maar voor de adviesprijs van 279 euro scoren. Dat zal uiteindelijk wel gaan zakken, maar op dit moment zijn ze dus behoorlijk prijzig.

Een flinke investering (Afbeelding: Jelle van Es / WANT)

De Sony WF-1000XM4 is nu verkrijgbaar en onder andere hier te krijgen. Liever de AirPods Pro? Dan kun je die hier voor een goedkope prijs scoren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!